Fenomenul Guitar Meeting: peste 750 de chitariști au cântat împreună în weekend la Muzeul ASTRA (CP)

Sibiu Guitar Meeting, cel mai mare eveniment de întâlnire a chitariștilor din toată țara, a avut loc în weekend la Muzeul ASTRA, între 15-17 septembrie. Concertul Manifest a reunit peste 750 de chitariști din mai mult de 30 de orașe, care au cântat în același timp, alături de Tudor Chirilă, Bucovina, Antract, Alternosfera, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Emeric Imre și mulți alții.

Foto: Asociația Culturală Play

„Pune mâna pe chitară este un fenomen”

Sâmbătă, 16 septembrie, a avut loc Concertul Manifest pe Scena de pe lac a Muzeului ASTRA – cel mai așteptat, spectaculos și emoționant moment al întregului festival. Show-ul de 2 ore pregătit de cei peste 750 de chitariști de toate vârstele a uimit publicul și artiștii.

Tudor Chirilă de la Vama, prezent prima dată la Guitar Meeting, a ținut să transmită impresiile sale în mediul online: „Pune mâna pe chitară este un fenomen. Am cântat „Epilog” și „Perfect fără tine” împreună cu peste 700 de chitariști din toată țara la Muzeul ASTRA din Sibiu. […] Am fost izbiți peste față de o energie dezlănțuită. Nu am fost primiți demult atât de mișto. Ultraputere. […] Am fost părtaș la ceva mult prea frumos”.

Prezentă în rândul chitariștilor a fost și Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, care și-a exprimat de asemenea gândurile online, în urma experienței trăite la festival: „Muzica face punte între minte și suflet! Sute de oameni au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST. Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor și programelor de educație culturală şi artistică ale asociației. […] Din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație”.

Copii și tineri din peste 30 de orașe din România s-au pregătit un an întreg pentru a cânta simultan un playlist format din 18 piese folk-rock românești și internaționale, acompaniați de pe scenă de artiștii invitați. Pe lângă Vama,, au mai urcat pe scenă Bucovina cu „Straja” și „Spune tu vânt”; Antract au acompaniat chitariștii pe „Trebuie să crezi” și „Iubirea”, Marcel Bostan și Marin Nicoară de la Alternosfera au cântat în premieră la festival „Flori de mai” și „Ploile nu vin”, Mircea Vintilă a evocat nostalgia piesei „Vinovații fără vină” – Pasărea Colibri, Emeric Imre ne-a încântat cu „Nebun de alb”, iar Ducu Bertzi s-a alăturat cântării cu hiturile „Floare de colț” și „M-am îndrăgostit numai de ea”.

Editia din acest an a fost cea mai complexă,  astfel că publicul  s-a bucurat, timp de 3 zile, de seria de concerte Legacy susținute de Vama, Bucovina, Antract, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi și Emeric Imre,  de recitalurile Young Revolution Rock cu Revolter, Crocodile Paradox, Waves, Denise & Andrei, Crom, Alina Amon, Drunken Owls, Alex Petrenchi. Totodată, piețele Sibiului au fost acaparate de grupuri de chitară din toată țara, în cadrul seriei Young Revolution Folk. Trecătorii aflați în Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet s-au bucurat de muzica oferită de Grupul folk „Balada” de la Palatul Copiilor Sibiu sau de cele venite din Galați, Tulcea, Satu Mare, Iași, Timișoara, Făgăraș, Craiova și Deva.

În cadrul Guitar Meeting au mai avut loc evenimente și activități care au ținut publicul angrenat în atmosfera rock a festivalului: Aleea Copiilor a oferit zeci de ateliere creative, concursuri și jocuri, Atelierul-spectacol de muzică rock pentru copii a pus în scenă o călătorie muzicală din anul 1956 până în 2023, trupa de dans Young Till Death a prezentat show-ul de dans de stradă – „Liceenii Rock&Roll”, trupele Iron Kids & Baby Bones ne-au oferit demonstrații de street dance, Atelierul Sing&Play a antrenat utilizarea concomitentă a vocii și chitarei, Cercul de chitară coordonat de Vio Costin a adus informații valoroase chitariștilor, iar Sesiunea de întrebări “Ask Me Anything” cu Crivăț de la Bucovina a fost o întâlnire valoroasă între artist și public.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura