În atmosfera Sărbătorilor de iarnă, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, invită publicul la un nou eveniment din cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol, 2024.
Târgul de țară la Ignat promovează moștenirea păstrată în satele județului Sibiu prin vocile colindătorilor, dar și prin priceperea gospodarilor din Țara Secașelor în a prepara cele mai delicioase produse din carnea de porc. Târgul de țară la Ignat va avea loc în zilele de 14 și 15 decembrie 2024, între orele 10-16, așa cum era de așteptat – la Târgul de țară din Muzeul ASTRA.
,,În cadrul evenimentului, în cele două zile, în zona bucătăriei de la Târgul de țară, se vor desfășura pregătirile specifice bucătăriei tradiționale în pragul sărbătorii Crăciunului, utilizând cunoștințele, metodele și instrumentarul tradițional. În tradiția românească, sărbătoarea Sfântului Ignat are mai mult un caracter domestic, iar perpetuarea unor obiceiuri de alimentație tradițională i-a asigurat notorietatea. Sfântul Ignat este mai degrabă un sfânt al belșugului și un vestitor al sărbătorii celei mari a Nașterii Domnului. Numele Ignatie are două etimologii: una greacă care se traduce prin “înfocatul, cel plin de dragoste” și una latină care se traduce prin “foc, lumină, strălucire, raze de soare”. Povestirile îl prezintă pe Ignat în contextul sărbătorii Crăciunului fie în calitatea lui de sfânt făcător de minuni, fie într-o condiție umilă din care iese grație ajutorului divin, fapt ce justifică denumirea populară: Ignatul porcilor. În satul de altădată, fiecare familie tăia un porc înainte de Crăciun, aceasta era literă de lege. Obiceiul se păstrează și în zilele noastre în multe gospodării din mediul rural.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
În ambele zile de desfășurare a evenimentului, vor putea fi observate toate etapele de pregătire a preparatelor tradiționale, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea șoriciul cât mai fraged, la tranșarea lui, fierberea organelor pentru caltaboș, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnațului. Se vor prepara pomana porcului care se va putea degusta fierbinte, alături de murături, dar și alte mâncăruri specifice satelor din care vin gospodarii: pomana porcului, ciorbă de porc cu hrean și acrită cu moare de varză.
Duminică, 15 decembrie, începând cu orele amiezii, vom primi colindători care să ne bucure sufletele și sa ne ajute să intrăm în atmosfera satului tradițional în preajma Crăciunului. Participă: Grupul Vocal „Nunta Ciobanească” din Rășinari, Interpretul de muzică populară Sebastian Stan, Grupul de colindători ai parohiei Arhanghelul Mihail din Muzeul ASTRA, Grupul de colindători ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu, Grupul de Muzică Tradițională Românească „JUNII”.
Duminică,15 decembrie, la Târgul de țară, începând cu ora 10, se vor desfășura și 2 ateliere meșteșugărești prin care participanții își vor putea confecționa bice din piele și sorcove, necesare perioadei următoare în care colindătorii bat la ușile caselor răspândind vești și urale de bine.
În aceste două zile, au fost invitați și producători cu produse tradiționale preparate după rețetele păstrate de la generațiile anterioare.