Festivalul culturii rrome

În perioada 8-10 iulie, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduişte cea de-a IV-a ediţie a “T-aves baxtalo!”. Evenimentul se va desfăşura la Târgul de ţară şi sala Auditorium din PaMM

Scoala de vara - etnia rroma - T-AVES BAXTALO (78)“T-aves baxtalo” (Să fii fericit, norocos!) este o urare des pronunţată în comunităţile de rromi din România şi nu numai. Această urare apare de fiecare dată când se întâlnesc două persoane, în împrejurări obişnuite şi/sau la botezuri/ nunţi. La Muzeul ASTRA, “T-aves baxtalo! Şcoala de vară de cultură rromani”  este un eveniment cultural care are ca scop informarea publicului despre cultura rromilor. Acest lucru este ilustrat prin activităţi interactive în comun ale participanţilor rromi cu publicul vizitator. 85 de meşteşugari, dansatori si muzicanţi rromi din judetul Sibiu vor susţine ateliere şi programe artistice pe toată desfăşurarea evenimentului.

Despre cultura rromilor

,,Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromanila la T-aves . De asemenea,  învăţăm aici cum şi de ce îşi împletesc fetele părul, semnificații, obiceiuri povestite de corturărițe. Fetele rrome prezente în cadrul acestui eveniment vor interacționa cu publicul feminin în mod deosebit și le vor instrui și le vor povesti despre importanța împletiturii părului la corturărițe. Atmosfera va fi întreţinută de către ansamblul de dansatori profesioniști Romafest, care vor oferi lecții de dans vizitatorilor și participanților la eveniment.” , explică muzeograful Oana Burcea, responsabilul de eveniment din partea C.N.M. ASTRA.

Delicatesuri culinare

Pe lângă toate activităţile din program, vizitatorii pot opta şi pentru o plimbare gratuită într-o căruța cu coviltir. În ceea ce priveşte latura culinară, rețetele rromani vor fi preparate de corturari din Ighișu Vechi, județul Sibiu. În cele două zile de “T-avex baxtalo”, vizitatorii vor putea degusta la Târgul de ţară tocană de pui cu găluște de făină, tocană de porc cu cartofi, gogoși, varză scăzută, floştoroage cu mămăligă, popentă – prăjitura corturarilor – şi clătite de dovlecei sau măr.

Atelierul „Harta stereotipurilor” 

Workshop-ul „Harta stereotipurilor” își propune să evidențieze modalitățile prin care construim realitatea socială în viața de zi cu zi. Acesta este compus din două părți, în prima parte se dau exemple de stereotipuri pozitive și negative cu privire la minoritatea etnică a romilor, iar în a doua parte se subliniază efectele pe care le pot produce stereotipurile în cazul dat.  Totodată, participarea la acest atelier va ajuta la conștientizarea propriilor stereotipuri și la dezvoltarea unor modalități de a evita etichetarea negativă sau pozitivă a celuilalt.

Filme 

„Povestea lingurii” prezintă neamul de rromi al rudarilor, punând accent pe relația dintre meșteșug și identitate. Prelucrarea lemnului moale mai este practicată doar de către cei mai bătâni membri ai comunității. În paralel, pelicula urmărește povestea lui „Nea Dobrin”, rom lingurar în vârstă de 65 de ani din Ciocani, județul Vaslui”. Acesta reînvie meșteșugul pentru două zile în comunitatea sa. Care va fi reacția membrilor comunității?”. Un film al Centrului de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata. Holocaustul romilor” reprezintă eeconstituirea – în cadrul unui film documentar – a deportării romilor din România în timpul celui de-al doilea război mondial, constituie un demers necesar în societatea românească. Se aduce, astfel, în atenția publicului larg, cea mai dureroasă pagină din istoria romilor din România, perioada premergătoare războiului și, începând cu anul 1942, deportările masive ale populației rome în Transnistria. Baza documentară a filmului o constituie o serie de documente emise de autoritățile de stat la acea vreme, comunicări și raportări ale autorităților din Transnistria cu privire la romi și „problema romilor”. De asemenea, filmul include și interviuri realizate cu romi supraviețuitori ai deportării.”. Documentarea a fost realizată de Compartimentul de cercetare și documentare al Centrului Național de Cultură a Romilor.

Spectacol la Târgul de țară 

Spectacolul de dansuri şi muzică rromani se va efectua cu participarea ansamblului Romafest. Romafest este un grup de tineri rromi din județul Mureș cu o vastă experienţă în interpretarea dansurilor rromani şi cu un succes răsunător pe scenele din Europa, Japonia şi Canada. De asemenea, Romafest are propria trupă de muzicanţi care îi însoţeşte la fiecare reprezentaţie. Echipa de dansuri rromani de la Centrul rural de zi Rusciori este formata din copii de romi, din satul Rusciori, acestia provin din familii defavorizate. Dansul pe care îl vor interpreta reprezintă munca în comun a copiilor și a angajaților Centrului.

Program “T-aves baxtalo! – Şcoală de Vară de Cultură Rromani – ediția a IV-a

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Târgul de ţară, sala Auditorium PaMM

Vineri 8 Iulie

 

Sala Auditorium PaMM

9.30 – 13.30 – Atelier „Harta stereotipurilor” susținut de Adrian-Nicolae Furtună, directorul Centrului de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata

15 – 17 – Proiecție filme despre rromi (Povestea lingurii – Centrul de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata, Holocaustul rromilor – Centrul Național de Cultură a Romilor)

Sâmbătă, 9 Iulie

Sala Auditorium PaMM

10 – 12 – Proiecție filme despre rromi (Povestea lingurii – Centrul de Cercetari Culturale si Sociale Romane Rodimata, Holocaustul rromilor – Centrul Național de Cultură a Romilor)

Târgul de țară

10 – 18 – Învăţăm să meşteşugărim. Târg și ateliere de meşteşuguri tradiţionale

12 – 18 – Învăţăm să gustăm mâncărurile rromilor din zona Sibiului

16 – 17 – Călătorii în căruța cu coviltir

17 – 18.30 – Dansuri rromani cu copiii Centrului rural de zi din Rusciori, județul Sibiu

Spectacol de muzică și dansuri cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest

19 – 22 – Seara rromani (program special): cum se face „judecata țigănească” și ce este paharul de argint, muzică și voie bună cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest

Duminică, 10 Iulie

 

Sala Auditorium PaMM

10 – 12 – Proiecție filme despre rromi (Povestea lingurii – Centrul de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata, Holocaustul rromilor – Centrul Național de Cultură a Romilor)

Târgul de țară

10 – 18 – Învăţăm să meşteşugărim. Târg și ateliere de meşteşuguri tradiţionale

11 – 13 – Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromani

12 – 18 – Învăţăm să gustăm mâncărurile rromilor din zona Sibiului

16 – 17 – Învăţăm cum şi de ce îşi împletesc fetele părul, semnificații, obiceiuri povestite de corturărițe

17 – 18 – Spectacol de muzică și dansuri cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura