Festivalul Enescu la Sibiu, organizat de Asociația Culturală Play pentru al treilea an, continuă astăzi, 12 septembrie, cu noi recitaluri și concerte de gală, susținute de unii dintre cei mai mari artiști ai lumii, de văzut într-o viață: pianista Yuja Wang – o revelație a scenei muzicii clasice, Orchestra de Cameră Mahler – unul dintre cele mai apreciate ansambluri pe plan mondial, multi-premiat cu „Grammy”, Gil Shaham – unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru, nominalizat de 11 ori la Premiile „Grammy”.
Ultimele bilete se pot achiziționa atât online de pe platforma IaBilet.ro, cât și din rețeaua de magazine fizice Flanco.
Duminică, 12 septembrie, Gil Shaham va susține un recital excepțional la Biserica Romano Catolică „Sfânta Treime”, fiind unul dintre cei mai buni violoniști contemporani din lume, câștigător de premii Grammy.
Gil Shaham este un artist desăvârșit din înalta ligă a muzicii clasice, poziție confirmată inclusiv de câștigarea mai multor premii Grammy, un premiu Grand Prix du Disque, Diaspon d’Or și Gramaphone Editor’s Choice și, nu în ultimul rând, premiul Avery Fisher Carrer Grant pentru măiestria dovedită pe cele mai mari scene ale lumii.
La vârsta de 10 ani, Shaham a debutat ca solist la Jerusalem Symphony, dirijată de violonistul Alexander Schneider. După mai puțin de un an, Shaham a cântat cu cea mai importantă orchestră din Israel, Filarmonica Israelului, care a fost dirijată de Zubin Mehta. La vârsta de 11 ani, în 1982, Shaham a câștigat primul premiu la Concursul Claremont și a fost admis la Școala Juilliard din New York.
A susținut sute de recitaluri expresive pe cele mai mari scene ale lumii, o mare parte dintre ele fiind alături de orchestre de renume din Berlin, Boston, Chicago, Israel, Los Angeles, New York sau Paris, dovedind astfel măiestria de neegalat.
Artistul ne va impresiona live la Sibiu prin tehnica impecabilă, căldura interpretării și repertoriul vast, punctând opere de rezonanță, ce poartă semnătura unor importanți compozitori: Sebastian Bach, Sergei Prokofiev, Scott Wheeler, Max Raimi și Reena Esmail.
Marți, 14 septembrie, pianista-minune Yuja Wang și Mahler Chamber Orchestra, un colectiv nomad format din 54 de muzicieni, se alătură într-un regal al muzicii clasice pe scena Sălii Thalia.
Yuja Wang are o înțelegere muzicală acută și o profunzime emoțională ce au consacrat-o drept unul dintre cei mai buni interpreți din lume. Wang a atras atenția internațională pe scară largă în martie 2007, când a înlocuit-o din scurt pe Martha Argerich în spectacolul – Concertul pentru pian nr. 1 al lui Tchaikovsky cu Boston Symphony Orchestra. Din acel moment, în doar câteva sezoane, lucra cu dirijori de cel mai înalt calibru.
Este puternic apreciată de critici pentru coloristica și profunzimea interpretării, fiind descrisă în nenumărate rânduri ca „unul dintre cei mai talentați, captivanți și chiar fascinanți artiști de pe scena mondială” (HuffPost).
Mahler Chamber Orchestra, unul dintre cele mai apreciate ansambluri pe plan mondial, a fost înființat în 1997. De atunci funcționează ca un colectiv nomad format din 54 de muzicieni din 20 de țări, care se unesc pentru tururi în întreaga lume.
În ultimii ani, au participat la realizarea producției de operă Written on Skin, lansată la Festivalul d’Aix en Provence sub bagheta compozitorului George Benjamin. Sesiunea Mahler Chamber Orchestra din 2018/19 începe cu prezența sa anuală la Festivalul de la Lucerna. În prima jumătate a sezonului, Mahler Chamber Orchestra participă la un turneu european extins, de zece concerte, cu renumitul dirijor Gustavo Dudamel; scoate în evidență opera compozitorului George Benjamin, cu spectacole la Filarmonica din Berlin și la Elbphilharmonie Hamburg, în special prin capodopera sa, Scrispepiele. A câștigat premii importante de-a lungul timpului, inclusiv un premiu Beethoven Journey cu pianistul Leif OveAndsnes și premiul „Diapason d’Or”.
Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu încheie seria concertelor
Orchestra Filarmonicii din Sibiu este una dintre cele mai dinamice instituții muzicale de cultură din România. Distinsă, în anul 2021, cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor” conferit de președintele Klaus Iohannis și în anul 2020 cu Premiul pentru muzică din cadrul „Premiilor Radio România Cultural”, Filarmonica de Stat Sibiu vă propune un program inedit, care ne va stimula imaginația și simțurile, prin expunerea unor lumi sonore dintre cele mai diverse. Concertul are loc joi, 16 septembrie, ora 19:00, la Sala Thalia.