Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, prin intermediul Teatrului Național „Radu Stanca”, este singura structură de artele spectacolului din România, acceptată ca membru asociat în rețeaua ENCATC, cea mai importantă rețea europeană de management și politici culturale, care cuprinde 137 de membri, din 38 de țări.
Din cadrul acesteia face parte și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Misiunea ENCATC este de a deschide drumul către dezvoltarea managementului cultural în contextul marilor schimbări din domeniile culturale, artistice și media. În concordanță cu misiunea și obiectivele sale, ENCATC oferă constant membrilor săi informații relevante sectorului profesionist, oportunități de a se întâlni, de a împărtăși viziuni și experiențe; recomandări și sprijin cu privire la educație, formare și probleme similare europene; posibilități de formare profesională pentru formatori și studenți, oportunități și mecanisme de construire a parteneriatelor. Mai mult decât atât, schimbul de experiențe și bune practici în interiorul și în exteriorul rețelei, conduc de cele mai multe ori către dezvoltarea a numeroase proiecte de cooperare transnațională.
„Suntem încântați că v-ați alăturat ENCATC și sperăm că veți găsi antrenant faptul că faceți parte din singura Rețea Europeană ce tratează educația în managementul și politicile culturale și avem încredere că veți putea contribui activ în numeroasele sale activități,” a transmis Giannalia Cogliandro Beyens, secretar general ENCATC, conducerii FITS.
Ca membru al ENCATC, festivalul va contribui la profesionalizarea sectorului cultural pentru a-l face sustenabil. De asemenea, reprezentanții FITS vor fi invitați să participe la toate întâlnirile organizate pentru a se implica în dezvoltarea platformei de discuții și schimburi culturale, la nivel european și internațional.
„Experiența pe care Festivalul Internațional de Teatru, prin toate structurile pe care le-a dezvoltat de la înființarea sa și până astăzi, va contribui în mod cert la ceea ce înseamnă dialogul creator la nivelul ENCATC, rețea care, iată, și-a deschis porțile pentru FITS. Vreau să-i mulțumesc pe această cale prietenei mele, Manuèle Debrinay Rizos, cu care mă cunosc de multă vreme și care este vicepreședinta ENCATC. A participat de nenumărate ori la FITS, în diverse posturi pe care le-a deținut de-a lungul timpului. O doamnă care iubește România și care a făcut lucruri extraordinare pentru această țară. Sunt convins că împreună vom continua nu numai dialogul creator, dar și dezvoltarea de proiecte atât de necesare României și Sibiului în primul rând,” a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.