Fostul ministru al Economiei îşi apără imaginea, atât cât se mai poate. Senatorul Ion Ariton, urmărit penal pentru corupţie în dosarul „Gala Bute”, nu se va prezenta la sediul IPJ Sibiu pentru stabilirea programului de supraveghere, deşi purtătorul de cuvânt al DNA a declarat că acesta ar trebui să o facă, în condiţiile în care se află sub control judiciar.
Reprezentanţii Poliţiei judeţene au declarat, pentru Mesagerul de Sibiu, că un ofiţer va merge la locuinţa politicianului liberal şi va stabili de comun acord cu acesta programul de supraveghere. „În cursul acestei zile, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu a primit înştiinţarea din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind luarea măsurii controlului judiciar. Un ofiţer de la Supraveghere Judiciară se va deplasa acasă la inculpat, pentru a stabili cu inculpatul orarul de supraveghere judiciară”, a precizat agentul principal Elena Welter, din cadrul Compartimentului Relaţii Publice al IPJ Sibiu. Pe viitor, Ariton va fi nevoit să facă vizite periodice la Poliţie, conform programului stabilit sau ori de câte ori i se va mai solicita.
ACTUALIZARE: IPJ Sibiu a emis o informaţie de presă în care subliniază că, în prezent, „lucrătorii din cadrul Biroului de Supravegheri Judiciare desfăşoară măsurile specifice pentru a se asigura că inculpatul respectă obligaţiile impuse”. „În data de 18 februarie, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a fost înştiinţat de către Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la aplicarea măsurii controlului judiciar împotriva inculpatului Ariton Ion pe o perioadă de 60 de zile. Principala restricţie impusă în această perioadă inculpatului este aceea de a nu părăsi teritoriul României decât cu încuvinţarea procurorului competent. Totodată, inculpatul este obligat: să se prezinte în faţa organelor de urmărire penală conform programului de supraveghere stabilit şi ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la orice schimbare de domiciliul; să nu comunice direct sau indirect cu suspecţi, inculpaţi sau martori în cauza în care este cercetat; să nu deţină, să nu poarte şi să nu folosească arme”.
Mesagerul de Sibiu a relatat, în exclusivitate, în această dimineaţă, că Ariton încă nu s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu, iar DNA încă nu anunţase oficial autorităţile sibiene cu privire la instituirea controlului judiciar. „Fostul ministru ştie foarte bine ce are de făcut şi trebuie să se prezinte singur la Poliţie pentru a stabili, de comun acord cu ofiţerii de la Urmăriţi, programul de vizitare”, spunea Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, contactată de reporterii Mesagerului. Ulterior, Săplăcan a confirmat că Ariton nu va trebui să meargă la Poliţie, ci va fi vizitat acasă.
Ariton este urmărit penal în dosarul „Gala Bute”, iar procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție – au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de acesta pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de ieri, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Poliția Sibiu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de suspecții, inculpații sau martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale, să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
„Inculpatului Ariton Ion i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.