Filme în spații în care nu te-ai aștepta să mergi la film. Kunst in der Stadt – Stadt in der Kunst

Kunst in der Stadt („Artă în oraș“) e un proiect care își propune să aducă proiecții de filme în locuri neconvenționale din oraș, ca un cinematograf pe roți.

Pia Ionescu

Sibiul poate să fie plictisitor uneori, dar are un domeniu la care reușește mai rar să își dezamăgească publicul: proiectele cultural-artistice.

Proiectul Kunst in der Stadt, conceput de Pia Ionescu, a început în toamna anului 2015, când ea era manager cultural la Institutul pentru Relații Externe la Forumul German din Sibiu. „Numele proiectului exista deja, fiind gândit de predecesoarea mea, dar conceptul era cu totul diferit. Fiind licențiată în teoria filmului si pasionată de mersul la cinema (acest lucru lipsindu-mi enorm la Sibiu), mi-a venit ideea să organizez proiecții de film în spații nonconvenționale, care au defapt alte roluri, dar care vor fi ocupate de public și transformat în cinematograf temporar”, ne-a mărturisit Pia Ionescu. Primele proiecții au avut loc în spații ca Baia Populară Neptun, cu filmul „Bathing Beauty“, aula liceului Brukenthal, cu „The Graduate“, sau curtea interioară a Primăriei Sibiu, cu „Being There“.

După o pauză de un an, au reluat proiecțiile de film în restaurante sibiene, cu filme tematice, legate de gastronomie, iar publicul primea un meniu inspirat din film la sfârșitul proiecțiilor.

Criterii pentru filme și criterii pentru spații

Filmele au fost selecționate astfel încât să aibă legătură cu spațiul în care sunt proiectate. „La cea de a doua serie e mai complicat, pentru că exită un număr limitat de „food films“, așa că le aleg și mă gândesc în ce local s-ar potrivi cel mai bine. De obicei aleg filme vechi, de referință, sau chestii mai obscure, dar care sunt de referință pentru pasionații de film și care altfel probabil nu s-ar viziona aici niciodată. Sunt atâtea filme splendide care merită văzute pe un ecran mare, mai degrabă decât să le vezi acasă înghesuite pe un laptop”, spune Ionescu.

Publicul sibian a fost foarte încântat de ideea proiectului

„La proiecția de la Biserica Calvină au fost aproape 100 de oameni, cu toate că era foarte frig în sală, dar se pare că asta nu a contat. La cel cu restaurantele, publicul este în continuă creștere, în sensul că mă întreabă oameni când se întâmplă următorul sau chiar patroni de cafenele și restaurante dacă vor să colaborez cu ei”, susține inițiatoarea proiectului.

După proiecții, oamenii se pot bucura de un pahar de prosecco și să rămână la discuții cu ceilalți participanți – „cred că acest obicei a fost chiar bine apreciat”, recunoaște Pia. Baia Populară și Biserica Calvină au fost cele mai interesante pentru publicul din Sibiu, fiind destul de neobișnuit și spectaculos să vizionezi un film deasupra unui bazin, iar biserica spune Pia, s-a bucurat de cel mai numeros public din toată seria. Biserica Calvină a fost și singurul spațiu care a necesitat un proces mai dificil de verificare decât celelalte spații, preotul bisericii exprimându-și dorința de a viziona filmul înainte de proiecție și, pentru că rolul lui în biserică implica reprezentarea unui mesaj opus celui pe care îl livra filmul, a cerut să adreseze câteva cuvinte publicului înainte de vizionare. „Mi s-a parut un gest extraordinar și normal că am acceptat, iar speech-ul pe care l-a ținut, și care chiar viza părți din acțiunea filmului, a fost foarte carismatic și bine construit. Și prin asta chiar a dat dovadă de valori creștine, cum ar fi toleranța. Și el s-a bucurat tare că a venit atât de multă lume în biserică respectivă, comunitatea ei fiind foarte mică”, ne-a dezvăluit Pia Ionescu.

Promovare și parteneri

„Pentru ambele serii de proiecții am avut parteneri, pentru prima am colaborat cu Asociația pentru Înfrumusețarea Sibiului, care m-au ajutat și care deja aveau un anumit reach sau o comunitate de oameni care le urmărea evenimentele, iar la a doua lucrez cu Asociația MyTransilvania, care mă ajută mult pe promovare, dar și organizare”, lămurește Pia. În rest, a apelat la mijloacele obișnuite: postere, flyere, facebook și presă. „Nu mi se pare neapărat greu să promovezi ceva în Sibiu, fiind un oraș mic și destul de adormit din punct de vedere cultural. Mi-ar plăcea să se cristalizeze un discurs cultural mai consistent în viitor”, recunoaște ea.

Următoarea proiecție din cadrul proiectului va avea loc la restaurantul Hochmeister din Piața Schiller, cu „Oma & Bella“, în regia Alexei Karolinski, în data de 1 februarie.

Pentru a urmări activitatea proiectului și pentru a afla despre evenimentele următoare, cei interesați pot accesa pagina oficială de Facebook.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*