Filarmonica de Stat Sibiu, pe „podiumul” celui mai mare festival de muzică clasică din lume

Concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu în cadrul Festivalului Enescu a fost unul dintre cele mai apreciate ale acestei ediții, după doar doi ani de la prima participare a muzicienilor sibieni la prestigiosul festival.

Statisticile realizate de organizatori arată că, la Sala Radio, cele mai populare cinci concerte au fost: Orchestra Simfonică București (19 septembrie); Orchestra de Camerã Dogma (25 septembrie); Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu (18 septembrie); Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași (12 septembrie); Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara (11 septembrie).

„Multe felicitări Orchestrei Filarmonicii din Sibiu şi dirijorului Tito Ceccherini pentru interpretarea excelentă, cu grijă pentru fiecare amănunt, dar şi pentru arcuirea generală a formei. A fost o adevărată plăcere să îi ascult”, a mărturisit compozitoarea Diana Rotaru, a cărei cronică integrală vă invităm să o citiți pe filarmonicasibiu.ro.

„Ne bucurăm să îi facem pe sibieni mândri de noi!”

 

„Trăim ca într-un basm. Acum două ediții, Filarmonica de Stat Sibiu participa pentru prima dată în București la un concert în cadrul Festivalului Internațional «George Enescu». Acum creștem precum Făt Frumos și echipa Filarmonicii de Stat Sibiu, prin muzicieni, capacitate de organizare gigantică demonstrată de o echipă minusculă, prin programe, consecvență și perseverență, a «spart» tiparele și a ajuns în top 3 al orchestrelor prezente la Sala Radio în ediția jubileu a Festivalului Enescu. Ne bucurăm să îi facem pe sibieni mândri de noi! Mulțumirile și felicitările mele se îndreaptă către: doamna Mariana Preda – director economic, colegele mele Cristina Uruc și Krisztina Roman, domnul Remus Rus – director tehnic, dar și către doamna Jeni, care sperăm cu toții că ne va face un lighean de gogoși ca premiu!”, a declarat Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

„O adevărată plăcere”

 

Evenimentul muzical din 18 septembrie a fost dirijat de maestrul Tito Ceccherini. Alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a evoluat solista Carolin Widmann (vioară). Programul a inclus: Dai Fujikura – „Rare Gravity”, Salvatore Sciarrino – „Giorno velato pentru vioară și orchestră”, Francesco Filidei – „Fiori di Fiori”, Mihnea Brumariu – „Der Nachbar des Chaos”.

„Pentru mine, a lucra cu orchestra voastră a reprezentat o adevărată plăcere, rar am întâlnit o atât de amplă disponibilitate și generozitate și o capacitate de a înțelege și realiza noi efecte și tehnici neconvenționale în câteva minute. Sper ca orchestra să continue acest tip de căutare și să-și găsească motivația, identitatea și datorită acestei muzici care trebuie trăită nu numai ca oportunitate, ci și ca necesitate”, transmite compozitorul Francesco Filidei.

Festivalul Enescu în cifre

 

Festivalul Internațional „George Enescu” a marcat cea de-a 25-a ediție a sa, desfășurată cu succes între 28 august și 26 septembrie 2021, cu performanța de a fi cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internațional din acest an. Cu 78 de concerte, aproximativ 3.500 de artiști români și străini, 32 de orchestre din 14 țări, printre care unele dintre cele mai bine cotate din lume, peste 100 de soliști și dirijori faimoși la nivel mondial, dintre care 25 care au participat pentru prima oară, Festivalul Enescu și-a desfășurat întregul program artistic propus publicului, timp de patru săptămâni. Aproximativ 75.000 de spectatori din România și mai multe țări ale lumii au urmărit concertele organizate la București, în cele patru săli principale ale Festivalului, și transmise online, la care se adaugă și publicul care a participat la evenimentele desfășurate în seriile „București Creativ” și „Festivalul Enescu în țară”. În cele patru săli principale ale Festivalului (Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio și Auditorium), publicul s-a ridicat la aproximativ 54.000 de persoane, în condițiile în care gradul de ocupare  a fost restricționat, iar biletele și abonamentele au fost puse în vânzare cu mult mai târziu decât calendarul obișnuit, din cauza pandemiei. Un număr de 20.358 spectatori au urmărit online muzica Festivalului Enescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*