Evenimente culturale incitante la aniversarea a 12 ani de activitate a Centrului Cultural Maghiar din Sibiu

Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a fost înființat pe 11 martie 2006, de către Asociația HID și partenerii acesteia, cu scopul de a reprezenta și prezenta valori ale culturii maghiare. În fiecare an, cu prilejul aniversării, Asociația HID oferă publicului larg câteva evenimente atent alese și din mai multe arii ale culturii. Anul acesta, o expoziție și două concerte sunt prezentate publicului larg, iar alte două evenimente sunt dedicate membrilor și invitaților Centrului Cultural Maghiar.

 

Luni, 12 martie, începând cu ora 19.00, Sala mică de la Thalia va găzdui un recital de pian susținut de Demény Balázs. În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în Re major, K 284, Demény Attila – 10 piese pentru pian, Liszt Ferenc – Aprés une lecture du Dante, Ligeti György – L’escalier du Diableszervusz. Biletele pentru acest spectacol costă 10 lei și se pot procura la intrare.

Un maestru al noii generații

Demény Balázs, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, este considerat unul dintre reprezentanţii de excepţie ai noii generaţii de pianişti. Este deţinător al premiului I la concursurile internaţionale de pian Ile de France, Hans von Bülow şi Carl Filtsch, şi al premiului II la Concursul Internaţional de Pian Chopin din Budapesta.

Demény Balázs, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, este considerat unul dintre reprezentanţii de excepţie ai noii generaţii de pianişti

Născut în 1989, pianistul a concertat în cadrul unor festivaluri de mare rang, precum şi în importante săli de concerte: sala de concerte Bartók Béla al Palatului Artelor din Budapesta, Gasteig München, Festivalul de Primăvară din Budapesta, Festivalul Liszt din Raiding, Ateneul Român, Expoziţia Mondială din Milano sau Yokohama International Piano Concert Series. De asemenea, deţine premiul Kodály şi Pianist acordat de festivalul şi cursurile de măiestrie ISA Prag-Wien-Budapest şi a obţinut locul I la Concursul Internaţional de Pian Sigismund Toduță şi la Festivalul Muzicii Maghiare organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Cel mai recent album al său Schumann-Bartók a fost înregistrat la Budapest Music Center, iar în anul 2011 a înregistrat un album solo intitulat A Liszt Memorial Year. A evoluat alături de importante orchestre din Ungaria şi străinătate, sub bagheta unor maeştri precum Jesús López-Cobos, Ligeti András, Hollerung Gábor, Ken Takaseki, Hámori Máté, Jankó Zsolt, Horváth Gábor, Horváth József, Theo Wolthers, Alfonso Saura, Ion-Ilarion Galaţi şi mulţi alţii.

Barabás Lőrinc Quartet în turneu

Barabás Lőrinc Quartet își prezintă albumul „Other Than Unusual“ în cadrul turneului lor prin toată Transilvania, vineri, 16 martie, de la ora 19.00, la Atrium. Biletele costă 25 lei, iar rezervări puteți face la 0723.287.486.

Primul album al cvartetului Barabás Lőrinc, „Beardance“ a apărut în toamna anului 2016. Chiar înainte de a lansa în Ungaria cel de-al doilea album – „Other Than Unusual“ – trupa sosește într-un turneu în Transilvania, pe traseul Cluj, Tg. Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Brașov, după care se reunește cu trompetistul Takuya Kuroda și vor prezenta noul album în Budapesta. „Influențele folclorice au trecut puțin în penumbră pe noul album, dar stilul trans-jazz, regăsit pe «Beardance», s-a păstrat. De fapt, combinăm mai multe stiluri și avem chiar piese pentru programe TV/radio sau muzică pentru film și teatru evidențiate mai ales datorită interpretărilor speciale ale lui Zsolt Nagy pe vibrafon și timpan. Dar avem și piese muzicale cu influențe spre rock”, spune Lőrinc Barabás despre album.

Jazz și nu numai

Componența cvartetului Lőrinc Barabás s-a definitivat în februarie 2016, cu Zoltán Cséry la clape, Attila Herr – chitară bass și Zsolt Nagy la tobe.

  • Trompetistul de jazz Lőrinc Barabás a devenit cunoscut în Ungaria și la nivel internațional cu formația Barabás Lőrinc Eklektric încă din 2005. Momentan, pe lângă Quartet, are apariții solo și conduce clubul de muzică improvizatoare Random Wednesday din Budapesta.
  • Pianistul Zoltán Cséry este membru al formației Patché, este compozitor și invitat frecvent al serilor Random Trip. Deschiderea față de muzica pop se îmbină perfect cu înclinațiile și cunoștințele jazzistice care combinate prin sintetizator conferă o audiție multicoloră și de mare efect.
  • Pe Attila Herr, publicul îl cunoaște mai ales din trupa Besh o droM. Se spune despre el că este unul dintre cei mai buni basiști din țara vecină, interpretează cu mare siguranță și acuratețe atât piese de muzică populară, cât și pop, blues sau jazz. Gândește proporțional despre muzică și spune că nu trebuie nici mai mult nici mai puțin decât este necesar.
  • Zsolt Nagy a fost ani de zile percuționistul principal al Orchestrei Simfonice Dohnányi Ernő din Budafok, dar apare foarte des în trupe de jazz și pop. Temeinicele sale cunoștințe tehnice le pune în valoare exemplar și le multiplică în actuala formație.

Personalitate de excepție în perioada interbelică

Duminică, 11 martie, de la ora 11.00, în Galeria Bisericii Reformate, este programat vernisajul expoziției „Viața și opera episcopului Sándor Makkai“. Expoziția va fi prezentată de Zsuzsa Szebeni, directoarea Centrului Cultural Maghiar Balassi din Sf. Gheorghe, alături de artistul plastic Ștefan Orth, cetățean de onoare al municipiului Sibiu, și președintele Asociației HID, Levente Serfőző, directorul Centrului Cultural Maghiar.

Sándor Makkai a fost teolog, scriitor, om de cultură și o personalitate remarcabilă a vieții publice. Expoziția prezintă momente și evoluții în cariera episcopului și este o oglindă remarcabilă a istoriei Transilvaniei din timpul celor două războaie mondiale din secolul XX.

Sándor Makkai

Curatorul expoziției este preoteasa Lilla Makkai, iar fotografiile și materialul vizual sunt concepția lui Róbert Szebeni-Szabó. Expoziția va puta fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie (programarea vizitelor se face la 0269.211.177).

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura