Expoziție cu sugestii de epocă baroc, care celebrează prezentul – oglindă a ceea ce suntem azi, modelați de mari înaintași

Filiala Sibiu a Uniunii Artiștilor Plastici se alătură îndemnului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2021: „Construim speranța împreună”, organizând, în cadrul Festivalului, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Salonul Interjudețean de Arte Vizuale al Filialei UAP Sibiu 2021.

Evenimentul se conectează și sărbătoririi a 300 de ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803) – personalitate excepțională a vieții culturale și politice central-europene – al cărui „model cultural” a marcat peste secole profilul spiritual al acestui spațiu.

Una dintre contribuțiile baronului a fost aceea de a susține activitatea artiștilor locali care i-au fost contemporani.

Datorită lui, învățământul artistic din Sibiu a avut forță și continuitate pe parcursul secolelor următoare, influențând, peste timp, ceea ce suntem azi.

Tema principală a expoziției s-a impus astfel, firesc, salonul fiind dedicat speranței într-un viitor senin și sigur, fundamentat pe rădăcinile solide ale tradiției.

Va fi celebrată opera culturală a Baronului Brukenthal, spiritul său iluminist și al secolului care a afirmat și a îndemnat la „bucuria de a trăi clipa” și de a construi viitorul împreună, sub semnul Cunoașterii și Frumuseții.

Tradiția anilor trecuți, de a invita artiști din alte filiale, continuă, de data aceasta invitații aparțin Filialelor UAP din Suceava, Deva și București. 

Prin lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă, Radu Aftenie, Călin Baciu, Ioan Cândea, Anca-Diana Giura, Mirela Maier-Miclăuș, Ștefan Orth, Ileana Selbing, Olimpia Coman-Sipeanu, Dumitru-Florian Toma se raportează la figura guvernatorului Transilvaniei și la spațiul pe care l-a construit pentru a-i fi reședință gubernială și a-i adăposti colecțiile, palatului baroc din Piața Mare. Daniela-Maria Bădilă, Andrea Bernath-Doncuțiu, Vadim Crețu, Eugen Dornescu, Cristina Fău, Antonela Giurgiu, Doina Reghiș-Ionescu, Andrei Popa, Ion Tămâian, prin motive, teme sau forme specifice, prin atmosfera de taină, prin compozițiile dense și dinamice și/sau eleganța strălucitoare, acordând un loc special decorativului, conectează prezentul  la spectacolul artei epocii barocului. Sorin Dumitru Baciu, Ovidiu Buzec, Marius David, Oana Ruxandra Hrișcă, Constantin Ilea, Neculai Moroșan, Ioan Muntean, Crina Oprean, Raluca Oros, John Pârva, Cătălin Precup, Lucia Pușcașu, Ana-Maria Rugescu, Camelia Rusu-Sadovei, Cristina Simu, Florin Viorel aduc, pe simezele expoziției, medii și limbaje dintre cele mai variate, probând un apetit special pentru experiment, explorând lumea/existența sau adâncindu-se în analize ale sinelui, provocându-ne la gesturi similare.

Prin lucrările aflate pe simezele sălilor Galeriei UAP Sibiu și ale Muzeului Național Brukenthal, artiștii din Sibiu, Suceava, Deva și București prezenți la Salonul Filialei Sibiu a UAPR  2021 afirmă speranța că vom reuși să ne împlinim proiectele așa cum le gândim, că vom putea trăi și crea în lumină, armonie și bucurie.

O expoziție cu sugestii de epocă baroc, care celebrează prezentul, văzut prin prisma istoriei culturale a acestor locuri, o oglindă a ceea ce suntem azi, modelați de mari înaintași.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura