Expoziţia „Vasile Stoica” a ajuns acasă, la Avrig

Autor: Ștefana BABA 

Astăzi, 6 octombrie, a avut loc vernisajul Expoziției in memoriam „Vasile Stoica”, expoziție curatoriată de prof. univ. dr. Ioan Opriș.

Foto:Mesagerul de Sibiu

Expoziția va putea fi văzută începând de astăzi, până duminică, 20 octombrie, la Casa de Cultură a Orașului Avrig.

Foto:Mesagerul de Sibiu

Cine a fost Vasile Stoica?

Vasile Stoica (1889 – 1959) a fost diplomat, ofițer, profesor, publicist și un mare iubitor de țară și de neam. Acesta și-a încheiat periplul prin țară și prin lume acasă, la Avrig și își doarme somnul de veci în cimitirul orășenesc. În perioada iunie 1917 – ianuarie 1919, călătorind în Statele Unite ale Americii, a contribuit la solidarizarea emigranților români prin înființarea Ligii Românilor Americani.

 

Foto:Mesagerul de Sibiu

Vorbitor de 14 limbi străine, avrigeanul a atins cele mai înalte grade diplomatice, a fost Ambasadorul României în Albania, Bulgaria, Țările Baltice, Turcia și Olanda.

Foto:Mesagerul de Sibiu

Foto:Mesagerul de Sibiu

Expoziția de la Avrig conține panouri cu date date biografice, obiecte din colecția personală a avrigeanului, precum sunt sabia sa de diplomat, straie populare, cărți, brevete și fotografii.

Ioan Opriș, curator și Cetățean de Onoare

Prof. univ. dr. Ioan Opriș este cel căruia i se datorează expoziția dedicată lui Vasile Stoica. Ioan Opriș a dus expoziția prin mai multe orașe din țară și din străinătate, prezentând istoria avrigeanului.

Expoziţia „Vasile Stoica” și-a încheiat călătoria tocmai la Avrig, acolo unde iubitorul de țară care a luptat pentru români și-a început drumul prin viață și unde își doarme somnul de veci.

Foto:Mesagerul de Sibiu

Cu ocazia vernisajului din acest weekend, primarul orașului Avrig, Adrian David, i-a înmânat profesorului univ. dr. Ioan Opriș titlul de Cetățean de Onoare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura