Festivalul Internațional de Artă Contemporană revine la Sibiu pentru cea de-a 5-a ediție. Iată elementele de noutate din acest an

Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, SCAF, va încânta iubitorii de artă în perioada 7 septembrie – 6 octombrie cu numeroase piese de valoare expuse în peste 10 spații special amenajate. Lucrările a peste 150 de artiști vor putea fi admirate la Sibiu începând de luna viitoare.

Foto: Mesagerul de Sibiu

 

Tema de anul acesta a festivalului este „Crossing Borders”, o temă care își dorește să sublinieze depășirea granițelor – fie ele fizice, culturale, artistice sau personale. „CROSSING BORDERS reprezintă o platformă de dialog cultural între generații diferite de artiști, între artiști din diferite culturi, țări, între abordări artistice complementare sau contrastante, care sunt asamblate simultan prin instrumentele atât de diverse ale artei contemporane”, transmit reprezentanții Muzeului Național Brukenthal. La ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu sunt așteptați peste 150 de artiști care vor participa cu lucrările lor de: pictură, sculptură, grafică, instalație, fotografie, video-media, textile și bijuterie. Artiștii prezenți vin din țări precum: România, Cuba, Republica Moldova, Turcia, Germania, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Ungaria, Siria, Grecia, Olanda, Austria, Japonia, Finlanda, Israel.

Arc peste ocean. Cuba este țara parteneră SCAF

Dacă anul trecut Republica Moldova și Polonia au fost țările invitate la SCAF, la ediția de anul acesta, țara parteneră este tocmai Cuba. „Peste 10 artiști contemporani din Cuba, Cuba este țara invitată, vor expune la Sibiu, în premieră în România. Îi mulțumesc foarte mult Excelenței Sale, doamna ambasador a Cubei în România pentru sprijinul pe care ni l-a oferit de a aduce acești artiști în România. De asemenea, îi mulțumesc și Muzeului Național de Artă Frumoasă din Havana pentru parteneriatul pe care îl are cu Muzeul Național Brukenthal”, a declarat Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

Peste 5000 de metri pătrați de expoziție și un spațiu-surpriză

Organizatorii SCAF 2024, și-au propus ca în acest an toți iubitorii de artă contemporană să se bucure de festival în spații diverse de expoziție. Astfel, peste 5000 de metri pătrați vor fi alocați expozițiilor SCAF, o parte dintre spații fiind indoor, iar altele outdoor. Vor fi peste 10 spații de expunere, de la cele din Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Artă Contemporană și Palatul Brukenthal, la Piața Mare și surpriza din acest an clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36 din Sibiu.

SCAF Student

Deoarece organizatorii SCAF, vor să ofere o șansă tuturor artiștilor, și-au propus ca în acest an să ofere un element de noutate, și anume SCAF Student. „Acesta se va adresa studenților de la Universitățile de Artă din țară și străinătate. Există o bună colaborare cu Universitățile de profil din Iași, București, Cluj Napoca și Timișoara. Este o bună oportunitate să îi ajutăm și pe tinerii artiști facilitându-le spații de expunere și dialog cu ceilalți artiști. Așadar, și în acest an Sibiul se transformă într-un mare festival de artă contemporană. Cel mai mare și complex festival de artă contemporană din Europa de Est și cel mai important eveniment cultural-diplomatic”, au menționat organizatorii.

Autor: Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*