Joi, 15 octombrie 2015, are loc la sala Thalia concertul de deschidere a stagiunii 2015-1016.
Programul concertului de deschidere va cuprinde lucrări semnificative din repertoriul simfonic – „Blumine” și Simfonia I, de Gustav Mahler şi Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în sol minor, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, în interpretarea pianistei Diana Ionescu. Conducerea muzicala aparține prim-dirijorului orchestrei filarmonicii sibiene, Gabriel Bebeșelea, recent laureat Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb (Croația).
Ca și în stagiunile precedente, programul concertelor noii stagiuni reflectă preocuparea colectivului artistic pentru calitatea concertelor, prin invitarea unor artişti de marcă, români sau străini, care, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, vor da concretețe unor evenimente muzicale de excepție.
Astfel, cea de-a 66-a stagiune a Filarmonicii de Stat Sibiu va avea ca invitaţi, printre alţii, pe dirijorii Alexandre Myrat (Franta), Theo Wolters (Olanda), Gheorghe Costin (România), Horváth Gábor (Ungaria), Nicolas Krauze (Franța), Marijn Simons (Olanda), Cristian Mandeal (România), Ilarion Ionescu-Galați (România) şi soliştii Ilinca Dumitrescu, Răzvan Dragnea, Alexandru Tomescu, Irina Iordăchescu, Cosmin Bănica, Cristian Andriș, Csíky Boldizsár (România), Ludwig Quandt (Germania), Oxana Corjos (România), Teodora Hristova (Bulgaria), Cristina Anghelescu și Ioana Goicea (România), Remus Azoiței (Anglia), Ștefan Tarara (Germania) ș.a.
Din agenda de concerte a primului trimestru fac parte, nu mai puțin de 4 concerte extraordinare: Concertul omagial „Gheorghe Șoima”, un concert al tinerilor soliști, Concertul din data de 1 decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României şi Concertul de Crăciun.
Tot în această perioadă de început de stagiune, mai exact în 6 noiembrie, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va răspunde invitației de a participa cu un concert vocal-simfonic, în cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Timișoara muzicală”, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri muzicale din România.
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii a devenit un eveniment emblematic pentru stagiunea de concerte și se va derula în perioada 7-8 ianuarie 2016.
Programele noii stagiuni urmăresc menţinerea unui echilibru între clasic sau modern şi chiar contemporan, între reluări sau prime audiţii locale sau absolute. Astfel vor putea fi ascultate pagini simfonice sau concertante celebre (printre care Simfonia a IV-a de Brahms, Simfonia a IV-a de Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia a V-a de Beethoven, „Anotimpurile” de Vivaldi, Simfonia a IX-a de Dvořák, Concertele pentru vioară de Brahms, Mendelssohn sau Sibelius, Concertul nr. 1 pentru pian de Chopin) sau capodopere mai puţin promovate („Pinii din Roma” și „Fântânile Romei” de Respighi, Simfonia a IV-a de Mahler, Concertul pentru 2 viori de Sarasate, „Concertino” pentru pian de Lipatti), până la prime audiţii: „Warsaw Concerto” pentru pian și orchestră de Richard Addinsell sau Ciaccona pentru orchestră de Daan Manneke.
Noua stagiune mai înseamnă menţinerea parteneriatelor încheiate cu operatorii culturali din România şi din străinătate (ArtCor Viena, Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung München, jmEvents Bucureşti, Elite Art Club Unesco), împreună cu care se realizează manifestările artistice cu caracter internaţional: Concursurile Internaţionale „Carl Filtsch”, „Vox Artis”, „Jeunesses Musicales”, proiectele „Festivalul de Opera de la Sibiu – Sibiu Opera Festival”, „Zilele muzicale româno-americane”. Continuă, deasemenea, concertele de educaţie muzicală adresate elevilor tuturor şcolilor din Sibiu şi din împrejurimi.
Biletele şi abonamentele pentru concertele din cadrul stagiunii se pot procura de la Casa de bilete aflată la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia), de luni până joi, între orele 12:00-16:00. Preţul unui bilet este de 16 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de o reducere de 50%.
Stagiunea 2015 – 2016 (octombrie 2015-iunie 2016) va cuprinde, estimativ:
– 40 concerte simfonice
– 30 recitaluri camerale
– 15 concerte educative
– 1-2 concerte vocal-simfonice sau operă în concert
– cca. 800 de artişti invitaţi
– cca. 22.000 de spectatori plătitori şi un total de 30.000 de beneficiari