Filarmonica de Stat a transformat Sibiul în cea mai mare scenă de operă!

Sibiu Opera Festival 2021 a însemnat o experiență memorabilă pentru publicul meloman, dar și pentru artiști. Cea de-a XX-a ediție a evenimentului rămâne un reper în viața culturală a Sibiului. Câștigătoarea Galei de Operă va reveni la Sibiu, în curând, în calitate de invitată a Filarmonicii de Stat pentru tradiționalul Concert de Crăciun.

 

În perioada 20-26 septembrie 2021, peste 3.000 de iubitori ai muzicii s-au bucurat să asiste la spectacolele unice prilejuite de Sibiu Opera Festival, în aer liber, în sălile de concert sau în spații neconvenționale, accesul fiind liber atât la cele unsprezece reprezentații Take an Opera Break, cât și la cele trei concerte din Piața Mare, la concertul din Muzeul ASTRA, precum și la cele două concerte găzduite în Sala Thalia.

 

Pentru ediția aniversară, i-am adus la Sibiu pe artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – primul teatru liric de pe teritoriul României, maestrul Marcel Iureș – considerat cel mai important actor român contemporan, Teodora Enache, elogiată de criticii de specialitate ca „noua Ella Fitzgerald”, precum și „The Enescu Project”, o inițiativă a reputatului violonist Nicolas Dautricourt.

 

„Sibiu Opera Festival are menirea de a satisface interesul publicului meloman pentru spectacolul de operă, iar în lipsa unei instituții de acest gen la Sibiu, Filarmonica vine în întâmpinarea exigențelor publicului”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

 

 

Încurajarea talentelor emergente ale scenei lirice românești este o constantă a festivalului. Selecționăm tineri soliști de la Universitățile de muzică din țară, îi pregătim intensiv, le încredințăm rolul de mesageri ai Sibiu Opera Festival prin programul Take an Opera Break, apoi le dăruim momentul lor de glorie: prima gală cu orchestră. Astfel, după unsprezece recitaluri susținute în oraș și în județ, concurenții au urcat pe scena Sălii Thalia la Gala de Operă, în 23 septembrie. Prestația lor excelentă a fost evaluată de specialiști, însă și publicul a avut ocazia să-și susțină favoriții prin vot. De asemenea, ne onorează faptul că unii dintre spectatori au ținut să își exprime în mod deosebit aprecierea pentru orchestra noastră simfonică și au înscris note maxime pentru instrumentiști pe fișele de jurizare. „Sibiu Opera Festival a fost o experiență inedită pentru mine! În primul rând, pentru că împărtășesc ideea de a promova și populariza muzica cultă și în mod special opera. Posibilitatea de a atrage oamenii să asculte operă mi-a umplut sufletul de satisfacție, mai ales când primeam feed-back-uri pozitive. Dacă am reușit să intrig și să motivez măcar pe un om să asculte operă – pot spune că sunt împlinită ca artist, că mi-am atins scopul. Concertul de Gală de la Filarmonică a fost pur și simplu excepțional, am fost foarte onorată să cânt sub bagheta maestrului Vlad Conta, este o experiență prețioasă pentru mine – un artist la început de drum. Publicul a fost atât de receptiv și cald, a fost pur și simplu o mare plăcere și o mare satisfacție să cânt! Mi-a plăcut enorm, vă mulțumesc din suflet pentru această ocazie! Abia aștept să revin!” este mesajul sopranei Virineia Pîrnău, câștigătoarea Galei de Operă. Născută în 1996, în Republica Moldova, Virineia Pîrnău a absolvit secţia de dirijat coral și canto a Școlii de Muzică pentru copii din Orhei, și-a urmat studiile în domeniul dirijatului coral la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, după care a venit la București pentru a deveni studenta Universității Naționale de Muzică București. După absolvire, în 2020, Virineia Pîrnău s-a înscris la master în cadrul aceleiași instituții. Promitem o nouă întâlnire cu promițătoarea soprană, la sfârșitul lunii decembrie, când o vom invita să participe la Concertul de Crăciun.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*