Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Sibiu îşi aşteaptă şi în acest an studenţii. Tinerii care doresc să urmeze o carieră în turism sau diferite specializări în geografie mai au timp doar până la sfârşitul acestei luni să se înscrie pentru prima sesiune de admitere. Cea de-a doua sesiune va avea loc în perioada 1 august – 31 septembrie.
Tinerii care doresc să urmeze o carieră în turism sau una care necesită o specializare în geografie sunt aşteptaţi să urmeze cursurile Facultăţii de Geografia Turismului din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” Sibiu. Şi în acest an, facultatea sibiană îi aşteaptă pe doritori să se înscrie pentru prima sesiune de admitere până la sfârşitul acestei luni, iar dacă au ratat prima sesiune, au o nouă şansă în cea de-a doua sesiune, care se va desfăşura în perioada 1 august – 30 septembrie. Pentru a încuraja pe toți cei interesați să urmeze o carieră în aceste domenii căutate în zilele noastre, facultatea oferă o reducere de 10% pentru studenţii care provin din aceeaşi familie, dar şi studenţilor care achită integral taxa pentru anul şcolar 2016-2017 până în data de 7 octombrie.
Şanse în plus
Absolvirea unui profil precum geografia turismului înseamnă o oportunitate în plus în folosul tinerilor care doresc să activeze în domenii foarte căutate. „Absolvenţii de geografia turismului, conform COR, pot ocupa posturi precum manager de turism, administrator de hotel sau pensiune, agent de turism, ghid de turism, geograf, cartograf, specialist în domeniul hidrologie-metrologie, expert localizare, analist in turism sau profesor de geografie”, explică prof. univ. dr. Ion Velcea, prorectorul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.
Recunoaştere din partea ARACIS
Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” este una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ superior din România. La sfârşitul anului trecut, Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) i-a acordat titlul de „Universitate cu grad de încredere ridicat”, ca urmare a evaluării calităţii la nivel instituţional. Universitatea dispune de 15 facultăţi, din care nouă în Bucureşti, două în Cluj-Napoca şi câte una în Sibiu, Timişoara, Constanţa şi Braşov. Acestea dispun de o bază materială proprie, de laboratoare didactice şi de cercetare ştiinţifică, de multiple relaţii interne şi internaţionale. Preşedintele Universităţii, prof. univ. dr. Momcilo Luburici, şi preşedinta Senatului universitar, prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, au coordonat şi organizat numeroase colocvii şi conferinţe internaţionale, cu o tematică de mare actualitate pentru modernizarea procesului de învăţământ şi formarea de specialişti în diverse domenii (drept, economie şi afaceri internaţionale, finanţe şi bănci, geografia turismului, management turistic şi comercial, ştiinţe politice ş.a).
Istorie de un sfert de veac
Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu are mai bine de 25 de ani de activitate didactică, de cercetare ştiinţifică, de gestionare a tuturor acţiunilor educative şi de formare. Ea a fost constituită în 1990, fondatori fiind prof. univ. dr. Ion Velcea şi prof. univ. dr. Valeria-Amelia Velcea. Poziţionarea acesteia nu a fost întâmplătoare, având în vedere importanţa cultural-istorică a oraşului Sibiu, fizionomia generală pe terasele Cibinului, polarizările şi convergenţele de esenţă economică şi demografică, potrivit profesorului Velcea. „Această facultate a fost cea dintâi unitate de învăţământ superior privat în Sibiu şi prima din România cu specializarea geografia turismului, acreditată prin Legea 238/2002, ţinând seama de performanţele cadrelor didactice în cercetarea ştiinţifică, în elaborarea de cursuri universitare originale ş.a. Reevaluarea a avut loc în 17 februarie 2011, comisia de specialitate apreciind faptul că disciplinele din planul de învăţământ sunt într-o succesiune logică pentru formarea de specialişti în geografie şi turism, compatibile cu cadrul naţional al calificativelor şi al programelor din ţările Uniunii Europene. Pentru a completa studiile universitare, în conformitate cu solicitările Uniunii Europene, s-au organizat două programe de masterat şi anume: «Turismul şi dezvoltarea regională» şi «Turismul rural şi calitatea mediului înconjurător». Drept urmare, cei peste 3.000 de licenţiaţi activează prioritar în agenţiile de turism şi în sistemul de învăţământ”, povesteşte prof. univ. dr. Ion Velcea.
Publicaţii proprii
Revista „Geo-Carpathica”, ce apare anual din 2000, a fost inclusă în „Index Copernicus International” reprezentând mesagerul peste hotare al activităţii facultăţii. Revista cuprinde rezultatele cercetărilor ştiinţifice de teren ale cadrelor didactice şi ale studenţilor, precum şi manifestările ştiinţifice naţionale şi internaţionale. „Acestea contribuie enorm de mult la îmbunătăţirea literaturii ştiinţifice geografice. Pentru aceasta, îi mulțumim d-lui profesor Ion Velcea” (George White, S.U.A). „Atlasul geografic al judeţului Sibiu“, model de analiză geografică pentru toate judeţele ţării, însumează analiza substratului geologic care determină amprenta reliefului, cu consecinţe asupra elementelor climatice, hidrografice, pedologice şi biogeografice. Au fost analizate şi cartografiate structurile industriale, tipurile de utilizare a terenurilor, viaţa pastorală şi transhumanţa din Mărginimea Sibiului, resursele funciare şi turistice.
Cercetare științifică
Facultatea dispune de laboratoare de specialitate, de o bibliotecă cu peste 30.000 de volume (inclusiv toate tipurile de atlase), de amfiteatre şi săli de conferinţe pentru desfăşurarea optimă a procesului instructiv-educativ.
Colaborări internaţionale
Colaborarea cultural-ştiinţifică, naţională şi internaţională, a fost axată pe analiza problemelor socio-economice de mare actualitate. În acest scop, s-au organizat şi susţinut de-a lungul timpului nu mai puțin de 12 colocvii româno-italiene (Trieste, Gorizia, Sibiu), patru colocvii româno-britanice (Liverpool, Sibiu), trei colocvii româno-canadiene (Ottawa, Sibiu), româno-franceze (Sibiu, La Rochelle) şi cinci colocvii româno-americane (Brookings-SUA, Sibiu) în baza contractului de colaborare cu Universitatea de Stat Dakota de Sud – Departamentul de Geografie pe o perioadă nedeterminată.
Profesorul George White, şeful Departamentului de Geografie din cadrul Universităţii de Stat Dakota de Sud, consemna următoarele: „Instituţia dvs. este într-adevăr uimitoare. Mulţi geografi visează să creeze un astfel de institut, dar dvs. sunteţi singurul pe care îl cunosc care a reuşit să facă acest lucru. Vă laud cu sinceritate pentru ceea ce aţi creat. Facultatea dvs. este o sursă de mândrie pentru toţi geografii. Aştept cu nerăbdare să comunicăm şi să interacţionăm în viitor”.
Prof. univ. dr. Ion Velcea a primit, la sfârşitul anului trecut, recunoaşterea internaţională pentru activitatea desfăşurată în domeniul geografiei economice din partea International Biographical Centre din Cambridge, Anglia. Astfel, el a devenit Laureat Mondial în Educaţie.