Fluctuaţii mici ale euro

Fluctuaţiile raportului euro/leu s-au redus la mai puţin de un ban, cursul mediu fluctuând între un minim de 4,4036 şi un maxim de 4,4137 lei, înregistrat la finalul perioadei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4120 şi 4,4190 lei. Deprecierea leului s-a datorat, în special, creşteri aversiunii faţă de risc, provocată de prăbuşirea rublei.

Moneda rusă, care a fost slăbită de criza din Ucraina, ce a provocat ieşiri masive de fonduri şi sancţiuni economice ale statelor occidentale, a coborât la noi minime istorice faţă de cea americană, 41,04 ruble/dolar, respectiv cea europeană, 51,97 ruble/euro. Scăderea se datorează scăderii simţitoare a preţurilor la materiile prime, în special a celui la petrol şi la gazele naturale.
Cursul dolarului american a înregistrat în perioada analizată cea mai mare volatilitate, în concordanţă cu evoluţia lui faţă de euro.
După ce a crescut în 6 octombrie la 3,5195 lei, care a reprezentat cea mai ridicată medie începând cu data de 22 noiembrie 2012, el a trecut pe o pantă descendentă, coborând la începutul perioadei la 3,4506 lei. În următoarele şedinţe el a recuperat din terenul pierdut, pentru a creşte la finalul intervalului la 3,4901 lei.
Media francului elveţian a fluctuat între 3,6358 şi 3,6548 lei, maxim stabilit la sfârşitul intervalului, mai jos cu circa un ban faţă de finalul lunii trecute.
Marcările de profit la care au recurs speculatorii, după creşterea monedei americane la maximul ultimelor 25 de luni, de 1,2501 dolari, au produs aprecierea celei unice, ea urcând aproape de 1,28 dolari. La această evoluţie au contribuit şi declaraţiile unor oficiali ai Fed, care au afirmat că momentul începerii creşterii dobânzilor din SUA ar trebui să fie mai îndepărtat decât proiecţiile analiştilor sau investitorilor, care mizează pe luarea unei astfel de măsuri înainte de jumătatea anului viitor.
În aceste condiţii, perechea s-a tranzcţionat între un minim de 1,2606 şi un maxim de 1,2756 dolari.
Christine Lagarde, directorul general al FMI, a atras recent atenţia asupra situaţiei din zona euro, precizând că există 40% şanse ca aceasta să intre în recesiune. Afirmaţiile vin în contextul în care FMI estimează că Germania va înregistra o creştere economică de doar 1,4%, în scădere cu jumătate de procent faţă de prognoza din iulie, în timp economia Italiei se va contracta cu 0,7% iar creşterea PIB-ului francez nu va depăşi 0,4%.
În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru decembrie la 1,26 – 1,2793 iar pentru martie viitor la 1,261 – 1,2801 dolari. Preţul futures al unciei de aur cu scadenţa lunară a crescut de la 1.201 la 1.236 dolari, după ce în urmă cu două săptămâni a scăzut spre 1.180 dolari.

Analiza cuprinde perioada 9 – 15 octombrie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura