Evenimente culturale de excepție susținute de Ministerul Culturii. Raluca Turcan: ”Pe lângă evenimente precum Expozițiile Brâncuși și Picasso ne implicăm în susținerea și promovarea tinerilor artiști” (CP)

”Efectul Picasso” de la Muzeul de Artă Recentă din București, alături de cea mai importantă expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși din ultimii 50 de ani, deschisă la Muzeul Național de Artă din Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, dar și alte evenimente de prestigiu permit accesul publicului larg către marile opere ale lumii. De asemenea, ministrul Culturii, Raluca Turcan, anunță continuarea proiectelor de promovare a tinerilor artiști pe scenele importante din România.

Foto: PNL Sibiu

Prima expoziție Brâncuși după 50 de ani, organizată la Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește, până la finalul lunii februarie, aproape 100 de lucrări realizate de Brâncuși, multe dintre acestea expuse în premieră în țara natală a artistului.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată cu sprijinul Ministerului Culturii și stabilește un reper de bune practici pentru instituțiile de cultură din România, prin prisma colaborărilor internaționale care au făcut posibilă găzduirea operelor lui Brâncuși la Timișoara.

”Organizarea expoziției Brâncuși la Timișoara demonstrează că proiectele culturale de anvergură au capacitatea de a concentra în jurul lor întreaga societate și este firesc să fie așa, pentru că valorile culturale sunt cele care reprezintă în modul cel mai autentic un popor. Lucrările pe care le vedem astăzi la Timișoara sunt împrumuturi din colecții private și din marile muzee ale orașelor europene – Centre Pompidou din Paris, Tate de la Londra și Fundația Guggenheim – iar faptul că Muzeul de Artă din Timișoara răspunde tuturor rigorilor pentru a găzdui și expune aceste lucrări de mare valoare este un motiv de mândrie pentru spațiul cultural românesc și se datorează investițiilor realizate aici”, a declarat ministrul Raluca Turcan cu prilejul deschiderii expoziției.

Publicul va putea admira lucrările marelui artist român Constantin Brâncuși în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Raluca Turcan: ”Evenimentele culturale pot mobiliza energii la nivelul întregii societăți și pot genera solidaritate în jurul unor valori autentice”

La Muzeul de Artă Recentă din București sunt expuse, sub titlul ”Efectul Picasso”, 46 de lucrări semnate de marele pictor. ”Organizarea acestei excepționale expoziții cu eforturile comune ale muzeului, instituțiilor publice, companiilor, instituțiilor de presă dovedește faptul că evenimentele culturale pot mobiliza energii la nivelul întregii societăți și pot genera solidaritate în jurul unor valori autentice. Includerea, în această expoziție, a 50 de lucrări ale artiștilor români care au fost inspirați de acesta – mărturii ale „efectului” lui Picasso în spațiul nostru –  subliniază forța creatoare a unor generații românești din anii `60 până astăzi, care, prin arta lor, asigură țării noastre un loc aparte pe harta culturală europeană”, a transmis ministrul Culturii, Raluca Turcan.

România se alătură astfel țărilor europene cu inițiative culturale de anvergură, fiind singura țară care găzduiește expoziția în această parte a Europei și una din cele 8 incluse în proiectul „Célébration Picasso: 1973-2023”, de pe cele două continente – Europa și America de Nord.

Ministerul Culturii va continua să promoveze tinerele talente

Concursul Internațional „Remember Enescu” 2023 care a avut loc la Timoșoara, proiect integrat în Programul Timișoara -Capitală Europeană a Culturii s-a desfășurat sub mentoratul maestrului Alexandru Tomescu și a premiat cei mai talentați tineri din România și din alte țări.

”Concursul „Remember Enescu” este o inițiativă importantă nu doar pentru că încurajează și susține tinerii talentați de pretutindeni, dar și pentru că include alte activități precum conferințe, master class pentru vioară și pentru pian și pentru că lasă posibilitatea tinerilor de a învăța și de a avea acces pe scenele filarmonicilor partenere din țară. Concursul devine astfel un proiect intergenerațional creator de valoare culturală pentru viitor, prin educație și experiență împărtășită”, a apreciat ministrul Culturii.

Raluca Turcan: ”Generozitatea produce un efect în lanț, un viitor mai bun pentru toți”

In urma evenimentului caritabil la care a participat si Ministrul Culturii, în Sibiu, “The Sound of Empathy”, găzduit de Muzeul Național Brukenthal, elevii Liceului de Artă se vor putea bucura de materiale didactice noi: o pianină mecanică pentru secția de muzică, 20 de șevalete profesionale și un banc de lucru de modelaj, atât de necesare în procesul de învățare.

„Ca ministru al Culturii, am descoperit că România are foarte multe semințe valoroase care, odată plantate în solul potrivit și hrănite corect, vor da cele mai bune roade. Oamenii apreciază eforturile Echipei Galbene, de voluntari, și au înțeles că generozitatea produce un efect în lanț, un viitor mai bun pentru toți. Îmi doresc ca elevii Liceului de artă să se bucure de noile instrumente, să le studieze cu drag și să își urmeze visul – acela de a încânta inimile oamenilor și de a ține România în topul celor mai relevante destinații culturale ale lumii”, a transmis ministrul Raluca Turcan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*