Expoziție despre „Pandemii și epidemii ale trecutului”, la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu va găzdui joi, 22 februarie, de la ora 17.00, vernisajul expoziției „Pandemii și epidemii ale trecutului. Provocări ale comunicării multilingve.” Expoziția va putea fi vizitată până în data de 14 martie, zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00, în foaierul Bibliotecii.

Expoziția „Pandemii și epidemii ale trecutului. Provocări ale comunicării multilingve.” este organizată de Academia Evanghelică Transilvania în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și este concepută de subsecretarul de stat Thomas Șindilariu.
Expoziția propune din perspectiva comunicării multilingve și a sistemului juridic asociat un arc peste timp, care pornește de la tipăritura din 1530 și ajunge până la pandemia recent depășită.
Lockdown, distanțare socială, vaccinare, izolare: toți acești termeni au devenit realitate în timpul pandemiei Covid 19 și au marcat pe termen lung generația care a trăit-o. Evoluția și controlul pandemiei au arătat rolul important pe care l-a jucat comunicarea dintre instituțiile statului și populația afectată. O privire asupra istoriei epidemiilor din regiunea transilvană arată rolul important pe care comunicarea l-a jucat întotdeauna în lupta împotriva acestora, limba științei, latina, fiind înlocuită destul de devreme de diferitele limbi ale populației locale: germana, maghiara și româna. Pentru diferitele grupuri de populație, adesea supuse unor reglementări foarte stricte în materie de sănătate publică, utilizarea acestor limbi a fost esențială pentru coeziune și pentru adoptarea unor comportamente adecvate situației. Există o bogată moștenire interetnică care începe cu prima tipăritură în limba germană din Transilvania, din 1530, un ghid de protecție împotriva ciumei. Aceasta este cea mai veche tipăritură în limba germană atestată documentar pe teritoriul României de astăzi – păstrându-se sub forma unei copii manuscrise.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*