Poliţiştii sibieni au efectuat, anul trecut, câteva sute de controale şi au întocmit 22 de dosare penale pentru infracţiuni în domeniul panificaţiei. De asemenea, au aplicat 900 de sancţiuni şi au retras de la comercializare produse de panificaţie în valoare de 20.000 de lei.
Acţiunile desfăşurate de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Sibiu în perioda 1 februarie – 23 decembrie a anului trecut s-au înscris în acţiunile desfăşurate din dispoziţia şefului Poliţiei Române, pentru combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul operaţiunilor economice cu produse cerealiere şi de panificaţie. „Combaterea evaziunii fiscale, în toate formele în care aceasta se manifestă, şi protejarea intereselor economice ale statului şi ale cetăţenilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română. Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, poliţiştii sibieni au continuat controale demarate, la nivel naţional, pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei”, explică subcomisarul Luciana Balteş, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Sibiu. Acţiunile desfăşurate de Poliţia Română, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, au avut ca efect reducerea evaziunii fiscale în domeniul morăritului şi panificaţiei cu 20 la sută, conform datelor Patronatului Român de Morărit Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.
Sute de amenzi
Astfel, echipele de poliţişti au efectuat 3.590 de controale, dintre care șapte la depozite de cereale, 21 la unităţi de morărit, 101 la unităţi de panificaţie, 45 la unităţi de patiserie, 55 la distribuitori, 826 la comercianţi, patru la importatori, 306 la persoane fizice. Au fost verificate şi 2.225 de mijloace de transport. În urma acestor controale poliţiştii au întocmit 22 de dosare penale, dintre care 16 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi 6 la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. În cadrul dosarelor penale sunt
bănuite 18 persoane. De asemenea, au fost aplicate 902 sancţiuni contravenţionale, dintre care 267 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 635 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 736.266 de lei. Tot în urma acestor acţiuni au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproape 20.000 de lei.
Forţe comune
La aceste acţiuni au participat poliţişti din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică, poliţie rutieră ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. De asemenea, într-o serie de activităţi au fost angrenaţi şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul M.A.D.R., A.N.A.F. şi I.S.C.T.R.. Poliţiştii au acţionat în microfiltre pentru a verifica legalitatea documentelor şi a mărfurilor transportate. Documentele însoţitoare de transport al mărfurilor ce părăsesc incinta portuară au fost scanate, datele obţinute fiind transmise poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice care au verificat operativ societăţile implicate în circuitul comercial. Totodată, în baza analizelor de risc, au fost efectuate verificări directe pentru a se stabili legalitatea operaţiunilor comerciale înscrise în documentele verificate şi a modului de evidenţiere şi declarare a veniturilor realizate.