Greva controlorilor de trafic dă peste cap Aeroportul Internațional Sibiu | UPDATE

Controlorii de trafic sibieni intră, miercuri, 15 iulie, în grevă de avertisment, timp de două ore, după ce negocierile sindicatului național cu conducerea ROMATSA au eșuat. Mesagerul vă spune care sunt zborurile afectate de protest.

Greva de avertisment se desfășoară la nivel național. Potrivit reprezentantului filialei Sibiu a sindicatului controlorilor de trafic, Radu Tudor, între orele 11 și 13, ROMATSA va asigura, conform legii, o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă șefi de stat, prim miniștri, miniștri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare și cele umanitare. La Sibiu, în sindicat sunt înscriși 27 de persoane din cei 32 de salariați ROMATSA. În cele două ore de grevă de avertisment, vor exista întârzieri în ceea ce privește aterizarea și decolarea aeronavelor de pe aeroportul din Sibiu.

UPDATE 15 iulie, ora 11.55: Reprezentanții AIS au anunțat, printr-un comunicat de presă, că, din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic aerian, programată în intervalul orar 11-13, vor înregistra perturbări față de programul obișnuit următoarele zboruri:

  • BMS 330 Stuttgart-Sibiu, operat de compania Blue Air: în loc de ora de aterizare, estimată inițial la 12.00, va sosi la ora 13.13
  • BMS 329 Sibiu-Stuttgart, operat de compania Blue Air: în loc de ora de decolare estimată inițial 12:35 va pleca la ora 14:15
  • RO 316 Munchen-Sibiu, operat de compania Tarom: ora estimată de aterizare inițială este 13:15, dar va înregistra o întârziere de 31 de minute.

„Aceste modificări în program sunt anunțate pe display, în zona publică și pe site-ul aeroportului”, informează purtătorul de cuvânt Nicoleta Boborodea.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zborurile Blue Air care leagă Sibiul de Stuttgart vor fi afectate de greva de mâine

„Am avut o întâlnire la ROMATSA, nu știu cum să spun dacă a fost conciliere, mediere… Cel mai important este că nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicări ale noastre”, a declarat Gabriel Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian, pentru Agerpres. Mai mult, Tudorache a afirmat că directorul general al ROMATSA a dat o decizie retroactivă prin care a tăiat salariile liderilor de sindicat și a mărit sporurile unor directori și șefi de tură pentru a convinge oamenii să renunțe la greva de avertisment. Acesta a precizat că sindicaliștii sunt în continuare dispuși să negocieze, însă sunt șanse aproape zero ca să se ajungă la un acord cu patronatul. „În conformitate cu Legea dialogului social, la art. 197, inclusiv pe perioada grevei noi trebuie să negociem. Dar nu putem să negociem noi între noi. Patronatul a decis de săptămâna trecută să nu mai prelungească protocolul de negociere și nu vor să mai negociem. Suntem deschiși să negociem în continuare, să respectăm legea. Din păcate, dânșii nu vor să convoace Comisia de negociere, nu vor nici să mai negocieze, condiționându-ne de un acord colectiv. Acest acord colectiv este o găselniță, pentru că, la art. 164 din lege, scrie că nu se pot declanșa conflicte colective de muncă pe perioada existenței unui contract colectiv de muncă sau a unui acord colectiv. Dânșii doresc ca prin acel acord să stingă conflictul. Am spus că nu se poate stinge conflictul decât prin soluționarea celor 14 revendicări. Soluția nu înseamnă că toate cele 14 trebuie să fie ceas, exact cum am solicitat”, a arătat liderul sindical. Gabriel Tudorache nu exclude posibilitatea unei greve generale, în caz că nu se rezolvă revendicările controlorilor de trafic aerian. S-a ajuns în această situație după negocieri care au durat mai mult de două luni pentru încheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, iar de la 1 iunie angajații ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă.

De asemenea, sindicaliștii mai au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecția salariaților, siguranța traficului aerian, dar și drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării.

La rândul ei, conducerea ROMATSA a anunțat că decizia sindicatelor va fi contestată în instanță.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*