Expoziție ieșită din tipare: „Icoane, flori și tradiții de sânziene“

Biblioteca Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu găzduiește, în aceste zile, expoziția „Icoane, flori și tradiții de sânziene“, despre care criticul de artă Valentin Mureșan spune că demonstrează un efort lăudabil al artistelor pentru a ieși din genuri și tehnici tradiționale în căutarea propriei perspective artistice. „Artistele păstrează icoana pe sticlă sau pe lemn, dar o interpretează personal“, opinează Mureșan.

Sub egida Uniunii Artiștilor Plastici – sucursala Sibiu, expun: Elena Oros, Gabriela Trușcă, Maria Fleacă, Maria Elena Matei, Maria Oprică, Maria Popa, Mihaela Verdeș și Veronica Ani. „Ne bucurăm că a devenit o tradiție această expoziție cu icoane și flori de sânziene. E o sărbătoare și pentru noi și ne face mare plăcere să găzduim această frumoasă expoziție. Cred că e deja a treia ediție. Mulțumim colegei noastre, Maria Fleacă, pentru că nu ne-a uitat și nu s-a despărțit sufletește de noi și continuă să vină, să ne aducă aminte de cât de frumoase pot fi aceste icoane și cât de frumos poate fi ca noi, în aceste momente cu mai multe semnificații și laice și religioase, să ne reunim, aici, în spațiile bibliotecii și să celebrăm frumosul“, a spus Cristina Pârvu, din partea Bibliotecii ULBS.

Unitate și diversitate

Prof. dr. Valentin Mureșan, istoric și critic de artă, a remarcat unitatea grupului de artiste, precum și evoluția fiecărei expozante. „Se vede o dezvoltare și amplificare a propriei vocații, a meșteșugului care e esențial în materie de artă. Mi se pare o idee bună aceea de a diversifica expoziția nu numai cu icoane și temele lor, ci adăugându-se și aceste lucrări cu flori. Cer altă concepție artistică, dar nu sunt în contradicție cu tema religioasă, pentru că și florile vin, vara, să completeze imaginea noastră despre natură și despre Dumnezeu. La icoane aș remarca o diversificare, în sensul că artistele păstrează icoana pe sticlă sau pe lemn, dar ele nu continuă și tradiția acestei icoane, ci o interpretează personal. E o ieșire în sensul diversificării și a personalizării lucrărilor față de tradiția folclorică mai veche. Expoziția în ansamblu, chiar dacă nu este foarte unitară, este bine pusă în valoare de personalitatea fiecăreia dintre artiste și asta dovedește că ele sunt pe cale de a dobândi niște dimensiuni artistice proprii, o personalitate artistică ce poate să meargă spre mai bine și spre lucrări cu o încărcătură artistică și afectivă mai puternică“, este de părere Mureșan. Expoziția poate fi vizitată până miercuri, 28 iunie.

Diplome de excelență

Artistele au primit, ieri după-amiază, în cadrul vernisajului, câte o diplomă de excelență pentru promovarea culturii și artei contemporane. „Expoziția intitulată «Icoane, flori și tradiții de sânziene» este prilejuită de sfânta sărbătoare a nașterii Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Pentru mine, este o expoziție de suflet, la care particip pentru a doua oară“, a mărturisit Veronica Ani.

MARIA FLEACĂ | artist plastic: „Eu mă aflu aici în dublă calitate, cea de expozant, alături de câțiva dintre colegii mei de la Uniune, și în calitate de gazdă, așa cum îmi place să mă consider, pentru că și eu vin cu foarte multă bucurie, plăcere și căldură la Biblioteca Universității, locul unde am lucrat mai mult de 15 ani. Constat că sentimentele sunt reciproce și sunt primită de fiecare dată cu aceeași căldură, prietenie și bucurie. Sărbătoarea de Sânziene este mai frumoasă când suntem împreună“


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*