Festivalul Filmului European poposește la Sibiu

Festivalul Filmului European (FFE), ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, începe la 7 mai în Bucureşti şi include în acest an al patrimoniului cultural european alte şapte oraşe din ţară, dintre care trei pentru prima dată.

Conform Institutului Cultural Român (ICR), festivalul se desfăşoară astfel: Bucureşti (7-13 mai), Galaţi (11-13 mai), Târgu Mureş (18-20 mai), Râmnicu Vâlcea (18-20 mai), Timişoara (24-27 mai), Alba Iulia (25-27 mai), Iaşi (1-3 iunie) şi Sibiu (1-3 iunie).

Potrivit preşedintelui ICR, Liliana Ţuroiu, prin dimensiunea francofonă a programului, această ediţie a FFE, care se desfăşoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, anticipează Sezonul România – Franţa.

„Ne bucurăm că, în anul Centenarului Marii Uniri, reuşim să aducem Festivalul Filmului European în mai multe locuri din România decât oricând până acum. Proiect de referinţă al Institutului Cultural Român, Festivalul Filmului European se desfăşoară, în 2018, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural. Celebrăm astfel o artă încă tânără la scara istoriei – dacă ne gândim că nu demult marcam 120 de ani de la primele proiecţii ale fraţilor Lumiere – dar definitorie pentru identitatea culturală a continentului. Prin dimensiunea francofonă a programului, această ediţie a FFE anticipează, totodată, Sezonul România – Franţa, program amplu aflat la orizont. Festivalul pe care-l itinerăm în luna mai în ţară e şi un bun prilej să ne amintim că, graţie succeselor internaţionale repurtate de cineaştii români, filmul continuă să reprezinte un domeniu fanion pentru cultura română de azi”, declară Ţuroiu, potrivit sursei citate.

Festivalul, al cărei spectacol de gală este programat pentru seara de 7 mai 2018, la Teatrul Naţional Bucureşti, va debuta cu o comedie dramatică, „Au revoir la-haut” / „La revedere acolo sus” (Franţa, 2017, în regia lui Albert Dupontel), un film a cărui acţiune este plasată exact acum o sută de ani, în Franţa. Ecranizare după romanul omonim al lui Pierre Lemaître, câştigător al premiului Goncourt în 2013, filmul a primit mai multe César-uri, printre care cele pentru cea mai bună regie şi cea mai bună imagine (Vincent Mathias).

Această ediţie este una dintre cele mai mari organizate până acum, fiind vorba de peste 60 de filme de ficţiune, documentare, scurtmetraje, pelicule care însumează mai bine de 100 de ani de cinema (cea mai veche peliculă din colecţie este una mută, din 1914, a lui Michael Curtiz), scrie site-ul oficial al evenimentului. Primul Război Mondial se numără printre tematicile abordate de festival, respectiv secţiunea Front Comun care include filme mai vechi sau mai noi care abordează prima conflagraţie mondială a planetei, potrivit ffe.ro. De asemenea, FFE a pregătit şi o secţiune de filme clasice restaurate, care include printre altele producţii din Balcani sau filme premiate la Festivalul internaţional de la Cannes. Celelalte secţiuni sunt: Agora, Arte, Lux Film Prize, Republica Moldova MolDox, Front Comun şi Pulsul Europei. În cadrul secţiunii Lux Film Prize sunt proiectate cele trei producţii care îşi dispută premiul Parlamentului European pentru cultură.

Festivalul reuneşte pe lângă proiecţiile de filme, sesiuni de dezbateri, întrebări şi răspunsuri, un atelier de educaţie cinematografică dedicat elevilor de gimnaziu şi tinerilor de liceu, programul de educaţie cinematografică CinEd iniţiat de Institutul Frances din Paris care se adresează cadrelor didactice, bibliotecarilor şi ONG-urilor care derulează activităţi în sfera educaţiei nonformale cu elevi de şcoală primară.

Festivalul a fost demarat în 1996, la iniţiativa Delegaţiei Comisiei Europene în România, pentru a marca Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*