Telemeaua de Sibiu este gata pentru omologare. Ciobanii sibieni sunt hotărâți să obțină recunoașterea națională și europeană pentru acest produs tradițional. S-au unit într-o asociație care va promova proiectul la Ministerul Agriculturii și apoi în Europa. Luni, întreaga documentație va fi depusă la minister. Până atunci, ei vor discuta ultimele detalii cu ministrul Petre Daea, care va fi prezent sâmbătă la Sibiu, în cadrul campaniei „Alege oaia“. Oierii spun că, în prezent, doar 10 la sută din telemeaua de Sibiu de pe piață este autentică.
Este momentul favorabil ca telemeaua de Sibiu să fie recunoscută oficial la nivel național și european, spun reprezentanții ciobanilor. Aceștia își vor susține cauza și în fața ministrului Daea. „Recunoașterea denumirii ar reprezenta salvarea oieritului din Mărginimea Sibiului, dar și din județ. Este un demers care va dura câteva luni, însă aproape toate asociațiile de ciobani susțin inițiativa. Este un lucru care va face cinste Sibiului“, crede Liviu Mihai Muntean, administratorul societății Lacto Com din Sadu, unul dintre inițiatorii proiectului. La rândul său, Nicolae Mitrea, președintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mărginimea“, ne-a declarat că speră ca recunoașterea oficială să vină cât mai repede. „Nu avem semnale că inițiativa noastră ar putea fi contestată. Telemeaua de Sibiu este cunoscută în orice colț din țară. Ar fi un lucru foarte bun“, susține Mitrea. Vasile Bratu, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu „Mărginimea“, are încredere că Ministerul Agriculturii va urgenta procedura de recunoaștere a produsului. „Nu cred că vor exista probleme din partea ministerului Agriculturii, mai ales că demersul nostru este unul sprijinit și la nivel local de factorii de decizie“, a comentat Bratu.
Consumăm prea puțină carne de oaie
Totodată, oierii sibieni apreciază inițiativa ministerului Agriculturii de a extinde campania „Alege oaia!“ și în județul Sibiu. „Este binevenită această campanie de a promova produsele din carne de oaie și lactate. Sper ca de acum încolo această promovare să fie mult mai vizibilă, pentru că este vorba despre produse sănătoase“, a subliniat Vasile Bratu. Nicolae Mitrea este de părere că „nu se consumă carne de oaie și lactate atât cât ar trebui. Din păcate, nu a fost sprijinit consumul de carne de oaie. S-au consumat alte produse aduse din străinătate și de calitate mai slabă“.
Lupta începe la Prefectură
Instituția Prefectului, în colaborare cu Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, organizează prezentarea produsului „Telemea de Sibiu” – Indicație Geografică Protejată. Evenimentul, extrem de important pentru crescătorii de ovine, producătorii agricoli din sectorul zootehnic și procesatorii de lactate din județ, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10, la sediul Prefecturii. Documentația întocmită de Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, condusă de președintele Florin Dragomir, va fi depusă apoi luni, 20 noiembrie, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru înregistrarea și protejarea denumirii „Telemea de Sibiu” – Indicație Geografică Protejată. „Scopul înregistrării este sprijinirea activităţilor agricole şi de prelucrare, a sistemelor agricole asociate produselor de înaltă calitate, în baza îndeplinirii obiectivelor politicii de dezvoltare rurală“, a precizat Luminița Eneotescu, din partea Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sibiu. În sistemele de calitate europene, „Indicație Geografică Protejată” (IGP) se referă la un produs originar dintr-un anumit loc, regiune sau ţară, care are o anumită calitate, reputaţie sau o altă caracteristică ce poate fi atribuită în principal originii geografice a produsului şi cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată. Protecţia unei denumiri răspunde reglementărilor specifice indicaţiilor geografice, care se găsesc la nivel naţional, european și internaţional. Are la bază, de asemenea, reglementările generale privind înșelăciunea, lupta împotriva fraudei, concurenţa neloială și parazitismul (care înseamnă să se beneficieze de notorietatea sau reputaţia transmisă de IGP, fără a respecta regulile și constrângerile). Astfel, denumirile înregistrate sunt protejate împotriva oricărei utilizări comerciale directe sau indirecte, atunci când alte produse sunt comparabile cu cele înregistrate sub denumire protejată sau în cazul în care utilizarea exploatează reputaţia denumirii protejate, inclusiv atunci când produsele protejate sunt utilizate ca ingrediente. Ele sunt, de asemenea, protejate împotriva utilizării abuzive, imitării sau sugestiei, chiar dacă este indicată originea adevărată sau dacă denumirea utilizată este însoţită de o expresie, cum ar fi „gen“, „tip“, „metodă“, „stil“, „imitaţie“ sau expresii similare. Acestea sunt protejate împotriva oricărei practici de natură să inducă în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului (conform Regulamentului UE nr. 1151/2012, articolul 13).
Producători de „Telemea de Sibiu“ IGP la 31 octombrie 2017
• Lacto Com Sadu SRL – Sadu
• Bebeşelea-Sterp Ioan – Întreprindere Familială – Jina
• Dragomir Florin – Sibiu
• Lucaciu Simona – Bungard
• Sopa Mihai – Marpod
• Ivan Ileana – Sadu
• Bogdan Nicolae-Adrian – Rășinari
• Barbăalbă Cornelia – Rășinari
• Pinciu Ioan – Moșna
• Baciu Elena – Marpod
„Alege oaia!“
Campania de informare şi promovare la nivel naţional a consumului de carne şi produse din carne de oaie ajunge la Sibiu. Astfel, campania „Alege oaia!“, sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai federaţiilor sau asociaţiilor din sectorul de creştere a ovinelor, continuă pe 18 şi 19 noiembrie. În cele două zile, între orele 11.30 și 17, în zona intrării hypermarketului Auchan, sibienii se pot delecta gratuit cu mâncăruri tradiţionale din carne de oaie, cum ar fi tocana de oaie la ceaun, pastrama de oaie și carnea de oaie la grătar. Asociațiile participante din județul Sibiu sunt: Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mărginimea“, Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Sibiu „Mărginimea“ și Asociaţia Crescătorilor de Ovine din regiunea Hârtibaciului Sibiu „Eco Mioriţa“.
Brânza, promovată și în afara județului
Aperitive cu păstrăv afumat şi brânză de Sibiu se găsesc la standul Sibiului – Regiune Gastronomică Europeană 2019 de la Târgul de Turism al României, ce are loc la Romexpo -București, până duminică. Vizitatorii standului Regiunii Gastronomice Europene Sibiu au ocazia să deguste preparate inedite, dar şi tradiţionale. Municipiul şi judeţul Sibiu promovează în acest an, împreună, cel mai nou proiect: Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Doi bucătari profesionişti din Sibiu, Alin Barabancea şi Daniel Joarză, servesc vizitatorii standului Sibiului cu patru aperitive care să demonstreze specificul local: mămăligă cu păstrăv afumat, sfeclă roşie coaptă cu cremă de brânză de capră, limbă de vită cu gem de măceşe şi plăcintă de mere. Cei care preferă produsele tradiţionale, gătite la ţară, vor putea degusta celebra brânză de Sibiu, brânză de burduf, telemea de vacă, slănină şi cârnaţi de Mangaliţa, zacuscă şi murături, oferite de către producători locali. „Pentru copii şi pentru persoanele cu necesităţi dietetice speciale, organizatorii au pregătit o sesiune de degustare de produse savuroase, dar adaptate”, se arată în comunicatul de presă comun al Primăriei şi Consiliului Judeţean Sibiu. Cei care degustă bunătăţile de la standul Sibiului au ocazia să citească despre ingredientele cu care au fost preparate şi să ştie de unde provin acestea. Vor găsi, de asemenea, materiale informative despre programele de cultură gastronomică derulate de regiunea Sibiu în 2017 şi cele planificate pentru 2018 şi 2019.
Cartea de vizită a județului
De secole, creșterea și exploatarea animalelor din specia ovină a reprezentat un segment de baza a zootehniei și, implicit, a agriculturii sibiene. Acest fapt se datorează reliefului bogat în pășuni din zonele montane și submontane, dar și din Podișul Transilvaniei. În prezent, creșterea ovinelor și caprinelor în judetul Sibiu se realizează în cadrul exploatațiilor comerciale și gospodăriilor individuale (exploatații nonprofesionale), dispersate pe întreg teritoriul județului.La nivelul județului, activează 6.087 de exploatații deținătoare de ovine și caprine, organizații care dețin un număr de 708.865 capete. Fermierii sibieni sunt organizați în șase asociații ale crescătorilor de ovine. „Asistența sanitară veterinară este asigurată în permanență de către medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii. Aceștia desfășoară activități sanitare veterinare în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum și asigurarea asistenței medicale veterinare curente (tratamente curente, acțiuni imunoprofilactice, tratamente antiparazitare)“, ne-a declarat Flaviu Flucuș, consilier superior în cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.Totodată, în Sibiu, există nouă centre de colectare tineret ovin, autorizate sanitar veterinar, unități care desfășoară activități de colectare, creștere, îngrășare și livrare tineret ovin. Animalele achiziționate de către acestea provin, în cea mai mare parte, de la crescătorii de ovine din județul Sibiu. Livrarea acestor animale se efectuează către alte ferme din țară, dar și către unități de peste hotare: Grecia, Italia, Germania și țările arabe. La aceste unități, asistența medicală veterinară se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică, în baza contractului de prestări servicii, iar activitățile de comerț intracomunitar sau export, după caz, au loc sub supravegherea și controlul medicilor veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.
Membrii fondatori ai Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu
1. Asociaţia crescătorilor de ovine din Sibiu „Mărginimea“ – Vasile Bratu
2. Asociaţia judeţeană a crescătorilor de ovine şi caprine „Mărginimea“ – Nicolae Mitrea
3. Asociaţia crescătorilor de ovine din regiunea Hârtibaciului Sibiu „Eco Mioriţa“ – Florin Dragomir
4. Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu – Marius Halmaghi
5. SC Lacto Com Sadu SRL – Liviu Mihai Muntean
6. Bebeşelea Sterp Ioan – Întreprindere Familială
7. Lucaciu Simona-Maria – persoană fizică
8. Ivan Ileana – persoană fizică
9. Sopa Mihai – persoană fizică
10. Bogdan Nicolae-Adrian/Bogdan Maria – persoană fizică
11. Barbăalbă Cornelia – persoană fizică
12. Dragomir Florin – persoană fizică
„Să aveți grijă de oi!“
Ministrul Petre Daea a mai vizitat județul Sibiu de cel puțin trei ori, anul acesta. Pe 29 ianuarie, el a avut o întâlnire de lucru cu conducerea și angajații Centrului Județean APIA Sibiu și cei de la Direcția Județeană pentru Agricultură. La sfârșitul lunii iulie, Daea a participat la festivalul „Sus pe muntele din Jina“, unde i-a îndemnat pe oieri: „Să aveți grijă de oi și să aveți încredere în Guvern!“. În septembrie, ministrul a venit la Festivalul Porcului de Bazna.
Cosmin PAL