Expoziţie preţioasă la Brukenthal

Peste o mie de piese din metale preţioase descoperite pe teritoriul României pot fi vizitate la Muzeul Naţional Brukenthal.

Palatul Brukenthal din Sibiu găzduieşte expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, care va putea fi vizitată până anul viitor, în 18 ianuarie. Iniţiativa organizării acestei expoziţii de anvergură a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, iar la ea au contribuit Muzeul Naţional Brukenthal şi alte 30 de muzee din ţară.

brukenthal foto wikipedia

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” poate fi vizitată la Palatul Brukenthal până anul viitor

Expoziţia reuneşte 1.004 piese arheologice, din mileniul al V-lea î.Hr. – secolul al VII-lea d.Hr., toate descoperite pe teritoriul României. Piesele ilustrează multiplele faţete îmbrăcate de metalele preţioase, de la podoabe la însemne ale nobleţei, prestigiului şi bogăţiei sau sacralităţii. Printre exponate se numără piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevrăria dacică – brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc. – sau inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, de la Pietroasă, Apahida, Cluj-Someşeni, Histria.

Contribuţie proprie

Muzeul Naţional Brukenthal contribuie la această expoziţie cu 59 de piese, descoperite în mormântul de incineraţie nr. 1 de la Tilişca şi în mormintele gepidice M3 şi M4 de la Miercurea Sibiului. Cele 50 de piese din mormântul M1 de la Tilişca datează din secolul al II-lea d.Hr. şi reprezintă podoabe din argint, distruse cu daltă şi trecute prin foc: colier, brăţări, inele spiralice, fibule cu nodozităţi etc. Mormintele gepidice de la Miercurea Sibiului sunt parte integrantă a unei aşezări datate în secolele VI-VII d.Hr, iar şapte mărgele şi două agrafe care fac parte din inventarul acestor morminte sunt cuprinse în expoziţia Aurul şi argintul antic al României. Greutatea mărgelelor variază între 0,89 şi 1,10 grame, iar interiorul lor este realizat din sticlă; mărgelele erau dispuse în jurul gâtului, ca o salbă. Agrafele au acul de prindere de îmbrăcăminte realizat din alamă, iar pe corpul lor, lucrat din argint aurit, sunt prinse patru pietre de agat. Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” este deschisă în Palatul Brukenthal până în 18 ianuarie 2015, putând fi vizitată zilnic, informează Agerpres. Preţul unui bilet standard este de 20 lei, cu reduceri pentru grupurile de minim zece persoane, elevi, studenţi, militari, pensionari şi persoane cu handicap uşor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura