Extinderea terminalului de plecări de pe Aeroportul Cluj, finalizată la sfârșitul lunii mai. Cum va arăta și ce facilități va avea terminalul? – FOTO

Terminalul de plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj se află în lucrări de extindere, care vor fi finalizate la sfârșitul lunii mai, potrivit reprezentanților aeroportului. Până atunci, pasagerii sunt nevoiți să aștepte în săli improvizate în containere.

FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Lucrările de extindere a terminalului de plecări de la Aeroportul Internațional Cluj, demarate vara trecută, vor fi finalizate la sfârșitul lunii mai, potrivit directorului Aeroportului, David Ciceo. Lucrările vor aduce în plus trei noi porți de îmbarcare.

„Extinderea terminalului sperăm să o finalizăm la sfârșitul lunii mai. Este un efort de echipă. Avem săptămânal ședințe, nu numai echipa de proiect, ci cu toții, pentru a ieși un proiect funcțional și util. Este un proiect de aproximativ 365 de milioane de lei. Pentru că nu este doar extinderea la aproximativ 7.200 de metri pătrați, ci și o platformă de aproximativ 9.000 de metri pătrați, echipamente de securitate, vom avea încă trei fluxuri de procesare care, de asemenea, vor contribui la experiența pasagerului”, a declarat David Ciceo, într-o conferință de presă.

Intrarea în spațiul aerian Schengen, în data de 31 martie 2024, va fi realizată, astfel, în condițiile actuale din Aeroport, respectiv cu sălile de așteptare improvizate în cele 80 de containere temporare.

FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

„Intrarea în Schengen este o provocare, colaborăm foarte bine cu Poliția de Frontieră și cu Vama pentru a stabiliabsolut toate detaliile. Din păcate, vom finaliza extinderea terminalului doar spre sfârșitul lunii mai. Până atunci vom avea situația temporară din containere și, cu acest prilej, aș vrea să apreciez înțelegerea clujenilor și a pasagerilor. Deși nu sunt cele mai potrivite condiții în acest moment, au înțeles și contribuie la efortul nostru pentru a asigura condițiile pentru această vară. În România, dar și pe Aeroportul Cluj, aproximativ 70% din trafic va fi Schengen. O facilitate extraordinar de bună, după cum se cunoaște: atât la plecare, cât și la destinație, nu mai este nevoie de controlul pașapoartelor sau a actelor de identitate, ceea ce va fluidiza și va contribui la o procesare mult mai rapidă”, a mai arătat directorul Aeroportului Cluj.

FOTO: Randări proiect

Crește suprafața sălilor de așteptare din aeroport

Proiectul prevede o extindere a terminalului spre nord și est, și vizează creșterea suprafeței sălilor de așteptare de la aproximativ 400 de mp, la 1.700 mp pentru plecări interne, respectiv de la 1.800 mp, la aproximativ 5.100 mp la plecări externe. Perioada de implementare este de 24 luni, iar valoarea totală a contractului de finanțare este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei. Fondurile de la bugetul de stat sunt în valoare de 19.824.066 lei, iar valoarea suportată de aeroport este de 213.216.078 lei.

În cadrul acestui proiect, va fi amenajat și un sistem de panouri fotovoltaice, aproximativ 270 de panouri, astfel încât 40% din energia electrică pentru terminale să poată fi furnizată de acest sistem de panouri.

FOTO: Randări proiect

Obiectivul principal al investiției constă în extinderea terminalului pasageri plecări spre nord, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, pe zona porților de îmbarcare A1, A2, A3, destinate zborurilor interne și pe zona porților de îmbarcare B1, B2, B3, B4 destinate zborurilor externe. În urma implementării proiectului, terminalul plecări va fi extins cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și platforma de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

FOTO: Randări proiect

Terminalul nou extins va asigura desfășurarea corespunzătoare a activităților specifice de procesare a pasagerilor și a bagajelor acestora (înregistrare, formalități de check-in, control de securitate, control al documentelor la frontieră, control vamal etc.), capacitatea sa de procesare fiind dimensionată, astfel încât, să asigure procesarea fluxurilor de pasageri și bagaje la ore de vârf, pentru a răspunde la nevoile viitoare pe baza rezultatelor și a prognozelor de trafic.

Fără cozi la controlul de securitate!

Avantajele extinderii terminalului plecări sunt următoarele:

  • infrastructură pentru traficul de pasageri în creștere;
  • se reduce timpul de procesare în orele de vârf;
  • crește capacitatea pentru pasageri și bagaje;
  • crește confortul pasagerilor;
  • se asigură noi spații comerciale;
  • atragerea de noi transportatori aerieni;
  • vor scădea cozile pentru controlul de securitate cu cele două noi filtre care se vor implementa.

FOTO: Randări proiect

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura