Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului sibian un eveniment cultural deosebit, o călătorie muzicală alături de doi dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor: W.A. Mozart și G.F. Händel.
Concertul ”Muzica Europei” este organizat pentru a marca Ziua Europei și, totodată, ziua în care se desfășoară la Sibiu Summit-ul UE. Concertul va avea loc joi, 9 mai, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia. Evenimentul este unul public, iar biletele se pot procura de la casa de bilete sau online, de pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.
”Este un moment istoric atât pentru orașul Sibiu, pentru comunitatea locală, cât și pentru întreaga țară. Filarmonica de Stat Sibiu fiind una dintre cele mai importante instituții culturale din oraș, a pregătit un program special pentru acest concert, program ce cuprinde lucrări realizate de doi dintre cei mai apreciați compozitori europeni – W. A. Mozart și G.F. Händel”, a declarat Laurențiu Străuț, manager interimar al Filarmonicii de Stat Sibiu.
”Divertisment în Re major pentru orchestră de coarde”, ”Simfonia nr. 21” de W.A. Mozart și Uvertura ”Focuri de artificii” de George Frideric Händel sunt propunerile artiștilor sibieni pentru acest concert. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Radu Popa.
Dirijor, compozitor şi pianist, Radu Popa este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţiile compoziţie (clasa prof. univ. Adrian Iorgulescu) şi dirijat orchestră (clasa prof. univ. Ludovic Bács). O contribuţie esenţială la formarea sa ca dirijor a avut-o şi reputatul Erich Bergel.
Ca pianist, a obţinut succese pe plan naţional, fiind laureat cu „Lira de argint“ la Concursul „Darclée“ de la Piteşti (1987), a concertat de două ori la Ateneul Român (Sala Mică) şi a susţinut un turneu în principalele oraşe din ţară. Radu Popa a debutat în viaţa muzicală ca dirijor încă înainte de încheierea studiilor, la Filamonica „Oltenia” din Craiova (1993). Promovat de Colegiul Criticilor Muzicali de pe lângă ATM, a avut o ascensiune exponenţială, fiind invitat de toate filarmonicile din ţară, inclusiv de Orchestra de cameră Radio cu care a realizat şi imprimări speciale. A dirijat şi peste hotare, fiind invitat trei ani la rând în Coreea de Sud, de fiecare dată cu altă orchestră. Din anul 2007 activează ca dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Timişoara.
Compoziţiile sale, nu prea numeroase din cauza obligaţiilor dirijorale, dovedesc totuşi un condei exigent şi selectiv. Lista cuprinde: Simfonia nr. 1 (1995) lucrarea sa de licenţă la absolvirea secţiei de compoziţie, Cvartetul de coarde nr. 1 (1995), Sonata pentru două piane, lucrări diverse pentru ansambluri de cameră.