Trei proiecte ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu vor fi finanțate, în acest an, cu suma de 175.250 lei de către Administrația Fondului Cultural Național.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul -Junii” Sibiu a aplicat, în luna aprilie, cu trei proiecte culturale la sesiunea de finanțare II/2016 derulată de Administrația Fondului Cultural Național. În urma evaluării, toate cele trei proiecte au obținut finanțare. Astfel, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, ediția a XVIII-a a obţinut 60.000 lei, Festivalul Internațional „Cântecele Munților”, ediția a 41-a – 60.000 lei şi Călători în Țara Vinului – 55.250 lei.
Dăruire pentru tradiţie
„Obiectivul nostru principal este să creăm și să oferim publicului evenimente de calitate pe segmentul de conservare și promovare a culturii tradiționale. Cele două festivaluri – „Ioan Macrea” și „Cântecele Munților” – sunt o carte de vizită a instituției, recunoscute în plan național și internațional ca exemple de bune practici în valorificarea patrimoniului și educația prin cultură a publicului. „Călători în Țara Vinului” reprezintă un demers firesc în eforturile instituției de cercetare, conservare și promovare a culturii tradiționale din județul Sibiu, iar în acest an vom reliefa îngemănarea culturii tradiționale cu specificul viticol al Văii Târnavelor.”, a declarat Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Festivaluri de succes
Festivalul Internațional de Folclor „Ioan Macrea, derulat anual toamna, va reuni la Sibiu ansambluri folclorice profesioniste într-un regal al cântecului și jocului popular, al valorificării patrimoniului cultural imaterial de pe întreg cuprinsul României.
În perioada 3-7 august a.c., „Cântecele Munților”, cel mai vechi festival folcloric al municipiului Sibiu, asigură educaţia prin cultură a publicului tânăr prin şapte tipuri de evenimente: spectacole în aer liber, seri tradiționale cu specific gastronomic, spectacole în spații neconvenționale, parada portului popular, workshopuri de dans, expoziție și campanie de informare online.
Proiect nou
Proiectul „Călători în Țara Vinului” se va desfășura în lunile iunie – noiembrie 2016 și are drept obiectiv valorificarea interdisciplinară a patrimoniului cultural ce vizează semnificația viţei de vie și a vinului în cultura tradițională românească, prin prima cercetare integrată, interdisciplinară desfășurată pe Valea Târnavelor – Țara Vinului, și prin activități de conștientizare a publicului (evenimente in-situ, expoziții online multimedia, tehnici multimedia de comunicare, editare de carte și evenimente cu caracter participativ).