Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole, sâmbătă

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, găzduiește sâmbătă, 10 august 2024, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de țară, evenimentul Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole.

FOTO: Muzeul ASTRA

Evenimentul este organizat în colaborare cu grupul Semințe cu suflet, în cadrul programului Târgul de țară grădină și peisaj legumicol 2024. Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole va avea loc sub forma unui târg de semințe dăruite gratuit, alături de o expoziție cu vânzare de legume, fructe, plante dar și produse tradiționale și naturale. Vor fi prezenți 25 de expozanți din toată țara, dar și din Republica Moldova.

Vizitatorii se vor putea informa despre diversele tipuri de plante care se pot cultiva la noi în țară, în diferite zone din care vor veni și expozanții, ascultând sfatul celor care le-au cultivat deja.

FOTO: Muzeul ASTRA

,,În toiul verii, grădinari pricepuți ne aduc cele mai frumoase legume și fructe, arătându-ne prospețimea și abundența grădinilor românești. Grupul Semințe cu suflet își continuă astfel misiunea de a întreține și crește organic un spațiu al prieteniei, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversității, dar și a plantelor din grădinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară. Este un grup de pasionați reuniți în jurul unor valori comune, care susțin dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experiență, de a avea acces la semințe reproductibile sănătoase. Grupul încurajează pe toți cei care sunt pasionați de grădinărit să înmulțească semințele primite și să le dăruiască mai departe. Piețele organizate de grupul Semințe cu suflet sunt un spațiu destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. Vor fi expuse o multitudine de soiuri de tomate, legume, fructe și alte plante din grădinile gospodarilor. Se vor dărui semințe (legume, flori, plante aromatice și medicinale) în limita stocului disponibil. Prin gestul lor voluntar de a salva semințe și de a le distribui, membrii grupului Semințe cu suflet ne îndeamnă și pe noi să le înmulțim și să le dăruim mai departe. În acest sens, vom primi sfaturi despre cum să alegem legumele de la care dorim să păstrăm semințele și modul de păstrare a acestora. La Târgul de țară sunteți așteptati și de către producătorii care au pregătit produse naturale delicioase, numai bune de mâncat sau de dăruit folosind tot aceleași legume și fructe specifice grădinilor sau florei țării noastre. Iar despre rețetele folosite pentru conservarea acestora îi puteți întreba direct pe producători. De asemenea, domnul inginer Ion Cazacu din Rep. Moldova, pasionat de permacultură, își va lansa aici cartea Tomatele pe înțelesul tuturor.  Vă așteptăm cu drag!”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

FOTO: Muzeul ASTRA

Ca parte a evenimentului, în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol, se vor desfășura și ateliere gastronomice folosind din abundență legumele din grădinile de zarzavaturi aflate în lunca muzeului.

FOTO: Muzeul ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura