Exercițiul internațional EU MODEX la final

În perioada 13-16 octombrie a.c. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a fost gazda exercițiului internațional EU MODEX, organizat prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, primul astfel de exercițiu organizat în județul Sibiu.

În cadrul exercițiului au participat atât module de pompare de mare capacitate, cât și module de căutare-salvare a victimelor, din 5 țări (România, Austria, Bulgaria, Germania, Republica Moldova), iar pentru buna desfășurare a exercițiului, logistica necesară a fost asigurată de către ISU Sibiu.

De asemenea în sprijinul ISU Sibiu au venit colegi din cadrul ISU Cluj, ISU Hunedoara, ISU Vâlcea, ISU Neamț, ISU Mureș, ISU Brașov și ISU Argeș, dar și Filiala Sibiu a Crucii Roșii Române.

Antrenarea forțelor specializate de intervenție la inundații, precum și modul de cooperare și coordonare al acestora pentru ducerea la îndeplinire a misiunii, a fost principalul scop al acestui exercițiu. Pe parcursul celor 3 zile de exercițiu, desfășurat în cele 10 locații stabilite ca zone de lucru, s-a urmărit îmbunătățirea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene în ansamblu, prin proiectarea, planificarea, desfășurarea exercițiului și asigurarea calității la toate nivelurile: tactic, operațional și strategic.

Modulele de intervenție au avut zeci de misiuni de diferită amploare, care s-au dovedit a fi duse la bun sfârșit cu un adevărat succes, în același timp consolidând o relație de coordonare și cooperare între toate țările participante.

Principalele misiuni derulate în cadrul acestor site-uri au dus la următoarele rezultate:

Au fost găsite și salvate un număr de peste 150 de persoane;

Au fost identificate mai mult de 10 persoane grav rănite;

5 persoane au fost găsite decedate;

Au fost salvate diferite animale;

A fost alimentat unul dintre cele mai mari baraje din județul Sibiu;

Au fost ridicate în siguranță două bombe;

A fost împiedicată contaminarea unei cantități mari de apă;

Au fost gestionate numeroase situații conflictuale create special pentru a îngreuna misiunea.

„Această activitate a reprezentat o oportunitate inestimabilă pentru județul nostru! Beneficiile găzduirii unui astfel de exercițiu sunt multiple, dar mă voi rezuma la câteva dintre ele:

  • Personalul ISU Sibiu, atât cel operativ, cât și cel din structurile suport a avut o ocazie unică de învățare într-un mediu internațional;
  • Au fost testate în condiții reale multe dintre mecanismele de cooperare interinstituțională;
  • A fost pusă la dispoziția participanților o platformă de testare a capacității de mobilizare în contextul activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene;

Profit de această ocazie să adresez mulțumiri tuturor partenerilor instituționali care au contribuit la succesul exercițiului, eșaloanelor superioare și forurilor decizionale europene, care au ales ca Sibiul să găzduiască exercițiul. În mod special, le mulțumesc colegilor mei de la ISU Sibiu care prin munca depusă, atât în perioada de planificare, cât și pe timpul desfășurării exercițiului au demonstrat încă o dată că suntem o echipă unită și mereu gata să îndeplinească cu succes orice misiune.”, a transmis la finalul exercițiului inspectorul șef al ISU Sibiu, lt. col. Trefaș Lucian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura