Ediția a 19-a a festivalului Ars HUNGARICA, un eveniment cultural dedicat comunității maghiare din Sibiu, se va desfășura între 8 și 17 noiembrie 2024. Acest important eveniment pentru Transilvania și Bazinul Carpatic subliniază prezența maghiară de secole în oraș, prezentând valorile culturale ale comunității. Programul festivalului oferă o îmbinare între artele tradiționale și cele moderne, cu spectacole și evenimente atractive pentru toate vârstele. De asemenea, multe dintre acestea interconectează diferite genuri artistice, ceea ce face programul și mai captivant.
Mândria Sibiului cântă la gala de deschidere
Pe 8 noiembrie, vineri, de la ora 19:00 va avea loc gala de deschidere a festivalului în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Seara va fi încununată de concertul susținut de BRI & Ză Band. În spatele numelui de scenă BRI se află Brigitta Gheorghilaș (Bajka), originară din Sibiu, o voce binecunoscută de publicul local din biserica romano-catolică, dar și o fostă invitată a festivalului Ars HUNGARICA. Brigitta a obținut un rezultat notabil și în cadrul emisiunii Megasztár din Ungaria. La concertul de gală din Sibiu formația va interpreta atât melodii maghiare cunoscute, cât și hituri pop-rock internaționale. Seara se va încheia cu o recepție.
Expoziții de arte plastice și fotografie
Festivalul Ars HUNGARICA începe cu vernisaje de expoziții. Pe 8 noiembrie, de la ora 11:00, lucrările lui Bánffy Miklós și Kós Károly vor fi expuse în Sala de Expoziții a Primăriei Sibiu. De la ora 12:00, la Muzeul Brukenthal va fi vernisată expoziția „Pe calea luminii” a artistului Xantus Géza. Acest pictor și grafician din Miercurea Ciuc a avut expoziții individuale și de grup în numeroase orașe europene.
Paleta evenimentelor din cadrul festivalului din acest an va fi îmbogățită de fotografiile remarcabile ale artiștilor maghiari. Pe 9 noiembrie, sâmbătă, de la ora 12:00, în Sala Oglinzilor, va avea loc vernisajul expoziției „Világom…” semnată de Fekete Ferenczi Blanka și Demeter János, care vor prezenta lucrările și pasiunea lor pentru artă.
Tot sâmbătă, 9 noiembrie de la ora 18:00, în Turnul Sfatului din Sibiu va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Szigetek” semnată de Timár Zsolt. Artistul, originar din Mediaș este un mare iubitor al naturii, ceea ce se reflectă în lucrările sale. Expoziția va fi deschisă de fotograful sibian Daniel Bălțat.
Duminică, 10 noiembrie, de la ora 11:00, în Galeria Bisericii Reformate din Sibiu va avea loc vernisajul expoziției „Salonul Internațional al Fotografilor Maghiari”, ediția a XXIV-a, cu lucrări premiate în 2024. Expoziția va fi deschisă de Magdó István, vicepreședintele Asociației Mondiale a Fotografilor Maghiari, și de Louis Guermond, fotograf din Sibiu.
Evenimente literare și spectacole
Pe 9 noiembrie, de la ora 13:00 va avea loc, în Sala Oglinzilor lansarea de carte: Szabó Enikő, Valentin Trifescu, Alexandru Păunescu: Literatura lui Saturn. Două eseuri despre Tamás Deák.
Luni, 11 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Oglinzilor va fi prezentat volumul „Kós-Bánffy, Bánffy-Kós – Carte de memorii”, urmată de o degustare de vinuri alături de Vincze László. Volumul a fost lansat anul trecut cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Bánffy Miklós și a 140 de ani de la nașterea lui Kós Károly. Cartea a fost editată de Szebeni Zsuzsa, istoric de teatru, care va fi prezentă la Sibiu și de arhitectul Gy. Dávid Gyula. De asemenea, va fi prezentă la acest eveniment și Kós Katalin, nepoata lui Kós Károly.
Marți, 12 noiembrie de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor va avea loc prezentarea cărții „Apahatás egy életen át” de György Andi Komsa, care va explora teme precum conexiunile umane și exprimarea de sine.
Pe 13 noiembrie, de la ora 16:30, va fi lansat volumul „Álommese a békéről” (trad. Povestea visului despre pace) o poveste inedită pentru copii, scrisă de artistul Incze Ferenc. Cartea a fost scrisă cu peste 70 ani în urmă și fiica artistului, d-na Polonyi Jolán a pus la dispoziția Asociației HID manuscrisul și desenele însoțitoare pentru editare. Evenimentul va avea loc în Sala Oglinzilor.
Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19:00 va fi prezentată în Sala Oglinzilor monodrama „Asszony-írók” de Ferenczfi-Faragó Eszter, interpretată de Gyulai Zsuzsa, laureată a Premiului Radnóti. Spectacolul va include momente din viața scriitoarelor și versuri de Török Sophie, Kaffka Margit și Nemes Nagy Ágnes.
Pe 14 noiembrie, de la ora 19:00 va fi lansată cartea „Álomutazás a természetben” de id. Bathó László în Sala Oglinzilor. Publicația este o călătorie fantastică prin lumea naturii, plină de povești și imagini captivante. Fiica sa, Bathó Éva și un grup din Pustina vor da culoare serii prin cântec.
Spectacole de teatru contemporan cu influențe literare
Pe 9 noiembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Gong, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara va prezenta spectacolul „Napnak húgával, ragyogó csillagval”, bazat pe balade maghiare și operele lui Arany János.
Vineri, 15 noiembrie, de la ora 19:00 actorul Eperjes Károly, laureat al Premiului Kossuth va susține un spectacol de poezie „Az igazat mondd, ne csak a valódit” (trad.: Spune adevărul nu doar realul) la Teatrul Gong, cu versuri ale poeților care au căutat divinitatea în secolul XX: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály și Pilinszky János.
Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 19:00 trupa de Teatru de Poezie Ampelopsis va prezenta spectacolul „Apostolul”, bazat pe poemul epic omonim al lui Petőfi Sándor.
Evenimente muzicale și concerte
Pe 10 noiembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Gong, Tímár Sára și formația sa vor susține un concert de muzică tradițională și world music.
Pe 14 noiembrie, după ora 20:00 trio-ul Gyárfás István va susține un concert în memoria lui Szabó Gábor, în Atrium Café din Sibiu.
Pe 16 noiembrie, de la ora 20:00, iubitorii de dans și muzică tradițională se vor bucura de un Táncház – Curs de Dansuri maghiare în Sala Oglinzilor. Muzica va fi asigurată de formația Lelkes, iar instructori de dans vor fi Kovács János și Erika.
Pe 17 noiembrie, duminică, de la ora 17:00, pianistul Csíky Boldizsár va susține un recital de pian în Sala Oglinzilor. Seara de încheiere a festivalului va fi marcată de concertul Koszika & The HotShots, de la ora 19:00, la Teatrul Gong.
Distracție pentru cei mici și mari: programe pentru copii la festival
La cea de-a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA de la Sibiu, organizatorii au pregătit un program variat și pentru cei mai mici spectatori.
Pe 12 noiembrie, de la ora 16:30 copii de toate vârstele sunt invitați la o sesiune de povești și un atelier creativ alături de Gazdag Erzsébet și echipa CsodaVár, care va avea loc în sala mică a FDGR. Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 17:00 familiile se pot bucura de un program muzical: concertul „Almából ki, körtébe be” a lui Bertóti Johanna, care va avea loc în Sala Oglinzilor din Sibiu. Concertul va îmbina veselia muzicii jucăușe cu momentele liniștite și calde din cântecele de leagăn. Joi, 14 noiembrie Teatrul Csicsogó din Ungaria va pune în scenă spectacolul „Kökény Matyi” pentru cei mici, de la ora 17:00, tot în Sala Oglinzilor. Povestea îl are în prim-plan pe Matyi, un băiețel mic, dar extrem de puternic. Spectacolul durează 35 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani.
Ars HUNGARICA ajunge și la Ocna Sibiului
Respectând tradiția și în acest an vor avea loc evenimente Ars HUNGARICA la Ocna Sibiului. Duminică, 10 noiembrie, de la ora 11:00 va avea loc vernisajul expoziției Legenda Sfântului Ladislau pe frescele bisericilor din Transilvania. Dr. Jánó Mihály, istoric de artă va susține o prezentare. Marți, 12 noiembrie, de la ora 19:00 Bertóti Johanna și Páll András vor susține un concert pentru publicul local. Joi, 14 noiembrie, de la ora 19:00 Gyulai Zsuzsa va prezenta spectacolul „Asszony-írók” la Ocna Sibiului. Evenimentele vor avea loc în Sala de Adunare a Bisericii Reformate.
Programul complet al festivalului se regăsește la următorul link: https://szeben.ro/ro/program-ars-hungarica-2024-2/.