Expoziție dedicată victimelor pogromului de la Iași, la Casa Artelor, în prezența unui supraviețuitor al Holocaustului

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ și Complexul Național Muzeal ASTRA organizează la Casa Artelor, din Piața Mică nr. 21, expoziția foto-documentară „Martori și victime. Iași 1941“, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

În vârstă de aproape 96 de ani, Iancu Țucărman este cel mai în etate și unicul supraviețuitor încă în viață al trenului morții de la Podul Iloaiei, din fatidica vară a anului 1941 / foto: B1TV

Vernisajul va avea loc astăzi, 27 ianuarie, de la ora 17.30. Invitatul special va fi Iancu Țucărman, supraviețuitor și martor direct al holocaustului îndreptat împotriva comunității evreiești. Vor mai fi prezenți reprezentanți ai Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, adjunctul șefului de misiune de la Ambasada Israelului, Tania Berg Rafaeli, ofițerul politic de la Ambasada SUA, David Schlaefer, ambasadorul Germaniei, E.S. Cord Meier-Klodt, membri ai comunități evreiești din România, și Paul Cotârleț, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Mesaje pentru posteritate

„În noiembrie 2005, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite stabilea ca 27 ianuarie, data la care în 1945 armata sovietică a eliberat lagărul Auschwitz-Birkenau, să devină ziua memoriei pentru victimele Holocaustului. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului reprezintă, astfel, simbolul reculegerii omenirii în amintirea exterminării celor 6 milioane de evrei, peste 300 de mii de romi şi alte victime nevinovate ale barbariei Germaniei naziste, a aliaţilor sau colaboratorilor lor, cum e cazul României. Expoziția este una de tip foto-documentar și exprimă, prin 30 de panouri ilustrative, tragedia Pogromului de la Iași, arătând publicului evenimentele care au avut loc în momente cheie din iunie 1941: masacrul din oraș și trenurile morții – primul, Iași – Podu Iloaiei și cel de-al doilea, Iași – Târgu Frumos. De asemenea, sunt prezentate și procesele criminalilor de război – este vorba despre acuzații de crime contra evreilor în timpul Pogromului de la Iași 1941 la procesul lor“, a declarat Adrian Alexe, muzeograf la Muzeul ASTRA. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 15 martie.

„Samaritenii din Markowa”

Tot cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în colaborare cu Institutul Polonez de la București, a vernisat expoziția „Samaritenii din Markowa” – despre familia Ulma, din satul polonez Markowa, care, în pofida pericolului pedepsei cu moartea, și-a adăpostit vecinii evrei. Din păcate, în urma unui denunț, aceștia au plătit scump pentru mărinimia lor. Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8.00 și 20.00, în foaierul corpului B al bibliotecii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura