În perioada 19-20 octombrie, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, secția Muzeul de Istorie Naturală și compartimentul Muzeul de Istorie a Farmaciei, în colaborare cu Societatea Română de Istoria Farmaciei (S.R.I.F) secția Sibiu, organizează Conferința Internațională Online „Medicina Integrativă Azi”. Vor fi susținute lucrări din domenii precum Fitoterapie, Apiterapie, Aromaterapie, Homeopatie, Acupunctură, Ayurveda, Reflexoterapia și alte terapii alternative utilizate în medicina integrativă actuală.
La această manifestare științifică de amploare, alături de specialiști în medicina integrativă din România, vor participa invitați din diverse părți ale lumii (Algeria, Australia, Brazilia, Canada, Elveția, India, Pakistan, Ungaria, S.U.A). Programul conferinței este atașat comunicatului.
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu organizează această manifestare științifică pentru a reaminti și sublinia rolul important al acestui oraș în dezvoltarea instituțiilor medicale de pe teritoriul actual al României.
Astfel, în data de 24 iunie 1292, magistratul orașului Hermannstadt, actual Sibiu, a pus la dispoziția Ordinului „Sfântul Duh” o casă, Hospitalis Sanctus Spiritus civitatis Cibiniensis, primul spital atestat documentar din Transilvania.
De asemenea, prima farmacie atestată documentar de pe teritoriul actual al României a fost în acest oraș, conform arhivelor din anul 1494.
Colecțiile de istoria farmaciei ale Muzeului Național Brukenthal din Sibiu sunt vizitate anual de specialiști în domeniul sănătății din întreaga lume.
Program Online Conference Integrative Medicine Today
Patrimoniul Muzeului de Istoria Farmaciei din Sibiu, inaugurat publicului încă din 1972, numără peste 6000 de obiecte care păstrează denumirea originală a remediilor naturale din trecut. Acest lucru face posibilă cercetarea utilizării acestor remedii naturale și posibila lor reintroducere în practica medicală actuală. De asemenea, muzeul din Sibiu este singurul care deține, la nivel național, o colecție de remedii homeopatice, peste 2000 de recipiente, flacoane și truse. Este important să menționăm că părintele Homeopatiei, S. Hahnemann (1755-1843) a locuit la Sibiu aproape doi ani între 1777 și 1779.
Secție a Muzeului Național Brukenthal este și Muzeul de Istorie Naturală. În 1849 a luat ființă Societatea Transilvăneană de Științele Naturii din Sibiu (Hermannstadt) – Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt, cea care a inaugurat muzeul actual. În data de 20 decembrie 1887, 21 de medici au semnat actul de înființare a Secţiei Medicale a Societăţii Ardelene. Obiectivele Secției Medicale erau, pe lângă cele de cercetare a patrimoniului natural: promovarea și susținerea măsurilor de igienă comunală (dezinfectarea apei, curățenia orașului, sistem de canalizare), prezentarea cazurilor medicale rare, schimb de opinii sau întrajutorare cu privire la cazuri dificile, împărtășirea experiențelor și a noțiunilor dobândite în urma stagiilor desfășurate în centre medicale, propuneri și măsuri privind îmbunătățirea sistemului medical local, înființarea unor noi centre medicale locale. Multe dintre aceste obiective au fost îndeplinite și repercusiunile activității Secției Medicale a Societății le trăim și azi în orașul Sibiu. În 1904, membrii secției au contribuit la eradicarea epidemiei de febră tifoidă din regiune.
Între anii 1849 și 1861, 26 de farmaciști au fost membri în cadrul Societății Ardelene din Sibiu, contribuțiile și colecțiile lor au dus la dezvoltarea muzeului actual, trei dintre ei fiind membrii fondatori ai instituției.
Prin conferință, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu aduce un omagiu acestor oameni de știință care și-au lăsat amprenta asupra orașului și asupra colecțiilor muzeale aflate în gestiune și sprijină dezvoltarea actuală a științelor medicale.
Încă din 2016, Muzeul Național Brukenthal s-a alăturat inițiativei Societății Române de Istoria Farmaciei, secția Sibiu, de a participa la realizarea proiectului cultural-educațional Tradiții Farmaceutice Sibiene.
Scopul proiectului educațional a vizat creșterea gradului de cunoaștere privind istoricul dezvoltării practicii farmaceutice în județul Sibiu și susținerea educației pentru sănătate (Health Literacy) la nivel local și nu numai.