FITSRecomandă 27 iunie, a șaptea zi de FITS 2024: „Hedwig and the Angry Inch”, „Unchiul Vanea” și „fado cu Francisco Moreira”

Cea de-a șaptea zi de FITS aduce în fața publicului spectacole captivante de teatru, muzică și dans, dintre care patru sunt cu acces liber.

Conform tradiției, FITS prezintă în perioada festivalului, care anul acesta are loc între 21 și 30 iunie, FITSRecomandă – o rubrică informativă cu cele mai captivante spectacole ale zilei.

foto: FITS/Alexandra Micu

 Sumarul recomandărilor de spectacole:

  • Hedwig and the Angry InchNominalizare la Gala Premiilor UNITER, 2024, secțiunea cel mai bun actor în rol principal – Tudor Cucu-Dumitrescu
  • Unchiul VaneaUn spectacol puternic care provoacă gânduri, care pătrunde adânc în conștient, răscolește emoții de mult adormite.
  • Carpații ca niște pete pe pielea meaO bunică, o fiică și o nepoată traversează granițele politice, geografice și lingvistice ale unei perioade care se întinde de-a lungul secolelor al XX-lea și al XXI-lea.
  • Fado cu Francisco MoreiraFrumusețea muzicii fado are forța de a cuceri orice ascultător. Francisco Moreira este un adevărat maestru.
  • (cât se poate de) goală pușcăUn spectacol multimedia despre corpul femeiesc, avort și limitele sistemului reproductiv.

 

Sumarul recomandărilor de spectacole cu acces liber:

  • snowflake –  Spectacolul este un colaj de scene care ilustrează tematici actuale: body shaming, anxietate, dependența financiară de părinți, identitate online
  • Fantezie pe picioroange – O paradă sclipitoare și feerică!
  • Omul-Spectacol – O parodie ingenioasă a lumii circului care ne invită să râdem, dar și să reflectăm asupra societății noastre
  • Jump Cut – Doi artiști ne vor încânta negreșit cu jocul lor la trambulina-canapea, atârnând de felinarul uriaș și plimbându-se cu trenulețul electric

Hedwig and the Angry Inch – Nominalizare la Gala Premiilor UNITER, 2024, secțiunea cel mai bun actor în rol principal – Tudor Cucu-Dumitrescu

De: John Cameron Mitchell

Regia: Răzvan Mazilu

România

Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala „Eugenio Barba”, ora 17:00 si 22:00

Hedwig and the Angry Inch, spectacol-concert, strigăt disperat de iubire al ființei umane. Luminează umbrele, dă proscrișilor șansa demnității și, răsturnând convenția, ne provoacă să ne privim în oglindă: Hedwig suntem noi.” — Răzvan Mazilu „Spectacolul lui Răzvan Mazilu e un tribut adus umanităţii celui mai banal instinct dintre toate: nevoia de iubire. E o declaraţie de iubire continuă, venită dintr-o sensibilitate artistică autentică, dintr-un drag de oameni de preţ…” (Alina Epîngeac). Nominalizare la Gala Premiilor UNITER, 2024, secțiunea cel mai bun actor în rol principal – Tudor Cucu-Dumitrescu

Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză

Spectacol nerecomandat celor sub 18 ani

Durata: 1h 20min

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 70 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/hedwig-and-the-angry-inch-1 

 

Unchiul VaneaUn spectacol puternic care provoacă gânduri, care pătrunde adânc în conștient, răscolește emoții de mult adormite.

De: A. P. Cehov

Regia: Dumitru Acriș

Moldova

Filarmonica de Stat Sibiu. Ora 19:00  

Unchiul Vanea oferă o critică subtilă a normelor societale și a așteptărilor vremii sale. Personajele, reprezentând diferite clase sociale, reflectă problemele mai ample ale disparității de clasă și provocările cu care se confruntă indivizii în navigarea așteptărilor societății. Este un spectacol puternic care provoacă gânduri, care pătrunde adânc în conștient, răscolește emoții de mult adormite. Observațiile atente ale lui Cehov asupra naturii umane, portretizarea sa realistă a vieții și capacitatea sa de a infuza tragicul cu umor fac din „Unchiul Vania” o lucrare care continuă să capteze. „O critică subtilă a normelor societale și a așteptărilor vremii sale. Un spectacol puternic care pătrunde adânc în conștient, răscolește emoții de mult adormite.” (Stella Popa). UNITEM, 2024 – cel mai bun spectacol, cea mai bună regie 

Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză

Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani

Durata: 2h

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 50 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/unchiul-vanea-3 

 

Carpații ca niște pete pe pielea meaO bunică, o fiică și o nepoată traversează granițele politice, geografice și lingvistice ale unei perioade care se întinde de-a lungul secolelor al XX-lea și al XXI-lea.

De: Thomas Perle

Regia: Mira Stadler

Austria

Teatrul GONG – Sala parter, ora 20:00

„Karpatenflecken” relatează biografiile a trei femei, din trei generații diferite, aflate în mijlocul unei panorame istorice care își are începutul într-o mică regiune din Munții Maramureșului. O bunică, o fiică și o nepoată traversează granițele politice, geografice și lingvistice ale unei perioade care se întinde de-a lungul secolelor al XX-lea și al XXI-lea. Thomas Perle zugrăvește astfel un tablou pragmatic al acelor vremuri, fapt susținut de dialogul în mai multe limbi, inclusiv într-un dialect care aproape s-a pierdut în negura timpului. „Karpatenflecken” i-a adus lui Thomas Perle prestigiosul premiu Retzhofer în 2019 și premiul Nestroy pentru cea mai bună piesă de teatru în 2023. 

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză 

Durata: 1h

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 50 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/carpa-ii-ca-ni-te-pete-pe-pielea-mea

 

foto: FITS/Mihail Nistor

Fado cu Francisco MoreiraFrumusețea muzicii fado are forța de a cuceri orice ascultător. Francisco Moreira este un adevărat maestru

Francisco Moreira

Portugalia

Biserica Ursulinelor, ora 16:00

Francisco Moreira este un nume răsunător printre artiștii fado din noua generație. Posesorul unei voci mlădioase și fermecătoare, acesta a cucerit generații întregi cu autenticitatea și interpretarea sa desăvârșită. Moreira a pornit pe calea muzicii încă din copilărie. El s-a bucurat de nenumărate realizări și momente remarcabile în carieră, având deja în palmares Grande Prémio do Fado 2013, iar munca sa a primit recunoaștere națională, ceea ce i-a adus șansa de a interpreta alături de cântăreți fado, cum ar fi Carminho și Hélder Moutinho. 2023 marchează lansarea celui mai recent album al său, „Lugar”, și debutul în calitate de compozitor.

Durata: 1h

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 40 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/fado-cu-francisco-moreira 

 

(cât se poate de) goală pușcă – Un spectacol multimedia despre corpul femeiesc, avort și limitele sistemului reproductiv.
Larisa Faber

Luxemburg

Teatrul GONG – Sala etaj, ora 22:00

În ziua în care împlinește 30 de ani, femeia începe să îl audă. Începe și ginecologul ei să îl audă. Încep și prietenii ei să îl audă. E tic-tacul ceasului biologic. Pe măsură ce trec anii și presiunea crește, femeia încearcă să își clarifice problema maternității și să decidă soarta ovulelor îmbătrânite. Combinând tehnici uluitoare de video proiecție, un stil narativ de un comic spumos, costume fantastice și un acompaniament live de instrumente ginecologice, „stark bollock naked” este un spectacol multimedia despre corpul femeiesc, avort și limitele sistemului reproductiv. Adio, ovare! „Faber spune o poveste foarte personală cu o viteză fulgerătoare și cu o onestitate incredibilă. Umorul este dur și rapid, inteligent, dar cu un mesaj simplu despre presiunile de a te conforma unei anumite identități feminine.” (Sarita Rao)

Luxembourg Theatre Awards 2023 – cel mai bun spectacol

Spectacol prezentat în limba engleză, cu traducere în limba română

Spectacol nerecomandat celor sub 18 ani

Durata: 50 min

Prețul unui bilet la acest spectacol pornește de la 70 de lei

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/-c-t-se-poate-de–goal–pu-c- 

 

gen.snowflake –  Spectacolul este un colaj de scene care ilustrează tematici actuale: body shaming, anxietate, dependența financiară de părinți, identitate online

De: Vlad Sălbatecu

Regia: Mihai Gligan

România

„gen. snowflake” este un spectacol de teatru care pornește de la  poveștile echipei, folosind o metodă de lucru dezvoltată în cadrul rezidenței în Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a studenților masteranzi ai Facultății de Teatru a Universității Babeș-Bolyai  din Cluj Napoca, sub îndrumarea regizorului Bobi Pricop. Spectacolul este un colaj de scene care ilustrează tematici actuale: body shaming, anxietate, dependența financiară de părinți, identitate online sau inadaptarea socială. Pornin de la experiențele actorilor, spectacolul are valențe autobiografice și autoreferențiale, într-o estetică a simplității și a onestității.

Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză

Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani

Durata: 1h 30min

Accesul la acest spectacol este liber.

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/gen-snowflake-1

 

O fantezie pe picioroange – O paradă sclipitoare și feerică!

Regia: Brice Butane

Franța

Sala Cavas a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, ora 17:00

O paradă sclipitoare și feerică! Lumea este înconjurată de magie. Acesta este mesajul pe care vor să ni-l transmită echipajul navei hibride Phare Away, simbol al eforturilor neobosite ale acestor personaje de vis.

Alături de un căpitan neînfricat la cârma vasului, acestea vor să aducă oamenii împreună cu puterea creativității, a artei, a muzicii și a spectacolului.

Durata: 50 min

Accesul la acest spectacol este liber.

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/o-fantezie-pe-picioroange

 

Omul-Spectacol – O parodie ingenioasă a lumii circului care ne invită să râdem, dar și să reflectăm asupra societății noastre

Regia: Sebastian Guz

Argentina, Spania, Franța

Piața Habermann, ora 19:00 si 21:10

„Omul-Spectacol” este un spectacol distractiv, incitant și terapeutic care nu duce lipsă de imaginație. O parodie ingenioasă a lumii circului care ne invită să râdem, dar și să reflectăm asupra societății noastre. Un cabaret al absurdului și al burlescului plin de personaje trăsnite, în care publicul este atât protagonist, cât și complice la acțiune. „Omul-Spectacol” răspândește emoție și voie bună prin magia râsului. Creat, regizat și interpretat de: Sebastián Guz, clovn cu renume internațional, cu o prezență la festivaluri din întreaga lume care se întinde de-a lungul a 30 de ani.

Durata: 50 min

Accesul la acest spectacol este liber.

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/omul-spectacol

 

Jump Cut – Doi artiști ne vor încânta negreșit cu jocul lor la trambulina-canapea, atârnând de felinarul uriaș și plimbându-se cu trenulețul electric

Regia: Raphaël Hérault & Summer Hubbard

SUA, Franța, Belgia

Piața Habermann, ora 20:00 si 22:10  

Inspirați de spectacolul original de 45 de minute care a avut premiera în 2021, Summer și Raphael prezintă „Echilibru în doi” dintr-o altă perspectivă în acest spectacol dinamic de 25 de minute. Combinând o scenografie inedită cu acrobații și coregrafie, cei doi artiști ne vor încânta negreșit cu jocul lor la trambulina-canapea, atârnând de felinarul uriaș și plimbându-se cu trenulețul electric. Lansat oficial în 2023, „Echilibru în doi” este un spectacol pentru toată lumea, indiferent de vârstă, limbă și imaginație, și poate fi savurat din orice unghi.

Durata: 25 min

Accesul la acest spectacol este liber.

Program reprezentație: https://sibfest.ro/ro/homepage-127/events/jump-cut

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*