Europa la Sibiu

De Ziua Europei, Europa a fost la Sibiu! 9 mai 2019 a fost cea mai importantă zi din istoria cetății.

Klaus Iohannis, președintele României, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Emanuel Macron, președintele Franței, au fost ovaționați la scenă deschisă de sibienii care au fost martori la primul summit european găzduit de România. Un număr impresionant de sibieni au scandat zeci de minute: „Europa, Europa!“, „Schengen!“, „Iohannis!“, „Vă iubim!“ și „Vive la France!“.

foto: Mihai Colibaba

După aceste reacții, o parte dintre liderii europeni au venit să salute mulțimea, în frunte cu Iohannis, Merkel, Macron, Tusk și Juncker. Toate acestea, în contextul în care România a aniversat 12 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

foto: Mihai Colibaba

Sibiul a fost casa Europei Unite. Orașul de pe Cibin a găzduit, pe 9 mai, primul summit UE din această parte a continentului: Summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Totodată, Sibiul a fost scena în care România și-a arătat viziunea politică și capacitatea administrativă de a găzdui una dintre cele mai importante momente din viața Uniunii Europene, așadar un moment istoric de referință și pentru țara noastră. Sibianul Klaus Iohannis, șeful statului, a pus Sibiul pe harta Europei din punct de vedere politic, după ce în 2007 am fost Capitală Culturală Europeană, iar în acest an suntem Regiune Gastronomică Europeană. Președintele este singurul reprezentant al României în Consiliul European. Sibiul devine un reper important în istoria Uniunii Europene, alături de marile orașe care au găzduit reuniuni decisive în construcția blocului comunitar, Haga, Milano, Paris, Maastricht, Copenhaga, Amsterdam, Lisabona și, bineînțeles, Bruxelles și Strasbourg. Totul în contextul în care România deține președinția rotativă a Uniunii Europene, iar Marea Britanie se pregătește de ieșirea din Uniune. De altfel, premierul britanic Theresa May și nici alte înalte oficalități britanice nu au fost invitate la summit. Una peste alta, sibienii au fost martori la consolidarea eforturilor pentru o Europă unită, sigură și prosperă.

foto: Mihai Colibaba

Cei 28 șefi de state și prim-miniștri au fost prezenți la Sibiu s-au declarat încântați de orașul nostru. Deciziile luate în reuniunea istoric din Piața mare se regăsesc în documentatul adoptat și intitulat generic: „Declarația de la Sibiu“. Şeful statului este convins că ziua de 9 mai este cea mai importantă din istoria Sibiului. „De Ziua Europei, Europa vine la Sibiu. În cărţile de istorie va scrie despre această declaraţie de la Sibiu că a arătat că liderii europeni sunt solidari, ştiu ce vor cu Uniunea, ştiu cum să transmită optimism şi ştiu cum să construiască un viitor pentru cetăţenii europeni, un viitor care se bazează pe promisiuni care vor fi îndeplinite de prosperitate, de siguranţă, de progres, de voce globală importantă a Uniunii Europene”, a concluzionat preşedintele Iohannis. Însă declarația zilei pentru sibienii i-a aparținut președintelui Consiliului European, Donald Tusk: „Ați organizat un summit excepțional, m-am îndrăgostit de Sibiu!“. Lucrările summit-ului s-au desfășurat în Primăria Sibiu și Palatul Brukenthal, iar evenimente colaterale au fost găzduite de Muzeul ASTRA, Piața Mică și sediul FDGR.

foto: Uniunea Europeană

Liderii UE au discutat despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024 și au schimbat opinii cu privire la provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Tematica s-a axat pe cinci domenii prioritare: locuri de muncă, creștere economică și competitivitate; autonomizarea și protejarea cetățenilor; politicile privind energia și clima; libertate, securitate și justiție și UE ca actor mondial puternic.

foto: Ruxandra Stănescu

Declarația de la Sibiu

Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.

Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.

Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:

Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.

Summit-ul de la Sibiu este un punct de cotitură în noua construcție europeană. Șefii de state și guverne au spus la Sibiu că Europa este mai unită ca niciodată.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a încheiat declarațiile de la Sibiu în limba română. „Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu. Aţi organizat un summit excepţional!“, a spus Tusk. Donald Tusk a arătat mănuşile primite de la Helmut Duckadam, pe care l-a menţionat în discursul susţinut la Bucureşti în luna ianuarie, când România a preluat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

foto: Mihai Colibaba

Europa unită

„România, ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE şi ca stat membru profund ataşat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România. Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut şansa să o găzduiască. Discuţiile de azi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Am reuşit să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene ca proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace, un proiect al stabilităţii atât spre interior, cât şi spre exterior, spre vecinii noştri. Mă bucur că dinspre România porneşte un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituţiilor europene deopotrivă de a consolida UE pe baza unui set clar de principii şi valori“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

foto: Mihai Colibaba

El şi-a exprimat speranţa că declaraţia adoptată la summitul de la Sibiu va rămâne un reper important în istoria UE. „Cel mai important mesaj al declaraţiei de la Sibiu, aş putea spune spiritul de la Sibiu, este confirmarea voinţei noastre de a continua împreună proiectul european. Transmitem, astfel, un mesaj de voinţă politică de acţiune unitară cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei. Sper din tot sufletul ca acest mesaj politic să ajungă la cât mai mulţi europeni şi să crească încrederea cetăţenilor în forţa UE, cu convingerea că UE lucrează pentru ei, pentru cetăţeni“, a spus Iohannis, care a subliniat că este nevoie de o Uniune mai puternică şi mai eficace.

Merkel, acasă printre sași

Preşedintele Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit, aseară, cu reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). „Dvs. apăraţi aceste valori democratice şi vă şi apăraţi şi noi încercăm cu toată puterea să vă sprijinim. Statul de drept, corectitudinea, protecţia minorităţilor, diversitatea culturală sunt cele care ne îmbogăţesc. Şi noi şi Comisia luăm cuvântul şi puteţi să porniţi de la faptul că noi suntem aliaţii dvs. dacă sunteţi jigniţi sau dacă sunteţi acuzaţi. Acest lucru este valabil şi pentru alte minorităţi, cum este şi minoritatea romă“, a declarat cancelarul federal.

Potrivit Angelei Merkel, comunitatea germană reprezintă o punte de legătură între România şi Germania, iar Sibiul are un rol important de a arăta că România este o democraţie.

„Sibiul s-a prezentat foarte bine, cu mulţi oameni care ne-au primit foarte călduros, şi dvs., d-le preşedinte, aţi organizat atât de bine acest Consiliu European. România s-a dezvoltat foarte bine sub preşedinţia d-lui preşedinte Iohannis, a devenit un membru foarte important în Europa“, a conchis Merkel.

foto: Mihai Colibaba

Uniune solidă

Summitul de la Sibiu a arătat „nu doar o unitate de faţadă, ci una solidă“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acesta a mărturisit că a dorit să îi facă pe cei ce au participat la summitul informal al şefilor de stat şi de guvern să se îndrăgostească de Sibiu. Juncker a făcut un scurt bilanţ al evoluţiilor economice în Uniunea Europeană şi a avut o concluzie: „Să spunem că totul merge rău nu este exact, să spunem că totul e bine, nu e complet“.

Macron a dat tonul ovațiilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a afirmat încă o dată opoziţia faţă de o legătură automată între alegerile europarlamentare şi poziţia de preşedinte al Comisiei Europene.
În opinia sa, instituţiile UE trebuie să fie conduse în următorii cinci ani de oficiali competenţi şi puternici, indiferent de naţionalitatea lor, care să fie aleşi de liderii statelor UE şi nu de Parlamentul European. „Nu sunt obsedat de problema naţionalităţii. Trebuie să evităm o situaţie în care compromisurile sfârşesc prin desemnarea celui mai puţin bun candidat. Trebuie să alegem cei mai buni posibil candidaţi, pentru un proiect european solid şi ambiţios“, a afirmat Macron.

foto: Mihai Colibaba

Tajani vrea reforme

Europa are nevoie de reforme importante şi prima este revenirea la politică, consideră preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. „Am spus conducătorilor europeni să se transforme din lideri la nivel naţional în lideri cu o viziune europeană şi am citat din cartea domnului preşedinte Klaus Iohannis, pe care ne-a făcut-o cadou şi în care vorbeşte despre o Europă politică“, a relevat şeful legislativului european.

foto: Uniunea Europeană

Final apoteotic

Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, și primarul Astrid Fodor au asistat, aseară, alături de mii de oameni, la spectacolul organizat în Piaţa Mare. Cei doi oficiali au fost întâmpinaţi cu aplauze, oamenii prezenţi în piaţă scandându-i numele preşedintelui Iohannis. Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului“ a pregătit un spectacol impresionant.

foto: Uniunea Europeană

Transilvania prosperă, Europa puternică

Premierul ungar Viktor Orban a profitat de vizita la Sibiu pentru a se întâlni aici cu reprezentanții comunității maghiare.

O Uniune Europeană funcțională înseamnă cea mai bună soluție politică pentru popoarele europene, iar UDMR a fost printre primele formațiuni politice din România care a militat pentru aderarea României la UE, a reamintit Zacharie Benedek, deputat UDMR de Sibiu. „Nici în prezent nu ne putem imagina un viitor în afara Uniunii Europene. Nu toate așteptările noastre formulate în momentul aderării s-au îndeplinit. Suntem parțial dezamăgiți, însă știm prea bine că nu există alternativă la UE. A bătut cale lungă de la momentul fondării Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, au intervenit multe schimbări, iar acum ne aflăm din nou în pragul unor transformări. Europa trebuie să se schimbe, pentru ca oamenii să o simtă mai apropiată de ei. Uniunea Europeană trebuie să reprezinte oamenii, nu o mână de instituții. Deciziile luate la Bruxelles trebuie să țină cont de interesele comunităților locale. Interesul comunității maghiare din Transilvania este să avem o Uniune Europeană puternică, pentru că doar astfel va avea șanse reale în competiția globală și va garanta dezvoltarea continuă a Transilvaniei. Uniunea se află în pragul unor schimbări, iar noi lucrăm pentru ca maghiarii din Ardeal, minoritățile lingvistice și etnice europene în general să aibă de câștigat din acest proces de reformă. Anul acesta alegerile europarlamentare au o importanță aparte. Pe 26 mai se va decide dacă vom avea o majoritate deschisă pentru cauza minorităților autohtone sau una care refuză să recunoască drepturile și solicitările noastre. Se va decide dacă localitățile noastre vor continua să se dezvolte din resurse europene, dacă fermierii vor primi în continuare subvențiile, fără ca aceste sume să fie diminuate“, susține Benedek.

foto: Mihai Colibaba

Juncker a ales cu inima

Şeful Comisiei Europene a explicat de ce a ales Sibiul drept oraş de unde se va da ora exactă pentru Europa următorilor ani. „Am ales Sibiu – Hermannstadt doar pentru motive strict luxemburgheze. Am vrut să pun punct acestei propagande istorice a germanilor, care spunea că saxonii au fost cei care au populat Transilvania. Este fals, a fost primul fake news din istorie. Luxemburghezii au fost primii. Când am fost în Transilvania, m-am întâlnit cu preşedintele român, Klaus Iohannis, prietenul meu, care era atunci primarul Hermannstadt-ului, am putut vorbi în luxemburgheză. A fost un loc în Europa unde am fost înţeles imediat în luxemburgheză, la Sibiu. Aşa că am ales Sibiul“, a mărturisit Juncker.

foto: Mihai Colibaba


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*