Experiențele artistice se opresc la Sibiu. Constantin Chiriac în dialog cu Dan Perjovschi

Următorul eveniment special FITS propune o călătorie în spațiu și timp, „Din Sibiu, la Sibiu prin New York, Londra, București și Berlin”, alături de Constantin Chiriac și Dan Perjovschi. Evenimentul începe la ora 18:00, la Librăria Habitus, iar accesul este liber în limita locurilor disponibile.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în asociere cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au hotărât împreună ca experiența dobândită de-a lungul celor 23 de ediții ale FITS să fie exploatată pe parcursul întregului an. Astfel, conferințele speciale care au consacrat cele zece zile de festival ca pe o perioadă a micii Sorbone de la Sibiu se extind pe parcursul întregului an, prin conferințele Teatrului Național „Radu Stanca”, în asociere cu Festivalul și Universitatea.

„Am considerat oportun ca primii invitați de marcă ai acestor conferințe să fie marile personalități ale Sibiului. Nu întâmplător am deschis seria conferințelor cu E.S. dl Ambasador Emil Hurezeanu, unul dintre cei mai importanți jurnaliști ai României, un spirit civic, o personalitate cu o forță cu totul specială în zona dialogului la nivel european și mondial. Am continuat cu unul dintre cei mai fervenți autori și intelectuali care susțin dialogul la nivelul României și al lumii, părintele Constantin Necula, laureat al Galei Oamenii timpului, pentru secțiunea Diplomație publică”, a menționat Constantin Chiriac.

Artist premiat

Următorul invitat este artistul Dan Perjovschi, care a avut peste 90 de expoziții personale și de grup în muzee de artă contemporană din toată lumea, inclusiv la Tate Modern Londra, Moma New York și Centre Pompidou Paris. Născut la Sibiu, trăiește și lucrează la București, la Sibiu și în toată lumea. A primit premiul George Maciunas în 2004 și premiul Rosa Schapire/Kunsthalle Hamburg în 2016 și, împreună cu Lia Perjovschi, premiul Princess Margriet/Fundația Culturală Europeană din Amsterdam, în 2012. Cetățean de onoare al municipiului Sibiu, din 2010 face anual în orașul natal un proiect de artă în spațiul public numit, începând din 2013, „Ziarul orizontal”.

„Continuăm aceste dialoguri cu o altă personalitate a Sibiului, a României și a lumii. Nu întâmplător dialogul se numește Din Sibiu, la Sibiu prin New York, Londra, București și Berlin. Sunt cuprinse câteva orașe în care marele artist a expus la cele mai importante muzee ale lumii. În același timp, este un om care s-a implicat în toate momentele de răscruce ale politicii românești, dovedind o contribuție și o conștiință civică cu totul aparte. Dan Perjovschi, cetățean de onoare al Sibiului, este autorul celui mai special spațiu de dialog al Sibiului și al regiunii în această clipă – Ziarul orizontal de pe peretele exterior al TNRS – ce reprezintă unul dintre cele mai vii și atrăgătoare puncte ale Sibiului în fața tuturor vizitatorilor români și străini. În același timp, cooperarea pe care TNRS a avut-o pe perioada celor 5 ani din proiectul european Orașe pe scenă/ Cities on stage a însemnat tot atâtea prezențe în cele șase locații ale partenerilor cu care am cooperat în acest proiect important. Este un dialog care presupune mărturie, înalt spirit și mai ales dovadă că românii pot oricând și oriunde să ajungă să fie de la egal la egal cu cei mai importanți artiști ai lumii”, a adăugat Constantin Chiriac.

De la dictatură la democraţie

În cadrul acestei conferințe speciale, Dan Perjovschi va prezenta evoluția practicii lui artistice de la dictatură la democrație, relația cu Sibiul și proiectele pe care le-a făcut și le va face aici, problemele orașului în viitor și condiția de avarie a scenei locale de artă.

Ce este de făcut? Cum e în altă parte? Ce soluții și ce neputințe avem de luat sau de înfruntat? Cum se manifestă un artist în vremea lui Trump, Orban și Erdogan? Cum influențează contextul politic și social practica artistică locală și globală?

Evenimentul este organizat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al ULBS și sprijinit de Librăria Habitus.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura