Festivalul Filmului European revine la Sibiu, unde va poposi timp de trei zile, între 28 și 30 iunie, la Centrul Cultural Ion Besoiu și aduce 7 filme recente, puternice și încărcate de actualitate și un clasic al anilor ’90, semnat de Jim Sheridan. Accesul la proiecții este gratuit.
Festivalul rămâne fidel țelului de-a lua pulsul Europei (ca o continuare firească a recentului summit al Uniunii Europene din luna mai de la Sibiu) și propune o panoramare subiectivă, filtrată artistic, a temelor dominante pentru societatea contemporană. Dacă doriți să cunoașteți cum reflectă arta cinematografică problemele, preocupările și personalitățile continentului de ieri și, mai ales, de azi, nu ratați proiecțiile acestei ediții.
Ediția FFE din Sibiu debutează în forță vineri, 28 iunie, de la ora 19:00, cu proiecția filmului Fericit ca Lazăr / Lazzaro Felice (Italia, 2018), al regizoarei Alice Rohrwacher, câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu, în 2018, la Festivalul de film de la Cannes. Drama relatează povestea unei prietenii ciudate și neașteptată dintre Lazzaro, un tânăr țăran cu suflet bun, și Tancredi, un june aristocrat arogant și plictisit.
În selecția de la Sibiu, un rol aparte îi revine dramei romantice de o savoare și finețe extraordinare – Durerea, o producție Franța-Belgia, în regia lui Emmanuel Finkiel, adaptare a romanului autobiografic cu același nume, scris de Marguerite Duras în 1944 și publicat în 1985, și thrillerului politic Jocuri de putere (Spania, 2018), al regizorului Rodrigo Sorogoyen, o poveste captivantă despre corupția ca stil de viață și despre cât de departe merge un om hotărât să facă orice pentru putere.
Dintre filmele prezentate la Sibiu mai face parte comedia Femeie în război (Islanda, 2018), în regia lui Benedikt Erlingsson, o poveste despre ecologie, care pune în discuție, cu mult umor, sensul și importanța acțiunilor individuale în raport cu inerția autorităților în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice. Femeie în război este câștigătorul Premiului LUX 2018 și va putea fi vizionat, cu sprijinul generos al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, la Centrul Cultural Ion Besoiu sâmbătă, pe 29 iunie, de la ora 18:30.
CONCURS PENTRU CITITORIAlte filme de neratat din selecția FFE sunt: Ieri (Ungaria, 2018), al regizorului Bálint Kenyeres, un superb periplu prin labirintul memoriei, cu Vlad Ivanov în rol principal, în competiție anul trecut la Locarno, Fiul Sofiei (Grecia, 2017), al regizoarei Elina Psykou, un alt periplu – realist magic – spre sfârșitul inocenței, câștigător a numeroase premii în festivaluri precum Tribeca și Sarajevo și Julia (Spania, 2017), în regia Elenei Martín, un jurnal personal colectiv, care explorează o serie de crize de identitate din viața unei bursiere Erasmus.
Alt film de neratat este Piciorul meu stâng (Irlanda, 1965), în regia lui Jim Sheridan, o adevărată capodoperă, film inclus în Secțiunea FFE Clasic, povestea reală a scriitorului irlandez Christy Brown, care suferă de paralizie cerebrală încă de la naștere, cu Daniel Day-Lewis în rol principal.
Programul 23.FFE, ediția Sibiu, la Centrul Cultural Ion Besoiu
Vineri 28 iunie – Gala de deschidere a FFE
- 19:00 Fericit ca Lazăr / Lazzaro Felice / Happy as Lazzaro – r: Alice Rohrwacher / Italia / 2018 / 120’
Sâmbătă 29 iunie
- 14:00 Ieri / Tegnap / Yesterday – r: Bálint Kenyeres / Ungaria / 2018 / 119’
- 16:30 Fiul Sofiei / O Gios tis Sofias / Son of Sofia – r: Elina Psykou / Grecia / 2017 / 111’
- 18:30 Femeie în război / Kona fer í stríð / Woman at War – r: Benedikt Erlingsson / Islanda / 2018 / 101’
- 20:30 Jocuri de putere / El Reino / The Realm – r: Rodrigo Sorogoyen / Spania / 2018 / 122’
Duminică 30 iunie
- 15:00 Piciorul meu stâng / My Left Foot: The Story of Christy Brown – r: Jim Sheridan / Irlanda / 1989 / 98’
- 17:00 Julia / Júlia ist – r: Elena Martín / Spania / 2017 / 96’
- 19:00 Durerea / La douleur / Memoir of War – r: Emmanuel Finkiel / Franța / 2018 / 126’
Anul acesta, 23.FFE se desfășoară în perioada 11-30 iunie, seria orașelor ce găzduiesc proiecțiile din festival cuprinzând: București (11 – 23 iunie), Chișinău – Republica Moldova (21 – 23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21 – 23 iunie), Târgu Mureș (21 – 23 iunie) și Sibiu (28 – 30 iunie).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al Uniunii Cineaștilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale ale ţărilor europene în România.