Evadată din Infern

 

 

Disperarea unei mame a atins limita extremă şi a determinat-o pe aceasta să fugă de acasă, de lângă bărbatul care o bătea, împreună cu doi din cei patru copii ai săi. Femeia, originară de lângă Braşov, a ajuns la Sibiu, iar aici a cerut ajutorul Poliţiei. În acest an alte 12 mame din Sibiu şi copii lor au fost în aceeaşi situaţie disperată.

 

 

De 14 ani, de când locuieşte împreună cu actualul partener de viaţă, cu care are patru copii, existenţa Elisabetei Buruiană este un adevărat calvar. Femeia îndură în continuu bătăile şi scandalurile provocate de concubinul care obişnuieşte să bea, apoi devine foarte agresiv.

În cele din urmă femeia nu a mai putut suporta, şi a zis „Stop”. După o bătaie crâncenă, a reuşit să-şi ia doi dintre cei patru copii, şi a ieşit să facă autostopul, pentru a merge cât mai departe de casă, comuna Hălchiu din judeţul Braşov, şi pentru a cere ajutor. A luat prima maşină care a oprit şi a ajuns la Sibiu. Aici s-a dus direct la Poliţie, pentru a cere ajutor să-şi recupereze şi ceilalţi oi copii.

 

 

Viaţă de coşmar

 

Elisabeta Buruiană povesteşte cu lacrimi în ochi cum a trebuit să-şi părăsească casa şi doi dintre copii. „Nu am mai putut să stau cu el. Am mai încercat să plec, dar nu am putut fără copii. Acum  am reuşit să iau doi cu mine, dar trebuie să fac ceva să-i iau şi pe ceilalţi doi. Pe copii încă nu îi bate, dar le vorbeşte foarte urât şi mereu înjură şi blestemă în faţa lor. Cei doi care au venit cu mine au cinci ani, respectiv un an şi trei luni. Dar acasă mi-a rămas cel mic, în vârstă de 4,3 luni şi celălalt, care are 11ani.  Am nevoie d ajutor, ca să îmi recuperez băieţii şi să nu mă mai bată”, spune femeia disperată.

 

În gura lupului

 

Fugara povesteşte că locuieşte cu concubinul ei şi cu ceilalţi opt fraţi ai ei, dar toţi se poartă oribil cu ea şi cu copiii. „Şi fraţii mei sunt ca el. Şi ei beau, apoi mă bat. Iar cu copii se poartă foarte urât. Mi-e frică să nu îi bată până la urmă şi pe ei. În loc să îmi ia apărarea, fraţii mei îi dau dreptate bărbatului meu. Am numai de suferit. Am fost la poliţie şi am depus plângere. Am fost şi la primăria din comună. Dar nimeni nu a făcut nimic. Au zis că eventual să ne despărţim, şi să luăm fiecare câte doi copii. Dar cum să despărţim copiii? Şi eu ce să fac singură cu patru copii, că nu am niciun venit şi niciun ajutor!?”, exclamă îngrozită femeia.

 

O rază de speranţă

 

La Sibiu, cazul Elisabetei Buruiană a fost preluat de către un ofiţer din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, care l-a transmis mai departe, la Braşov. Femeia şi cei doi copii care o însoţeau au fost preluaţi de Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, care le-a căutat în Braşov o asociaţie care oferă sprijin şi adăpost victimelor violenţei domestice. Cei trei au fost găzduiţi într-un astfel de adăpost şi urmează ca DGASPC Braşov să demareze o anchetă pentru a vedea cum sunt trataţi ceilalţi doi copii rămaşi cu tatăl şi, eventual, pentru a-i retrage acestuia drepturile părinteşti, dacă cele spuse de mama copiilor se adeveresc.

 

Strigăt de ajutor

 

Iar cazul Elisabetei Buruiană nu este singular. Sute de femei şi copii lor ajung în astfel de situaţii extreme şi au nevoie de ajutor. De la începutul anului şi până în prezent, DGASPC Sibiu a instrumentat 12 sesizări privind violenţa în familie.  Recent, 27 de copii şi 12 mame au devenit victimele acestui fenomen care ia o tot mai mare amploare. Opt dintre aceşti copii şi mamele lor au fost direcţionaţi spre centre pentru victimele violenţei domestice. În judeţul Sibiu sunt două astfel de adăposturi. Serviciul de Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijenţă, Exploatare din cadrul DGASPC Sibiu, intervine în cazurile de violenţă în familie prin efectuarea evaluării iniţiale a situaţiei semnalate. În primul rând evaluează nevoile imediate ale victimelor violentei domestice, riscul şi gravitatea situaţiei, oferă servicii de consiliere copilului şi familiei în timpul intervenţiei şi informează cu privire la drepturile de care pot beneficia victimele violenţei domestice. De asemenea, le asigură mamelor şi copiilor servicii de asistenţă ăi consiliere pentru depăşirea situaţiilor de criză şi soluţionarea adecvată a cazurilor expuse. Tot acest serviciu intervine în managementul conflictului şi mediază aceste situaţii conflictuale apoi elaborează actele necesare admiterii victimelor violenţei domestice în adăposturi specializate. Cât despre victimele violenţei domestice, au o singură alternativă. „Persoana victimă a violenţei în familie poate solicita instanţei emiterea unui ordin de protecţie. Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul/reşedinţa victima. Cererea poate fi introdusă de victimă sau de către DGASPC în numele victimei şi cu acordul acesteia”, explică Mihaela Tolciu, director executiv al DGASPC Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura