„Am fost anunțați de Ministerul Mediului că proiectul depus de Primăria Sibiu în cadrul PNRR – Componenta 3 pentru amenajarea primului centru de aport voluntar a deșeurilor a fost aprobat pentru finanțare.
Astfel, am obținut 4,55 milioane de lei pentru a dezvolta infrastructura în domeniul colectării selective a deșeurilor. Contractul de finanțare se va semna în termen de 10 zile lucrătoare, conform înștiințării primite.” a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Acest centru va fi amenajat pe un teren de 4.000 mp în Viile Sibiului, scopul fiind acela de a suplimenta opțiunile oferite cetățenilor pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Astfel, cetățenii conștiincioși, care colectează selectiv corect din responsabilitate, dar și pentru a-și reduce costurile cu taxa de salubrizare prin diminuarea cantităților de rezidual, vor putea aduce la acest centru oricând, în afara campaniilor de colectare, următoarele tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale de la locuințe:
Reciclabilele și biodeșeurile
Deșeurile voluminoase, cele textile, din lemn, inclusiv mobilier
Deșeurile periculoase
Deșeurile din construcții
Echipamentele electrice și electronice
Anvelopele și bateriile uzate
Transportul deșeurilor la centru va fi efectuat de cetățean în regie proprie, iar pentru predarea lor în acest centru nu se va percepe taxă. Aceasta este o opțiune mai economică decât preluarea de acasă, de către operator, a deșeurilor, un serviciu pentru care se percepe o taxă.
Următorul pas pentru implementarea acestui proiect este finalizarea studiului de fezabilitate, elaborarea proiectului tehnic și demararea procedurii de achiziție pentru amenajarea propriu-zisă și dotarea centrului.
Primăria Sibiu a depus alte două proiecte în cadrul PNRR în domeniul gestionării deșeurilor:
Crearea a 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, fiecare dotată cu 5 tipuri de containere pentru cele 5 fracții de deșeuri, o investiție estimată la 12,5 milioane lei
Construirea unui centru integrat de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar, mai mare și mai complex decât cel pentru care tocmai s-a aprobat finanțarea – valoarea estimată a proiectului este de 32,66 milioane lei.