Cea de-a 17-a ediție Ars Hungarica – un festival de zece zile dedicat culturii maghiare la Sibiu, se va desfășura între 11 și 20 noiembrie. Evenimentul va cuprinde concerte, expoziții, reprezentanții teatrale, evenimente gastronomice și culturale.
Seria de evenimente din cadrul Ars Hungarica va începe vineri, 11 noiembrie, la ora 12.00, cu vernisajul expoziției lui Ștefan Orth, „Tragedia omului”, în sala de expoziții a Primăriei. Premiul EMKE (Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania) pentru merite deosebite în domeniul cultural va fi decernat în cadrul Galei de deschidere din Sala Thalia, la ora 19.00, urmată de un concert susținut de Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Luiza Zan, Bajka Brigitta. Seara va fi încheiată cu o recepție care va oferi o experiență gastro-culturală ungurească.
Sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 11.00, Sibiul și împrejurimile sale vor fi prezentate sub forma unui tur ghidat cu ocazia desemnării Capitalei Europene a Drumeției 2021-2022, urmat de vernisaje de expoziții, un spectacol de teatru-poezie și un concert. De la ora 17.00, în Sala Oglinzilor va avea loc spectacolul de teatru-poezie al Trupei Ampelopsis – „Fényszárnyú szó”, iar de la ora 19.00, Pora Zoli & Stone Hills vor susține un concert pentru întreaga familie la Teatrul Gong.
Duminica este plină de evenimente muzicale, cu Trio Tritonus în Galeria Bisericii Reformate, pe 13 noiembrie, de la ora 11.00, și cu Herczku Ági-Nikola Parov Quartet în Sala Thalia, de la ora 19.00. Seara se va încheia cu o recepție cu produse maghiare.
Luni seară, publicațiile și vinurile de calitate vor fi în centrul atenției în Sala Oglinzilor: pe 14 noiembrie, la ora 19.00, Demeter László va prezenta cărțile din seria „Rețete din Secuime” ale Editurii Tortoma, iar de la ora 20.00 va avea loc o întâlnire cu redactorul-șef al revistei „Művelődés”, istoricul și scriitorul Benkő Levente.
Marți, de la ora 19.00 la Sala Thalia, Ansamblul de dansuri populare „Háromszék” va prezenta publicului spectacolul „Rézhúrón”, un spectacol antrenant de dansuri populare maghiare.
Miercuri, 16 noiembrie, la ora 17.00, Atelierul Media Sibiu va deschide o expoziție în Sala Oglinzilor, iar la ora 18.00, tot acolo se va deschide expoziția KÁMMÉ. De la ora 19.00, Teatrul Gyulai Várszínház va prezenta la Sala Gong o reprezentație specială a monodramei muzicale „Celula Karády” de László Darvasi.
Joi, 17 noiembrie, de la ora 14.00, programul cultural va debuta cu deschiderea întâlnirii profesionale a Asociației Festivalurilor Maghiare din Transilvania în Sala Oglinzilor. Ziua se va încheia cu un concert Haraszti Adam Projekt în sala Teatrului GONG, de la ora 19.00.
Ultimul weekend de festival
Al doilea weekend al festivalului va cuprinde, de asemenea, multe evenimente interesante. Vineri, 18 noiembrie, de la ora 12.00, Szonda Szabolcs, poet și traducător literar, director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, va susține o prezentare de carte a volumului ce cuprinde poemele lui Alexandru Muşina în traducere maghiară, precum și alte lucrări traduse din limba română în limba maghiară. Festivalul oferă mai multe evenimente pentru copii, iar printre acestea spectacol muzical susținut de Tóth Viktor, intitulat „Basme maghiare”, de la ora 16.00 va oferi prilejul vizionării unor basme populare maghiare iar artistul va oferi fundalul sonor live la saxofon. Seara va fi urmată de un concert numit Beyond al aceluiași artis Viktor Tóth din Ungari, tot în Sala Oglinzilor de la ora 19.00, urmat de o degustare de vinuri a cramei Bíbor Birtok din regiunea Villány (HU).
Sâmbătă formația Kelekótya va oferi un concert pentru copii de la ora 15.00 în Sala Oglinzilor, iar seara, de la ora 19.00 vor concerta formația Kávészünet din Ungaria. Distracția nu se oprește aici: de la ora 21.00 puteți degusta specialități de pălincă ale Distileriei Szicsek.
Duminică, în ultima zi a festivalului, iubitorii de muzică sunt invitați la un concert susținut de Five Live Acappella din Ungaria, de la ora 11.00, în Galeria Bisericii Reformate. De la ora 12.30, Zsuzsanna Gyulai & Trio Strofa vor interpreta „Lumea îngheață în mine” la Biserica romano-catolică Sfânta Treime. Concertul final al seriei de evenimente va fi un recital extraordinar cameral susținut de pianista Krisztina Fejes și flautista Eszter Illés în Sala Oglinzilor, de la ora 17.00.
Programul celei de-a 17-a ediții a festivalului Ars HUNGARICA poate suferi mici modificări, inclusiv pot apărea evenimente noi.
Festivalul care unește comunități
ARS HUNGARICA este un festival dedicat culturii maghiare, care se desfășoară la Sibiu din anul 2006. Este un eveniment de înaltă calitate, dedicat culturii maghiare și se remarcă în viața culturală a Transilvaniei și a Bazinului Carpatic prin diversitatea sa. Ediția din acest an va avea loc între 11 și 20 noiembrie. Programul evenimentului cuprinde spectacole în Sibiu și împrejurimi.
Programul diversificat prin acoperirea mai multor ramuri culturale își propune să contribuie la afirmarea comunității maghiare, să prezinte bijuterii culturale specifice și să construiască punți de legătură între persoane, comunități și instituții.
Festivalul este un eveniment recunoscut la nivel internațional și este unul foarte bine primit, apreciat și vizitat în bogată ofertă culturală locală. Ars HUNGARICA prezintă tradițiile și bogăția culturală maghiară atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Nu în ultimul rând, acesta transmite valori culturale, întărește sentimentul de apartenență la o anumită bogăție culturală și sprituală și oferă oportunități de recreere pentru întreaga comunitate locală.
Pentru mai multe detalii vizitați pagina de Facebook a evenimentului și site-ul oficial pe www.szeben.ro.