Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a dezbătut calitatea aerului din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului Aerul Pe Care-l Respirăm (CP)

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a organizat vineri, 17 februarie, la Cluj-Napoca, evenimentul Aerul Pe Care-l Respirăm, unde, alături de reprezentanți ai societății civice a orașului, a discutat despre problema calității aerului din Cluj-Napoca.

Foto: Nicu Ștefănuță

Alături de Camelia Gui (Clujul Sustenabil), István Szakáts (Clujul Civic), Alexandru Luchian (Strop de Aer, Strop de Rouă, Desire) și Tudor Osiescu (masterand Facultatea de Știința și Ingineria Mediului), europarlamentarul Nicu Ștefănuță a discutat cu cetățenii curioși despre problema lipsei unui aer curat în municipiul Cluj-Napoca.

Vreau să fiu europarlamentarul care vorbește de mediu, care vorbește de problemele tinerilor, pentru că viitorul României nu are de-a face doar cu niște indicatori seci în privința dezvoltării, ci are de a face și cu sănătatea oamenilor”, a declarat europarlamentarul.

O altă latură a lipsei calității aerului a fost abordată și anume lipsa implicării civice. S-a discutat despre ce trebuie să facă cetățeanul obișnuit pentru a putea schimba ceva. „Ideea fundamentală este că atât timp cât tăcem, nu se va schimba nimic în acest sens. Degeaba are orașul o strategie pentru calitatea aerului, dacă nu facem tema inevitabilă”, a declarat activistul de mediu István Szakáts.

S-a pus în discuție și perspectiva de viitor. Lipsa unui aer curat ne afectează în viața cotidiană și, mai mult, ne taie din ani: „Consider că viitorul României nu are de a face doar cu niște indicatori seci în privința dezvoltării, ci are de a face și cu sănătatea oamenilor. Fiica mea care are 2 ani va avea 30 de ani în 2050 și va vrea să trăiască într-un oraș și o țară care este curată și frumoasă și care-i permite să trăiască sănătos”, adaugă Nicu Ștefănuță.

Până la urmă, realitatea din teren asta rămâne – avem orașe poluate. Undeva la 135 de clujeni mor anual din cauza poluării, noxele auto ne intră în plămâni mai mult decât în alte orașe europene și poluarea este de 5 ori mai mare iarna decât vara.

Ce putem reține în urma evenimentului de la Cluj este că schimbarea începe cu noi, avem un oraș poluat și că dezvoltarea nu trebuie să vină la schimb cu sănătatea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura