FOTO VIDEO Filmul Revoluției de la Sibiu a fost lansat în orașul de pe Cibin

După aproape 34 de ani de când s-a strigat „libertate” pe străzile Sibiului, s-a lansat filmul intitulat „Libertate”, un film despre Revoluția din 1989 de la Sibiu.

Foto :Mesagerul de Sibiu 

Ieri seară, sala de cinematograf din cadrul Centrului Cultural „Ion Besoiu” a fost plină de oameni care au asistat la avanpremiera peliculei „Libertate”.

Foto :Mesagerul de Sibiu 

De la copii pentru care Revoluția din ‘89 pare doar o poveste și tineri care doar au auzit despre acel decembrie însângerat și până la adulți și vârstnici care au trăit experiența Revoluției, cu toții au privit cu atenție filmul care prezintă o realitate crudă, o realitate care s-a petrecut tocmai în orașul nostru.

Foto :Mesagerul de Sibiu 

‬‬Libertate nu este doar un simplu film despre Revoluția din 1989.

De ce revoluția de la Sibiu?

Foto :Mesagerul de Sibiu 

Precum se știe din poveștile supraviețuitorilor și din cărțile de istorie, Sibiul nu a fost deloc menajat de Revoluția din decembrie 1989.

Foto :Mesagerul de Sibiu 

Poveștile sunt multe, apa otrăvită, Sibiul a rămas fără muniție, Nicu Ceaușescu, Bazinul Olimpia sau Dacia arsă. Unele dintre acestea s-au dovedit a fi mituri, însă, din păcate, multe sunt povesti reale care au generat pierderi umane și materiale semnificative.

„Vă mărturisesc că am făcut acest film dintr-o pură întâmplare. Oana Giurgiu, producătorul filmului, a dorit sa facă un film care să marcheze cei 30 de ani de la Revoluție, am căutat niște subiecte și împreună cu echipa s-a găsit povestea nespusă a dramei din Sibiu. Cred că este orașul cu numărul cel mai mare de pierderi, cu numărul cel mai mare de gloanțe raportat la numărul de locuitori”, a declarat Tudor Giurgiu, regizorul filmului.

De pe străzile revoluției la film

În sală au fost prezente zeci de persoane, însă printre acestea a fost prezent Dumitru Bleahu care la finalul filmului a dorit să-și prezinte povestea.

În timpul Revoluției a fost considerat terorist pentru că își dorea schimbarea și a ieșit în stradă, luptând împotriva sistemului comunist, însă a ajuns alături de alți zeci de bărbați în Bazinul UM 01512 unde a fost ținut ostatic.

„Suferința prin care am trecut atunci a fost foarte mare pentru mine și pentru toată familia mea. Am fost considerat terorist, când eu eram un simplu muncitor. Eu am ieșit pentru dreptate! Am considerat ca nu e bun comunismul, dar acum îmi e rușine să spun că am fost revoluționar!”, a menționat Bleahu.

După căderea comunismului, și-a dorit să evolueze și a plecat la muncă in Germania, unde întâmplarea a făcut sa ajungă angajatul unei firme care făcea piscine.

Din 6 Decembrie, „Libertate” va fi distribuit în cinematografele din întreaga țară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura