Exponat inedit la Brukenthal: o pereche de pantofi lotus, din China secolului al XIX-lea

În colecțiile Muzeului Național Brukenthal se regăsește o pereche de pantofi lotus cu broderie de mătase pe satin cu o lungime de 14 cm, din sec. XIX, care provine din China, ajunși în muzeu în urma achiziționării colecției de artă decorativă care i-a aparținut dr. Eugen Worell.

Foto: Muzeul Național Brukenthal

Moda secolului X a dat naștere unei practici incredibile, moda picioarelor mici, în formă de semilună, care erau considerate cel mai înalt ideal de frumusețe feminină în China. Un exemplu viu al acestei practici îl reprezintă pantofii în formă de lotus, care nu și-au pierdut din popularitate până la începutul sec. al XX-lea, o dată cu interzicerea acestei practici prin lege.

Pentru a obține un picior cât mai mic fetelor li se legau picioarele cu bandaje cât mai strânse de la o vârstă fragedă pentru a interzice dezvoltarea normală a picioarelor. Această practică se potrivea cu ierarhiile vremii în care femeile erau subordonate bărbaților, cele mai simple sarcini devenind imposibile în acest fel. Piciorul devenea un arc perfect, ca o semilună, ajungând să fie considerat un simbol erotic. Aceste două motive au făcut ca legarea picioarelor să devină o condiție prealabilă pentru căsătorie. Această practică era populară în principal în rândul familiilor nobiliare pantofii de lotus devenind o dovadă a statutului, bogăției și gustului personal al proprietarilor lor. Chinezii au acordat o mare importanță culorii, formei și decorațiunii pantofilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura