Final de târg

Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa” organizat în perioada 18– 23 iulie a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară și a atras 14.695 de vizitatori.

foto: Borco Ilin

În cadrul evenimentului au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. Fabrica Interkeramik din Kecskemét, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 150 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Muzeul ASTRA cu voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

 

Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică.

S-a avut în vedere stimularea dialogului între meşterii olari români, maghiari, moldoveni şi bulgari în vederea abordării unei noi perspective în ceea ce priveşte respectarea autenticităţii produselor, dar şi animarea muzeului, oferirea către publicul vizitator a unui program cultural de cea mai mare atractivitate. S-a respectat originalitatea execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor.

foto: Borco Ilin

În perioada 20-21 iulie, în Târgul de ţară s-au organizat ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş, Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu şi Imbold-Teracota Mediaş, la care au participat un număr de 300 de copii şi adulţi. Acțiunile educaționale au vizat familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia au modelat lutul la roata olarului, au presat lutul în tipare sau au decorat vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

În cele trei zile s-au gătit aproape 170 kg de mâncare şi s-au preparat în vase de lut, pe vatră deschisă sau în cuptor: Papricaş de cartofi cu cârnaţi de Csabai, Gulaş Alfödi, Saramură de pui oltenească, Gulaş Poloc, Supă Barkony Betjár, Supă haiducească după gustul bucătarului, Tocană de cartofi cu ciolan afumat, Cavârma Pilesca (mâncare tradiţională bulgărească), Tocăniţă de vită, Supă de peşte – somn, Papricaş de somn, Tocăniţă de gălbiori cu mămăligă, Friptură moldovenească, Pui la cuptor cu legume.

„În contextul programului Sibiului – Regiune Gastronomică Europeană 2019, am considerat deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă. Astfel, olarii – bucătari  au pregătit pentru public, în zilele de 21 şi 22 iulie 2018, pentru degustare, preparate recuperate din Arhiva Muzeului ASTRA şi specifice Mărginimii Sibiului”, arată organizatorii.

Evenimentul a fost organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.

Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”, ediţia a VII-a, din 2019, va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul al XIX-lea, Zalăul.

foto: Borco Ilin

DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT

PREMIUL I

LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria

PREMIUL II

LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria

PREMIUL III

Csibi Csaba, Borla, România

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ATELIERE EDUCAŢIONALE

BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România

 

DEMONSTRAŢII DE GĂTIT

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer  şi Tata, Ungaria ( Papricaş de somn)

PREMIUL I

SARKANY SZOBOLCS, Marghita, Bihor, România ( Supă haiducească)

PREMIUL II

FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer şi Tata, Ungaria (Supă de peşte din somn)

PREMIUL III

BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România (Tocăniţă de gălbiori)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura