Eurodeputatul verde Nicu Ștefănuță: Victorie uriașă pentru protejarea pădurilor! (CP)

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Greens / EFA) transmite că Parlamentul European a votat în favoarea unei legislații care va asigura că un număr mare de produse de pe piața UE nu provin din defrișări.

 

 

 

Foto: Nicu Ștefănuță

În calitate de europarlamentar care a negociat în favoarea viitoarei legislații, Nicu Ștefănuță declară: Sunt mândru că am luat parte la acest important pas înainte în lupta împotriva distrugerii mediului. Această legislație este un pas pozitiv către o societate mai durabilă și mai prietenoasă cu mediul. În calitate de europarlamentar din România, o țară cu o acoperire forestieră semnificativă și multe păduri valoroase, sunt mândru că am luat parte la această decizie care va contribui la protejarea resurselor noastre naturale pentru generațiile viitoare.” a declarat Nicu Ștefănuță

Pentru România este important că în legislație a fost integrat conceptul de degradare a pădurilor care include, printre altele, transformarea pădurilor primare / seculare în păduri plantate, fapt ce oferă un element suplimentar de protecție acestor păduri extrem de valoroase din lume, din Amazon și până în România. Companiile nu vor mai putea pune pe piața europeană produse care provoacă degradarea pădurilor primare.

În fiecare an, se pierd aproximativ 10 milioane de hectare de pădure la nivel mondial. Acest instrument legislativ va pune însă capăt fenomenului, deoarece rafturile magazinelor sunt în prezent pline de produse care contribuie masiv la distrugerea pădurilor – aproximativ 10% din cele 10 milioane de hectare anual.

Companiile vor trebui să dovedească faptul că produsele pe care le vând nu au nicio legătură cu defrișările sau degradarea pădurilor, atât în Europa, cât și în întreaga lume. Lista produselor include: uleiul de palmier, cafeaua, soia, lemnul, bovinele, cacao, cauciucul, cărbunele și hârtia tipărită, precum și produse secundare, cum ar fi carnea de vită, mobila sau ciocolată.

Produsele care provin din păduri defrișate sau care au cauzat degradarea acestora după 31 decembrie 2020 nu vor mai putea intra pe piața internă europeană, lucru valabil inclusiv pentru produsele care provoacă tăieri ilegale. Companiile vor trebui să furnizeze informații autorităților relevante ale UE, cum ar fi coordonatele de geolocalizare, pe baza cărora se vor putea evalua imaginile din satelit ale zonei pentru a identifica orice posibilă degradare sau defrișare a pădurilor.

Odată ce normele vor intra în vigoare, întreprinderile și comercianții vor avea la dispoziție 18 luni pentru a le pune în aplicare, iar firmele mai mici vor avea la dispoziție o perioadă mai lungă.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura