Sibiu International Street ART Festival a ajuns la debutul ediției a III-a, desfășurată în perioada 3-9 iulie 2017. Festivalul va anima orașul cu lucrări de artă stradală realizate pentru comunitate de diferiți artiști, dar propune și un program diversificat pentru cei care rezonează cu arta și cultura urbană.
Cei 27 de artiști plastici din România și cei trei străini, aleși în urma unei selecții de proiecte, au ajuns deja la Sibiu, unde vor lucra până duminică la transformarea pereților gri din oraș în adevărate opere de artă, accesibile oricui. În completarea muralelor, artistul Ștefan Radu Crețu din Sibiu, ale cărui lucrări au ajuns în muzee din multe colțuri ale lumii, va realiza o instalație cu mici obiecte de artă atașate pe clădirile dintre Piața Mare, strada Arhivelor și de-a lungul străzii Cetății. În paralel, Piața Huet – zona 0 a festivalului, găzduiește în premieră momente de Live-Painting pe panouri, astfel artiștii își vor lua energia de la cei care privesc, iar publicul va asista la spectacolul de creare a unei lucrări de artă.
În final, toate cele 17 murale realizate individual sau în echipă pe zidurile școlilor, liceelor și a unui bloc de locuințe vor completa Turul de Artă Stradală de la Sibiu, primul și singurul de acest gen din țară, care cuprinde deja 31 de lucrări în 11 locații din oraș. Astfel, în ultima zi de festival – duminică, 9 iulie, de la ora 13:00, oricine este invitat să se alăture turului.
„Turul este cel mai important și așteptat moment din festival, fiindcă în cadrul lui mergem din locație în locație să vedem cum au reușit artiștii să coloreze Sibiul și să înfrumusețeze estetic zone mai puțin favorizate din toate cartierele orașului. La fel ca în anii trecuți, circuitul se parcurge pe biciclete, dar acum încurajăm participanții să vină și cu orice alte mijloace urbane de deplasare – skate, trotinetă, hoverboard, role etc. Partea frumoasă este că în tur se alătură și o parte dintre artiști, pentru a spune câteva cuvinte despre propria lucrare și să vadă la rândul lor tot ce au realizat colegii de breaslă”, declară Andrei Oltean, președinte la Asociația ART Factory Transilvania.
Locațiile în care performează artiștii sunt următoarele:
· Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” – Kaps Crew
· Colegiul Tehnic Energetic – Jabra22
· Școala Gimnazială nr. 21 – Luchian, Mircea Popescu, Otto Constantin, Pandele
· Bloc, str. Gorăslău, nr. 1 – Pisica Pătrată
· Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” – Urka, Robert Roca, Kitră, The Orion, Lost.Optics, Ortaku, Kero & Ocu
· Colegiul Economic „George Barițiu” – Recis (Sweet Damage Crew)
· Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – Wasp Elder, Camilo
· Piața Huet – Lucian Sandu-Milea, Ana Toma, John.S, D21, Claudiu Peța
· Piața Mare – str. Arhivelor – str. Cetății – Ștefan Radu Crețu (instalație)
Pentru cei care apreciază arta integrată în spațiul urban, SISAF propune un program plin de activități adiacente. Dintre acestea, festivalul debutează oficial cu vernisajul expoziției lui Lost.Optics în Turnul Sfatului și continuă întreaga săptămână cu o serie de conferințe, întâlniri și dialoguri, susținute de Gabriel Roșca și Ciprian Ciocan, la Librăria Habitus. Cei care vor să învețe câteva tehnici de street art direct de la artiști pot participa gratuit la workshop-urile pregătite de John.S, Ana Toma și Lucian Sandu-Milea în Piața Huet sau la Școala nr. 21 din Sibiu, ori în cadrul sesiunii Live Bike Paint.
Concertele vor avea loc la sfârșit de săptămână în Piața Huet – locația care devine epicentrul street art-ului și locul de întâlnire al iubitorilor și pasionaților de artă realizată și expusă în stradă. Șuie Paparude deschid seria de concerte joi, 6 iulie, ora 21:00, cu un show electro, Homeboyldj vine la platane vineri, 7 iulie, de la 20:00 și va face să vibreze centrul istoric cu beat-uri oldschool, iar sâmbătă, 8 iulie, începând cu ora 21:00, Dragonu AKA 47 aduce mesaje puternice și ritmuri de rap.