Expoziția „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, la Biblioteca ASTRA

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va găzdui, în perioada 12-20 octombrie, expoziția „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”. Proiectul expozițional este desfășurat în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni din București și are în centru istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 18 octombrie, la ora 14.00, în Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, Corp B), exponatele fiind disponibile pentru vizitare între orele 8.00 și 20.00, de luni până vineri.

În cele peste trei secole de existență, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova.

Cercurile pionierești, create în spațiile palatului, urmăreau educarea copiilor în spiritul vremii, prin experimentarea activităților tehnice care stăteau la baza noii economii socialiste, prin aprofundarea informațiilor istoriei adaptate de regimul comunist sau prin promovarea artiștilor și scriitorilor agreați de noua putere politică. Pentru următorii 26 de ani, sute de mii de elevi din București și din provincie au participat la cercurile de activitățile cultural-artistice, științifice, tehnice, sportive sau din zona valorilor politico-ideologice.

După înființarea Muzeului Național Cotroceni în 1991, expoziția permanentă a avut puține elemente care să aducă în atenția vizitatorului istoria recentă. Prin acest proiect, MNC își propune să îmbine cercetările istorice cu documentarea istoriei orale și să valorifice, prin metode multimedia, patrimoniul generat de perioada 1949-1976, patrimoniu ale cărui surse sunt încă accesibile. Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, narațiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generații.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*