Ieri, 21 martie, a fost celebrată Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down. Fundația „Un copil, o speranță” (UCOS) a organizat ateliere de creație pentru copii în cadrul Shopping City Sibiu. De serviciile Fundației UCOS beneficiază 94 de copii, dintre care 4 sunt diagnosticați cu Sindromul Down. Copilașii participă la terapii în cadrul Centrului „CRESC” pentru a evolua și pentru a lupta împotriva numeroaselor afecțiuni specifice acestui sindrom.
La evenimentul dedicat copiilor și părinților au participat zeci de persoane care au dorit să se informeze și să ajute copiii cu Sindrom Langdon-Down. Cei mici au fost încurajați să participe la atelierele de creație unde s-au folosit în mod special culorile galben și albastru, culori specifice afecțiunii celebrate. Adulții au purtat discuții despre Sindromul Langdon-Down (descriere, semne specifice, abilități, posibilitatea integrării în societate și educație a persoanelor cu Sindromul Down și prevenirea discriminării acestor persoane).
Micii artiști cu Sindrom Down
Copiii au fost foarte încântați că au fost împreună și că au fost celebrați. La o măsuță puteau confecționa brățări din mărgele galbene și albastre, iar la alta își testau abilitățile în arta origami. Cu ajutor și supraveghere au reușit să creeze obiecte frumoase care le vor aminti de această zi. Micuții s-au putut aventura pe un traseu sportiv la finalul căruia primeau un mic desert.
„Un copil, o speranță” – Alex, copilul-speranță al UCOS-ului
Printre copilașii prezenți s-a aflat și Alex, un copil energic, vesel și sensibil, un luptător împotriva Sindromului Down. Alex frecventează terapiile din cadrul Fundației UCOS de aproximativ 8 ani, perioadă în care a evoluat și a crescut cu ajutorul familiei și terapeuților.
Părinții au aflat la naștere că micuțul suferă de acest sindrom, iar câteva zile mai târziu au fost informați că este necesară o intervenție chirurgicală pe cord. Alex a fost operat când avea doar 8 luni, iar după ce s-a recuperat a început terapia Voita, urmând ca după să fie micuța speranță a Fundației UCOS. „Am ajuns la UCOS, fundaţie de care am aflat chiar de la centrul unde am făcut certificatul de handicap, de la comisia de evaluare complexă. La recomandarea comisiei am mers la UCOS unde Alex, pe atunci în vârstă de 2 anișori, a fost evaluat zilnic, timp de o săptămână”, a spus mama lui Alex. La finalul săptămânii de evaluare, părinții au fost chemați, iar toți evaluatorii le-au explicat nivelul la care se află micuțul, care sunt pașii pentru o evoluție eficientă și ce trebuie făcut pe fiecare arie de dezvoltare. Timp de un an numele lui Alex a stat pe o listă de așteptare, însă nimeni nu și-a pierdut speranța și ulterior a început terapiile cu specialiștii Fundației „Un copil, o speranță”.
Acum Alex are aproape 10 ani, iar fundația UCOS a rămas a doua sa casă, de două ori pe săptămână frecventează terapiile de grup, iar în alte două zile merge la terapie individuală. Băiatul este înscris la o școală de masă, iar familia sa are toată încrederea în forțele micuțului. „Alex are doi frați mai mari care îl iubesc enorm, noi îi oferim toată afecțiunea și susținerea. De când s-a născut el, noi avem un scop comun și suntem uniți. Eu îl văd pe Alex descurcându-se singur, având un serviciu, fiind independent!”, a declarat încrezătoare mama băiatului.
UCOS sprijină părinții copiilor speciali
Chiar dacă atenția terapeuților UCOS se focusează asupra copiilor speciali ai fundației, nici părinții nu sunt ignorați. Atunci când un părinte află că micuțul suferă de o asemenea afecțiune, are nevoie de susținere și totodată de ghidare. Pentru a eficientiza colaborarea dintre specialist și părinte, conducerea fundației derulează regulat un program intitulat „Școala părinților”. Un sfat, un cuvânt de încurajare sau un gând bun sunt mereu binevenite, iar angajații Fundației „Un copil, o speranță” știu asta. „Toată viziunea aceasta pozitivă mi-a oferit-o UCOS-ul. Oamenii de la UCOS m-au ajutat să fiu atât de încrezătoare! Această fundație înseamnă foarte mult pentru familia noastră!”, a mai menționat mama lui Alex.