„Filosofie“ constructivă în propriile locuinţe

 

Este bine cunoscut faptul că o viaţă sănătoasă este una în care armonia şi echilibrul îşi fac simţită prezenţa. Majoritatea oamenilor caută să aiba case cu încăperi cît mai spaţioase în care lumina solară să fie cea care aduce starea de bine.

Design, idee, stil sau moft…

 

 

Pornind de la idea că spaţiul în care locuim trebuie să fie atît primitor cât şi reconfortant, apelăm din ce în ce mai mult la designeri pentru a fi siguri că vom avea o locuinţă cu stil. Pasionaţi de decoraţiuni interioare sau nu, fiecare dintre noi ştim că un rol foarte important în amenajarea sau recondiţionarea locuinţei îl constituie culoarea. Prin culoare putem impresiona, ne putem relaxa sau putem şoca. Fiecare culoare are propria ei influenţă asupra subconştientului uman. Astfel, deseori, starea noastră de spirit este în strânsă legatură cu mediul în care trăim şi între diferitele funcţiuni ale locuintei trebuie să existe o comunicare la nivel cromatic, care să confere nevoia de unitate a locuinţei. Spre exemplu, puteţi merge pe o anumită nuanţă în decorarea unei anumite camere, iar nuanţa respectivă să se regăsească şi în alte finisaje sau decoraţiuni care aparţin altei încăperi. Decorarea interioarelor în tonalităţi calde, luminoase, din gama culorilor de pământ este cea pe care filosofia Vaastu Shastra o recomandă. Armonia nu presupune în mod necesar recursul la elemente spectaculoase: un ambient armonios se poate configura cu uşurinţă prin evitarea stridenţelor de orice natură.

 

„Tratat“ de numerologie

 

O parte antică a arhitecturii, originară din spatiul cultural hindus, care urmăreşte obţinerea unor configuraţii armonioase pentru toate tipurile de construcţii. Aceasta ştiinţă poartă numele de Vaastu Shastra. Intenţia acestei discipline este aceea de a contribui la optimizarea existenţei condiţiilor de viaţă ale persoanelor care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor spaţii. Potrivit Vaastu Shastra numărul este esenţial în construcţia sau reabilitarea spaţiului de locuit sau al biroului. Astfel, numerele ideale în care vor fi prezente în spaţiul unei construcţii, uşile şi scările, ferestrele, coloanele şi grinzile trebuie să fie „calculate“ în aşa fel încât suma lor să reprezinte un număr par. Cea mai mare importanţă este acordată uşilor şi scărilor interioare. Este de dorit ca numărul uşilor din locuinţă să fie unul par, dar nu multiplu de 5 cu ultima cifră 0 (adică 10, 20, 30,etc). Aceste numere sunt privite cu circumspecţie, întrucît cifrei zero îi sînt atribuite diferite conotaţii negative – din sfera semantică a termenilor „lipsă“, „absenţă“, „neajuns“.

Uşa principală a locuinţei va avea, de preferinţă, două canturi şi se va deschide în exterior. Direcţiile cardinale favorabile spre care va fi orientată aceasta sunt: nord şi nord-est (atragerea câştigurilor materiale, prosperitate), est (favorizează evoluţia spirituală), sud şi sud-est (fără semnificaţii, dar sunt considerate favorabile întrucât nu sunt malefice).

Prin eliminare rezultă că se va evita orientarea uşii principale spre vest sau nord vest, considerându-se că o atare dispunere atrage instabilitate, fluctuaţii pe toate planurile şi probleme de sănătate. Din motive lesne de înţeles, este indicat ca uşa principală a locuinţei să fie poziţionată faţă în faţă cu o biserică sau un templu. În ceea ce priveşte „finisajul“, o ramă neagră care încadrează uşa principală este considerată de rău augur. Nu mai puţin încărcată de potenţial malefic este o uşa care etalează deteriorari (zgârieturi, vopsea plesnită). Se pare că proprietarului unei astfel de „cărţi de vizită“ îi va fi extrem de greu să atragă respectul celor din jur, să dobândească prestigiu şi recunoaştere în societate.

O semnificaţie similară cu cea a unei uşi vechi şi neîngrijite se regăseşte şi în cazul scărilor, cu specificaţia că respectivii proprietari vor avea de suferit pierderi materiale constante. Numărul de trepte va fi calculat astfel încât prin împarţire la 3 să se obţină întotdeauna restul la 2 (7, 11, 17). În ceea ce priveşte scările interioare, acestea nu vor porni imediat din faţa uşii principale şi nici nu se vor sfârşi în faţa unei uşi de la nivelul superior şi vor avea o formă uşor curbată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*