Final de campanie de împăduriri 2018 la Direcția Silvică Sibiu (P)

În județul Sibiu, fondul forestier ocupă o suprafață de 199 mii hectare, reprezentând aproximativ 37% din suprafața totală a județului, în creștere cu 3% față de anul 2000. De remarcat este faptul că, la nivel județean, procentul de împădurire este superior procentului mediu de împădurire pe țară (29%) și egal cu cel din Uniunea Europeană, conform ultimelor rapoarte ale FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Activitatea Direcției silvice Sibiu se desfășoară pe o suprafață de 119.296 hectare, din care 60.972 hectare reprezintă fond forestier proprietate publica a statului, 42.960 hectare fond forestier proprietate publica a unităților administrativ teritoriale, 3.331 hectare fond forestier proprietate privată a unităților administrativ teritoriale provenit din pășunile împădurite cu consistență peste 0,4 și 12.033 hectare fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice. Administrarea se face prin opt ocoale silvice. Diferența de suprafață de fond forestier sibian, este gospodărită de nouă ocoale silvice de regim.

În cadrul strategiei naționale privind apărarea, conservarea și dezvoltarea durabila a fondului forestier, preocuparea primordiala a Direcției silvice Sibiu este asigurarea permanenței stabilității biodiversității fondului forestier pe care îl administrează, astfel ca toate suprafețele de pe care s-a recoltat masa lemnoasă în urma aplicării amenajamentelor silvice să fie reîmpădurite. Ca urmare, programele anuale de împădurire au fost realizate integral, Direcția silvică Sibiu neavând restanțe la acest capitol.

Materialul de plantat necesar a fost produs în cadrul Direcției silvice Sibiu în cele 64 pepiniere și plantaje proprii cu o suprafață de 52,22 hectare, din care s-au asigurat puieții necesari pentru realizarea lucrărilor de împăduriri integrale și completări.

În cadrul campaniei de împădurire pentru anul 2018, Direcția silvica Sibiu a plantat 340 hectare atât prin împăduriri integrale cât și prin lucrări de completări, din care: 35 ha la Ocolul silvic Agnita, 47 ha la Ocolul silvic Arpaș, 42 ha la Ocolul silvic Avrig, 27 ha la Ocolul silvic Dumbrăveni, 31 ha la Ocolul silvic Mediaș, 99 ha la Ocolul silvic Miercurea Sibiului, 42 ha la Ocolul silvic Sibiu și 17 ha la Ocolul silvic Valea Cibinului – Săliște.

Pentru realizarea acestor lucrări silvice s-au plantat 1,5 milioane puieți forestieri, astfel: 12 mii puieți de pin silvestru, 18 mii puieți de brad, 46 mii puieți de larice, 690 mii puieți de molid 320 mii puieți de gorun, 154 mii puieți de stejar pedunculat, 20 mii puieți de stejar roșu, 50 mii puieți de salcâm, 50 mii puieți de fag, 30 mii puieți de frasin și 100 mii puieți de paltin de munte.

Din aceștia, 13,65 mii puieți au fost plantați de aproape o mie de voluntari în cadrul activităților organizate sub egida ”LUNA PLANTĂRII ARBORILOR” de către Direcția silvica Sibiu în colaborare cu instituții de învățământ, diverse firme și ONG-uri de profil.

Pentru educarea tinerei generații, în special a copiilor și elevilor, au fost încheiate protocoale de colaborare sau parteneriate cu aceștia, pentru organizarea comună a unor acțiuni practice și teoretice, educativ – formative cu elevii și copii din clasele primare, gimnaziale și liceale, în special cu prilejul evenimentelor consacrate, tradiționale (Luna Plantarii Arborilor, Ziua Internațională a Pădurilor, Ziua Silvicultorului, Ziua porților deschise etc).

De altfel, chiar dacă, anul acesta campania de împădurire s-a încheiat, la nivelul ocoalelor silvice din cadrul Direcției silvice Sibiu continuă activitățile de pregătire a puieților necesari pentru anii următori, prin lucrările specifice desfășurate în pepiniere și recoltarea de material semincer.


ADVERTORIAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura