Făina de greier a apărut și pe piața din România, după ce Uniunea Europeană a decis că se poate folosi pentru producerea pâinii, a biscuiților sau a ciocolatei.
100 de grame costă între 90 și 100 de lei.
Astfel, un kilogram poate ajunge la 1.000 de lei.
Pudra de greieri aduce un surplus important de proteine, vitamina B12 și fier. Poate fi utilizată la orice rețetă: smoothie, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc.
Pe unele siteuri, 100 de grame de făină costă 96 de lei, iar vânzătorii insistă asupra calităților acesteia: 70% proteine (de aceeași calitate ca și carnea de vită), 20% acizi grași, fără boli și fără antibiotice (insectele nu prezintă risc la bacterii).
Înainte de uscare, greierii sunt mai întâi bine spălați. Abia apoi sunt tratati termic și uscati lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile.
Potrivit descrierii, făina de greieri se prepară din greieri mari fară aripi. Un exoschelet nu este încă format, astfel că insectele sunt mai ușor de digerat.
Experții spun că greierii au un gust neutru, așa că nu influențează prea mult gustul pâinii sau al altor produse de panificație. Făina proteică din greieri are o ușoară aromă umami de nucă.
Comisia Europeană a autorizat în februarie comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană.
Greierele a devenit astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.